Ilyen lesz az oktatás a Corvinuson szeptembertől - Online előadások, tantermi szemináriumok és kötelező maszkviselés

img_0283-min.jpgSzeptembertől nem lesz minden a régi, a Corvinus Egyetem is hibrid oktatásra készül. A nagyobb előadásokat online tartják meg, a szemináriumok pedig korlátozások mellett személyes jelenléttel zajlanak majd. A legújabb Elnöki Testületi rendelkezés alapján összeszedtük a legfontosabb információkat a szokatlan évkezdésről.

Írta: Kovács Máté; Fotók: Szép Zsóka, Ressely Kinga

  • Milyen lesz az oktatás szeptembertől?
  • Hogyan zajlik majd a hallgatói ügyintézés?
  • Nyitva lesz a könyvtár?
  • Hol lesz kötelező a maszkviselés?
  • Mi lesz a kollégiumokkal?
  • Lehetnek-e rendezvények?

40 fő alatt személyes, 40 fő felett online oktatás lesz

Szeptembertől csak a maximum 40 fős kurzusok lesznek személyesen megtartva, a 40 fő feletti órák online formában maradnak. Offline és online órákon eltérő módszereket alkalmazhatnak az oktatók a létszámtól és a terem befogadóképességétől függően, amit legkésőbb augusztus 24-ig a Neptunon is fel kell tüntetniük.

img_0792-min.jpg

Ilyenek lesznek a magyar nyelvű előadások

Az online órák formáját az Elnöki Testületi rendelkezés négy csoportba osztja:

A 200 fő feletti, “nagy” előadásokat az egyetemi stúdióban előre felveszik, a hozzá tartozó segédanyagokat utómunkázzák is. 

100-200 fő között csak a több kurzusba sorolt előadásokat és az Oktatási rektorhelyettes által jóváhagyott 24 (intézetenként 2-2), stratégiailag kiemelt előadást veszik fel stúdió minőségben. A többi előadást is előre felveszik, amit videós vagy alámondásos prezentációként az oktató saját maga készít el. 

40-100 fő között lehetőség van szinkron és aszinkron előadásra is. Előbbi esetben az oktató online, élőben jelentkezik a kurzus órarendi időpontjában, utóbbi esetben előre rögzíti az előadást, a linket pedig a Moodle-re teszi fel; emellett lehetőség van e-learning kurzusokra is. Ha az oktató előre felveszi a tananyagot, az óra időpontjában konzultációt fog tartani. 

Mindhárom esetben igaz, hogy az első négy előadást szeptember 7-ig, a későbbieket pedig az eredeti órarendi időpont előtt két héttel kell feltölteni a Moodle-re. Konzultációra az előadáshoz tartozó szemináriumon, vagy ha nincs, akkor az oktató fogadóóráiban van lehetőség. 

40 fő alatt minden előadást tantermi formában tartanak meg. 

Ilyenek lesznek a magyar nyelvű gyakorlatok és szemináriumok 

Offline, tantermi szemináriumokon három kategóriát különböztet meg a rendelkezés:

Az A változat szerint a kurzuson a csoport teljes létszámmal vesz részt. Olyan tárgyaknál alkalmazzák majd, ahol fontos, hogy mindenki egy időben jelen legyen az órán. 

A B változatban a kurzust két részre osztják. Az egyik héten a kurzus egyik, a másik héten a másik fele lesz személyesen jelen az órán. Azok, akik az adott héten nem vesznek részt tantermi órán, önállóan, vagy csapatban elvégezhető feladatot kapnak, amiről a következő héten személyesen is be tudnak számolni. 

A C változat nagyon hasonlít a B-hez, azzal a különbséggel, hogy az éppen otthon maradó csoport nem önálló feladatot old meg, hanem az oktató előre felvett videós vagy például e-learning anyagát dolgozza fel. 

Előírás, hogy a termet csak a befogadóképesség feléig lehet feltölteni. Ha ez az A változat esetén nem biztosítható, akkor mindenképpen a B vagy C változatot kell választani. Emellett minden esetben kötelező lesz a biztonságos védőtávolság megtartása is.

Az angol nyelvű előadások esetén a 60 főnél nagyobb előadásokat a magyar 200-as előadásokhoz hasonlóan stúdió minőségben veszik fel, 40 és 60 fő között pedig az oktatók saját maguk készítik el a felvételeket. 40 fő alatti előadások csak a kis létszámú szakokon jöhetnek szóba, itt az előadó kompeteciája lesz, hogy tart-e személyes konzultációt, interaktív előadást is. 

Az angol nyelvű szemináriumokat a csoportok összetétele alapján határozzák meg. Az “A változatban” többnyire magyar lakhellyel rendelkező hallgatók tanulnak, a többség tantermi órán vehet majd részt. Lesz ugyanakkor egy online csoport is azok számára, akik nem Magyarországon élnek. 

A B változat” akkor lép életbe, ha a csoport nagyjából fele-fele arányban áll Magyarországon és külföldön tartózkodó hallgatókból. Ebben az esetben a csoportot két részre osztják. Az egyik héten a csoport magyarországi fele tantermi órán vesz részt, a külföldön tartózkodók pedig önálló feladatot kapnak. A másik héten a külföldön tartózkodók online streamelt órán vehetnek részt, a magyarországi csoport pedig otthon, önállóan oldhat meg feladatokat. 

A “C változat” abban az esetben lesz releváns, ha a csoport döntő többsége külföldön tartózkodik. Ebben az esetben minden előadás online lesz megtartva. 

Hogyan zajlik majd a hallgatói ügyintézés?

A hallgatói ügyintézés továbbra is elsősorban online formában marad, erre kizárólag az egyetemi e-mail cím használható (keresztnev.vezeteknev@stud.uni-corvinus.hu).

Ügyfélfogadási időben előre egyeztetve, időpontfoglalást követően van lehetőség személyes ügyintézésre.

Az ügyfélfogadás rendjéről a honlapon részletesen olvashattok.

Elérhető lesz a könyvtár?

Egyetemi polgárok számára az olvasótermek és a kölcsönzés is elérhető lesz szeptembertől Budapesten és Székesfehérváron is. Azok, akik nem egyetemi polgárok, de már beiratkoztak a könyvtárba, előzetes időpontfoglalás után kölcsönözhetnek. Új, külsős beiratkozókat azonban nem tud fogadni a könyvtár. (Természetesen az egyetem hallgatói továbbra is be tudnak iratkozni.)

ressely-c3-min.jpg

Hol lesz kötelező a maszkviselés?

A maszkviselés az egyetem minden oktatási és ügyintézési célú területén kötelező lesz (termek, irodák, folyosók, közösségi terek), amennyiben nem tartható meg a másfél méteres védőtávolság vagy nincsen egyéb biztonsági eszköz (plexi, elválasztófal). Emellett az egyetem a főbb közlekedési csomópontoknál fertőtlenítő pontokat helyez ki, melyek használata erősen ajánlott, a mosdók kézmosó tartályait pedig vírusölő hatású szerrel töltik fel. Ezen felül az oktatási épületek, a büfék és a Faculty Club a szokásos rendben üzemelnek. 

Mi lesz a kollégiumokkal?

A kollégiumok szeptembertől teljes kapacitással üzemelnek, ugyanakkor csak olyan hallgatókat tud elhelyezni az Egyetem, akik kollégiumbezárás esetén magyarországi lakóhelyre vagy tartózkodási helyre tudnak távozni. Erre azért van szükség, hogyha a helyzet rosszabbodna és újabb korlátozásokat vezetnének be, akkor a kollégisták hazatérése biztosított legyen.

kollegiumok2c_web-optim-2-1920x470.jpg

kép: uni-corvinus.hu

Ennek megfelelően alapestben csak magyarországi lakóhellyel rendelkező hallgatók juthatnak be a kollégiumba. Határon túliak csak akkor, ha formanyilatkozatban igazolják, hogy szükség esetén 24 órán belül át tudnak költözni máshová. Ezt az adott magyarországi ingatlan tulajdonosa tudja igazolni.

A külföldről érkezők csak akkor költözhetnek be, ha az éppen aktuális karantén kötelezettségüknek eleget tettek. A kollégiumokban nincs lehetőség elkülönített elhelyezésre. Nemzetközi hallgatókat az Egyetem nem tud kollégiumban elhelyezni, számukra biztosított lesz a távoktatás. 

Lehetnek rendezvények?

Az Egyetem vezetése határozatlan időre minden olyan rendezvényt elhalasztott, ahol a létszám várhatóan száz fő felett lenne, és a Corvinus épületeiben vagy a Corvinus által külsős helyszínen szervezték volna meg. Kiemelt fontosságú eseménynél ugyanakkor dönthet úgy az Elnöki Testület, hogy az aktuális hatósági szabályokkal összhangban mégis engedélyezik. 

süti beállítások módosítása