Túlélőcsomag gólyáknak - Az összes aktuális, Corvinusról szóló cikkünk egy helyen

b_v_0003.jpg

Az elmúlt hetekben elindult az egyetemi élet, és gólyaként nagyrészt online kell megtalálnunk a helyünket a Corvinuson. Az elmúlt hónap során sok tartalommal segítettünk benneteket ebben a folyamatban. Az összeset összegyűjtöttük ebben a cikkben, ami nem csak gólyáknak tartogathat újdonságokat.2020.09.22.

Írta: Taxner Tünde, borítókép: Bera Viktor

Tényleg kell maszkot hordani? - Legfrissebb információk a tanévkezdésről

“A 2020-as őszi félévben a a járványhelyzet miatt nem a megszokott módon kezdjük egyetemi tanulmányainkat. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a beiratkozásról, a tárgyfelvételről és a diákigazolvány igényléséről.”

corvinuslifehacks.jpg

Nézzétek meg a többi tippet a Facebook-oldalunkon!

Ki is az a CUSMAN? - Útmutató az egyetem informatikai rendszereihez 

“Az egyetem informatikai szolgáltatásai az Informatikai Szolgáltató Központhoz (ISZK) tartoznak. Az egyetem honlapján részletes leírás található, ahol szükség esetén segítséget is kérhettek. Az online oktatás gördülékeny működését a lentebb említett programok adják, de tantermi oktatás során is szükséged lesz rájuk. A tanévkezdés részleteiről és a részleges távoktatásról ebben a cikkünkben olvashatsz."

Melyik fontos témát hagytuk ki ebből a gólyáknak szóló cikkből? - Diákéletről, ösztöndíjakról, az egyetem történetéről és átalakulásáról

“Továbbra is lehetőség van térítésmentesen tanulni a Budapest Corvinus Egyetemen, ezentúl azonban az állam helyett a fenntartó alapítvány finanszírozza a legtehetségesebbek tanulmányait. Évente egyszer felülvizsgálják az ösztöndíjra jogosultak körét, ilyenkor lehetőség van költségtérítéses formáról átsorolni ösztöndíjas finanszírozásra, ugyanakkor ez a másik irányba is érvényes. Az ösztöndíjról többet itt tudhatsz meg.”

infografika_egyetem.png

Tényleg volt kocsma a Corvinuson? - Az egyetem épületeinek története

“Fun fact: miután az épület vámházként üzemelt, rengeteg áru érkezett ide és szállítottak el innen. Voltak az épületben vasúti sínek, sőt, a pincébe zsilippel zárható alagutak vezettek a Dunából!”

Hogyan éli túl ennyi növény az aulában? - A zöld fal titkai

“A második zöldfal még nyitottabbá és természetközelibbé tette az egyetem auláját. Ha valaki belép, a szeme rögtön a két óriási, élő szőnyegre téved, amik bástyaként állnak a terem két végében. A zöldfalak működése rafinált és titokzatos. Nekünk sikerült pár titkot felfedni, miközben Flór Miklóssal, a projekt kivitelezőjével beszélgettünk.” 

Mit is jelent a kötvál?- Gólyaszótár a legfontosabb egyetemi kifejezésekkel

“kollokvium: Más néven vizsga, vagyis számonkérés a vizsgaidőszakban.
Korvó: A Budapesti Corvinus Egyetem rövidített, szleng megnevezése, amely az utóbbi időkben széles körben elterjedt a hallgatók körében.
diákszervezet: Nagyon sok diákszervezet található a Corvinuson, érdeklődési körtől és szakterülettől függően negyvennél is több szervezet közül válogathattok. Közös bennük, hogy mindegyiket hallgatók alapították és működtetik.”

Mi változott a járvány miatt a kondiban? - Interjú az egyetemi sportéletről

“Milyen változások lesznek a vírus miatt?

  1. A járványhelyzet miatt azok az órák, ahol szoros kontakt van, szinte biztosan elmaradnak. Ilyen a kosárlabda, a floorball, az aikido, a dzsúdó és az úszás. 
  2. A távolságtartás miatt mindenhol alacsonyabb lesz a létszám, ami többek között a konditermes órák kapacitásában lesz látható. Az öltözőkapacitást is a felére kell csökkenteni.
  3. Az órák előtt lázmérés és fertőtlenítés is lesz, hogy megelőzzük a járvány terjedését, valamint kockázatfelmérő nyilatkozatot is ki kell tölteniük a hallgatóknak.
  4. Több szabadtéri óra lesz, mivel ott nem vonatkoznak olyan erős szabályok az oktatásra, mint a zárt térben
  5. Egyetemi szinten fokozott odafigyeléssel biztosítják a fertőtlenítés lehetőségét és a higiéniát.”

Milyen lehetőségeink vannak a kölcsönzésen túl? - Aktualitások és praktikus tudnivalók a Corvinus könyvtáráról

“A könyvtárban számos lehetőségünk van bővíteni a már meglévő ismereteinket: elsősorban a hallgatóknak szervezett kurzusokat emelnénk ki. Ezek változatos tematikájú tréningek, melyeken lehetőségünk nyílik megtanulni szakirodalmat gyűjteni és rendszerezni, vagy akár helyesen hivatkozni. “Ez nagyon fontos tevékenysége a könyvtárnak” - mondja Nagy Zsuzsanna, a Corvinus Könyvtár főigazgatója. “A könyvtárról sokaknak az jut az eszébe, hogy ott könyvek vannak, amiket lehet kölcsönözni. Egy egyetemi könyvtár már régóta nem így működik.”

Hogyan éld túl az első heteket Budapesten? - Saját tapasztalatokra építő útmutatónk

“Máig emlékszem, mikor a nyári szünet utolsó napján a szüleim felhoztak Budapestre a maradék cuccommal. Pár óra múlva elindultak, és én ott maradtam a szobában egyedül. Igazán egyedül. Akkor döbbentem rá, hogy - nagy családból érkezve - még sosem voltam ennyire egyedül. Emlékszem arra a rengeteg ambivalens érzésre, ami egyszerre volt jelen a következő napokban - és néha még most is. Izgatottság, bizonytalanság, félelem, jóleső önállóság. Mikor először veszek havi bérletet, ülök be előadásra, beszélgetek másokkal, melegítek ételt, állok sorba a büfénél, feltérképezem a környékbeli helyeket.”

Mit tanácsolnak a szakemberek a tanévkezdésre? - Segítség stresszkezeléshez, tanuláshoz és önállósodáshoz
“Minden kezdet nehéz: ez a közhely ugyan nem tudományos megállapítás, mégis nagy igazságot rejt magában. Ráadásul a mondást még kiegészíthetjük azzal is, hogy ez normális. Valami újba fogni, szintet lépni, új helyzetekbe kerülni tehát embert próbáló feladat. Olyan ez, mint amikor egy sportoló korosztályt vált a versenyzésben: hirtelen mindenki nagynak és erősnek tűnik hozzá képest.”

süti beállítások módosítása