ARC a maszk alatt - Idén is görbe tükröt tart elénk az ARC kiállítás

dsc_2739.jpg“Te érted, hogy mi van most? Szerinted jól változunk?” Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket feszeget az idén 20. évfordulóját ünneplő ARC kiállítás. A plakátkiállítás minden évben színvonalas és összefogó képet állít az elmúlt év eseményeiről - idén sem hagyhattuk ki.

2020.10.17. Írta: Keresztes Viola, Hegedüs Kata, Képek: Bera Viktor

A minden évben más címmel jelentkező ARC közérzeti pályázat vállalkozó szellemű, a reklám és a képzőművészetek ötvözetében alkotók pályaműveit várja. A legjobb művekből készült kiállítás mindig aktuális társadalmi kérdésekre reflektál, és a kreativitás szabadságáról szól. Az esemény hagyományosan ősszel, kültéri helyszínen zajlik, és egy hónapon keresztül szabadon látogatható. A pályázatra idén 776 mű érkezett, amelyekből a zsűri választása alapján a legjobbakat a Bikás parkban állították ki.

“Hova tovább? Te érted, hogy mi van most? Te mibe kapaszkodsz, amikor megfordul körülötted a világ? Szerinted jól változunk? Te mit gondolsz, mit képzelsz, mit akarsz, mit látsz?” Ilyen és ehhez hasonló kérdések szerepeltek a pályázati felhívásban, melyekre minden beérkezett pályamű sajátos módon próbált választ találni. 

dsc_2734.jpg

A legjobb alkotás díját Elter Zsombor Szerelem a korona idején című alkotása kapta, a második helyezett Sipos Zoltán Utolsó kapcsolja le című pályamunkája lett, harmadiknak pedig Szőke Dávid Hello ubik című munkáját választotta a zsűri.

dsc_2724.jpg

Az idén kiválasztott és kiállított darabok értelemszerűen az elmúlt egy év történéseit ábrázolják. Már megszokott, hogy a művészi képek jó néhány darabja erős társadalomkritikát közvetít. 2019 és 2020 egyik legmeghatározóbb eseménye a koronavírus-járvány kitörése volt, ezért rengeteg plakát a vírus által felbolygatott életre reflektál. A mindenkinek nehéz időszak ellenére némelyik plakát képes megmosolyogtatni az embert. Ugyan többségben a Covid-19 járványos plakátok dominálnak, de most is jutott hely a politikai inkorrektség vizuális ábrázolásának. Plakáttémaként megjelent az Index online hírportál, és láthatunk képeket a Balaton szabadstrandjairól is. Rényi András művészettörténész szerint az idei felhozatal nagyon rosszkedvű, ami érthető, hiszen az elmúlt pár hónapban számtalan nehézség érte az országot. 

dsc_2683.jpg

A 2020 ARC kiállítás fő kérdése: “Hova tovább?”. A válasz: a Bikás parkba, ahol idén is találékony, kreatív és megmosolyogtató alkotásokkal találkozhattok. Nézzétek meg ti is ezt a hiánypótló kiállítást!

dsc_2639.jpg

dsc_2726.jpg

süti beállítások módosítása