A járvány miatt a sportélet is megváltozik az egyetemen
Hogyan zajlik a sportolás ebben a félévben a Corvinuson?

sport1.jpg

Hogyan változnak meg a tesiórák a vírus miatt? Mely sportórák maradnak el ebben a félévben? Lehet-e majd kondiba járni? Milyen sportklubok, egyetemek közötti versenyek és cheerleader lehetőségek vannak a Corvinuson? Többek között ezekről a kérdésekről beszélgettünk Vladár Csabával, a Testnevelési és Sportközpont igazgatójával.

2020.09.09. Írta: Belayane Najoua, borító: Pixabay

Mikor azt hisszük, hogy egyetemistaként a mindennapi gimis tesióráknak vége, a gólyahéten rá kell ébrednünk, hogy a tesióráktól két félévig még biztosan nem szabadulhatunk. Szerencsére az egyetem rengeteg lehetőséget kínál, hogy olyan sportot választhassunk, amit valóban szeretünk. Vannak csapatsportok, mint a kosárlabda, röplabda, futsal, foci és vannak egyéni sportok is, mint az úszás, futás, tánc és az egyetemisták kedvence, a kondi.

Habár ez a félév biztosan más lesz, mivel nem lesz annyi sportág és rendezvény, a Corvinuson így is bőven lesz lehetőséged a sportolásra.

Milyen sportklubok vannak?

sport3.png

Kép: Közgáz Volleyball

Régebb óta működő sportklubunk a Közgáz Sport Club és Diáksportkör, ami a verseny- és szabadidősportot szervezi. A sportklubnak vannak szakosztályai, mint a kosárlabda, röplabda, aikido, dzsúdó, foci és futsal. Ezekben a sportokban szerveződnek egyetemi csapatok, illetve tartanak egyetemek közötti versenyeket és bajnokságokat. A Diáksportkörben már szélesebb a választék. Minden olyan sportágat lehet gyakorolni, amire igény van. 

Hogyan lehet bekerülni egy egyetemi csapatba?

A versenycsapatokba a megfelelő múlt és a kiválasztó edzésen való sikeres jelenlét, míg a diáksportköri csapatokba csupán az adott sport szeretete szükséges. Az elért eredményektől függetlenül minden hallgatót arra buzdítunk, hogy induljon versenyeken, és vegyen részt rendezvényeken. 

Melyek a legnagyobb egyetemek közötti bajnokságok? 

Szinte minden versenysportban van Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokság. Vannak olyan sportágak, leginkább a csapatsportágak, amik egész évben tartanak, mint a röplabda, kosárlabda és foci. Más sportágakban, mint a vívás, az úszás és a triatlon csak országos döntő van, ami meghívásos vagy nevezéses alapon történik.

sport2.jpg

Kép: Pixabay

Mik a legnépszerűbb tesiórák?

A kondiórákon folyamatos túljelentkezés van, ami a mostani helyzetben egy pozitívum lehet, mivel a többi népszerű csapatsportok nagy részét ki kell vennünk a tanrendből. A táncórák és az úszás is a diákok nagy kedvencei közé tartozik.

Milyen változások lesznek a vírus miatt?

  1. A járványhelyzet miatt azok az órák, ahol szoros kontakt van, szinte biztosan elmaradnak. Ilyen a kosárlabda, a floorball, az aikido, a dzsúdó és az úszás. 
  2. A távolságtartás miatt mindenhol alacsonyabb lesz a létszám, ami többek között a konditermes órák kapacitásában lesz látható. Az öltözőkapacitást is a felére kell csökkenteni.
  3. Az órák előtt lázmérés és fertőtlenítés is lesz, hogy megelőzzük a járvány terjedését, valamint kockázatfelmérő nyilatkozatot is ki kell tölteniük a hallgatóknak.
  4. Több szabadtéri óra lesz, mivel ott nem vonatkoznak olyan erős szabályok az oktatásra, mint a zárt térben.  
  5. Egyetemi szinten fokozott odafigyeléssel biztosítják a fertőtlenítés lehetőségét és a higiéniát. 

Lehet-e kondiba járni annak, aki már teljesítette a két félév tesit?

A jelen állás szerint sajnos nem lesz már szabad hely a kondiban azoknak, akik nem az egyetemi óra miatt szeretnének járni.

Amíg az előírásokat be kell tartani, addig nagy valószínűséggel szüneteltetni fogjuk a tesiórákon kívüli kondit. Ha valakinek van még a tavalyi évről visszamaradt alkalma, akkor azt a járványhelyzet után tudja felhasználni, de vissza is igényelheti a fennmaradó összeget.

süti beállítások módosítása