Külföldi félév, nemzetközi szakmai gyakorlat és biztos elhelyezkedés – Minden, amit a CEMS nemzetközi üzleti képzéséről tudni érdemes

b_v_170.jpg

A Corvinus-CEMS üzleti képzés egyenes út a nemzetközi karrier felé. Az egyéves képzés nemcsak második diplomát, hanem számos nemzetközi lehetőséget is ad a mesterszakos diplomád mellé – és még plusz év sem kell hozzá. Következő írásunkban összegyűjtöttük a legfontosabb információkat a CEMS Corvinuson induló üzleti képzéséről.

Írta: Kovács Máté, fényképezte: Bera Viktor

Mi az a CEMS?

A CEMS (teljes nevén The Global Alliance in Management Education, korábban Community of European Management Schools) egyetemek, üzleti iskolák és civil szervezetek nemzetközi együttműködése. Magyarországról egyedül a Corvinus tagja a nemzetközi szövetségnek. 

Egy magyar és egy nemzetközi diploma két év alatt

Megéri az a két év egy magyar mesterszakos diplomáért? Vagy többre megyek, ha külföldi mesterszakon tanulok tovább? Sokan teszik fel a kérdést – teljes joggal. Van azonban egy képzés a Corvinuson, ahol egyszerre mindkettő lehetséges. 

A CEMS Master’s in International Management (MIM) egy egyéves, nemzetközi üzleti képzés, ami a hagyományos mesterképzéssel párhuzamosan végezhető el. A CEMS MIM ugyanakkor nemcsak az eredeti mesterszak továbbfejlesztése, hanem a corvinusos diploma mellett egy újabb nemzetközileg elismert diplomát is ad. 

A nemzetközi diploma ebben az esetben nemcsak jól mutat, hanem gyakorlati tudással is szolgál. A képzés egyik félévét kötelezően egy külföldi CEMS-partneregyetemen kell tölteniük a hallgatóknak. A nemzetközi tapasztalathoz egy nyolchetes külföldi szakmai gyakorlat is hozzájárul. 

A képzés másik félévét a Corvinuson végezhetik el a hallgatók, ahol többek között felelős nemzetközi vezetést tanulhatnak, és nemzetközi üzleti projektekben is részt vehetnek. A CEMS mesterképzését tudományos és üzleti vezetők dolgozták ki, hogy az egyetemi oktatást és a gyakorlati menedzsmentképzést összekapcsolják.

cems_1.jpg

A CEMS MIM képzés felépítése. A hallgatók szabadon választhatnak, hogy melyik félévet végzik a Corvinuson és melyiket egy külföldi partneregyetemen. A nemzetközi szakmai gyakorlat a képzés során bármikor elvégezhető. (uni-corvinus.hu)

A CEMS MIM-re bárki jelentkezhet, akik az alábbi magyar nyelvű, corvinusos mesterszakok valamelyikén tanulnak: Ellátásilánc-menedzsment, Gazdaságinformatikus, Marketing, Pénzügy, Számvitel, Turizmus menedzsment, Vállalkozásfejlesztés, Vezetés és szervezés és Regionális és Környezeti Gazdaságtan.

Emellett a Marketing, Finance, Business Information Systems, Business Administration, International Economy and Business, Regional and Environmental Economic Studies és International Taxation angol nyelvű szakokról is lehet jelentkezni.

A jelentkezési időszak minden év novemberére esik, a képzés pedig a következő tanév szeptemberében indul. 

Nemzetközi rangsorokban is az élmezőnyben

A CEMS nemzetközi képzése több nemzetközi rangsorban is az élmezőnyben kapott helyett. A Financial Times és a The Economist 2019-es, valamint QS World University Rankings 2020-as üzleti képzéseket rangsoroló listájában egyaránt a nyolcadik helyet foglalta el. A CEMS képzés a Financial Times 2020-as rangsorában a 13. helyen szerepel.

Nemzetközi lehetőségek a világ 75 országában és elhelyezkedés 3 hónapon belül

A diploma után a következő kérdés mindenki számára az elhelyezkedés. A CEMS diplomával rendelkezők 97 százaléka 3 hónapon belül el tud helyezkedni. Ez ugyanakkor nemcsak belföldi karriert jelent, ugyanis a CEMS Alumni 82 százaléka dolgozott külföldön több országban is.

b_v_0106.jpg

További előny a nemzetközi kapcsolatépítés. A CEMS-en végzett hallgatók a világ 75 országában helyezkedtek el, a közösség pedig az iskolapadok után is aktív. A CEMS vállalati partnerei közé 70-nél is több multinacionális cég tartozik, akik szívesen alkalmaznak CEMS-es hallgatókat. Az itthoni és a külföldi félévet a vállalatokkal közösen alakították ki, az Alumni mentorship program pedig a hallgatók külföldi elhelyezkedését segíti. 

Milyen elemekből áll a CEMS MIM képzés?

  • nemzetközi tapasztalat: külföldi félév + külföldi szakmai gyakorlat
  • skill szemináriumok: vállalatok által tartott készségfejlesztő programok
  • business project: cégek által hozott valós üzleti probléma megoldása a cégekkel együttműködésben
  • globális alumni network: az alumni mentor programokon keresztül segíti a fiatalokat a karrierjük során
  • CEMS vállalati partnerek: 70+ multinacionális cég tartozik a CEMS szövetségbe, akik szívesen alkalmaznak CEMS végzetteket

Mennyibe kerül?

A Corvinus CEMS programon nincs külön tandíj. Ugyanakkor egyéb költségek vannak, ezek a regisztrációs díj (100 €), a block seminar díj (300 €) és a Global Citizenship díj (100 €).

A külföldi félév során sem kell tandíjat fizetni, a megélhetési költségek ugyanakkor országonként eltérőek lehetnek. Ehhez Európán belül Erasmus és Campus Mundi ösztöndíj igényelhető.  Európán kívül ugyanakkor nincs garantált támogatás a megélhetéshez.

Mikor és hogyan lehet jelentkezni?

A CEMS MIM egyéves képzése minden év szeptemberében indul, jelentkezni pedig az előző év novemberében lehet. Ennek megfelelően a képzés alapesetben a mesterszak második évére, azaz a harmadik és a negyedik félévre esik. 

Keresztféléves mesterképzés esetén a második és a harmadik vagy a negyedik és az ötödik félévre esik a képzés, és az előző év novemberében kell jelentkezni. Minden esetben feltétel az aktív, corvinusos jogviszony. 

2020-ban a jelentkezési időszak november 9-20 közé esik, a felvételi interjúk vagy az Assessment Centre pedig 2021. január 11-22 között lesznek. Előzetes követelmény a legalább 3,5-ös átlaggal teljesített alapszakos diploma és a Corvinusos mesterszakos jogviszony, valamint speciális, felsőfokú angol nyelvvizsga is. A nyelvvizsgát kiváltja, ha az alapképzést a Corvinus Egyetem valamelyik angol nyelvű üzleti képzésén végezte el a hallgató. 

A követelményekről és a felvételi menetéről ezen az oldalon olvashatsz részletesen. 

Hogyan befolyásolja ez a hagyományos mesterképzést?

A CEMS MIM a hagyományos mesterképzéssel párhuzamosan zajlik. Minden mesterszakon elfogadják a CEMS tárgyakat választható tárgyaknak, a további tárgyak pedig az ekvivalencia táblázatok alapján számolhatók el.

A CEMS képzésen többek között Döntéshozatali készségek, Vállalati fenntarthatóság és CSR, Technológiai innováció és tudásmenedzsment tárgyak választhatók, de a tavaszi szemeszter része egy klímaváltozási stratégia szerepjáték is (a tantárgyak listája itt érhető el). 

A CEMS-es tárgyak eredményei megjelenhetnek a mesterszakos átlagban is, de csak akkor, ha a mesterszakon beszámítják az adott CEMS tárgyat. A két félév során összesen 66 kreditet kell teljesíteni, melynek felosztása a fentebbi ábrán is olvasható (ECTS=kredit*). Külön szakdolgozat nincs, ugyanakkor kötelező harmadik nyelvből nyelvi kurzust teljesíteniük, vagy nyelvvizsgát szerezniük a hallgatóknak. 

*Mi az az ECTS?

Az európai kreditátviteli rendszer (European Credit Transfer System, rövidítve: ECTS) egy adminisztratív eljárás arra, hogy egy másik (külföldi) egyetemen megszerzett ismereteket biztosan elfogadja a hallgató saját egyeteme. Az ehhez csatlakozott országok egymás kreditjeit 75%-os egyezőség esetén beleszámítják a diplomába. (forrás: felvi.hu)

süti beállítások módosítása