Hogy menjek mesterre, ha nem akarok szeptemberig várni? - Minden, amit a keresztféléves jelentkezésről tudni érdemes

b_v_198.jpg

Jó pap holtig tanul - mondja a szállóige. Mik a lehetőségeid, ha februárban szeretnél továbbtanulni? Hogyan zajlik a keresztféléves jelentkezés? Segítünk neked, hogy eligazodj a jelentkezés útvesztőjében. Íme a legfontosabb dátumok, dokumentumok és tudnivalók, hogy februárban már te is mesterképzéses hallgatóként lépj be az egyetem épületébe.

Írta: Belayane Najoua, borítókép: Bera Viktor, Közgazdász

Mi az a keresztféléves szak?

A keresztféléves szakok februárban kezdődnek, és rendszerint novemberben kell jelentkezni rájuk. Ez akkor lehet jó választás neked, ha az alapszakod féléveinek száma páratlan volt. Tehát, ha a szakmai gyakorlatoddal például 3,5 év alatt végezted el az alapszakot, akkor egyetlen félév kihagyása nélkül tudod folytatni a tanulmányaidat. Emellett persze akkor is jól jön, ha már korábban végeztél, de nem szeretnél szeptemberig várni a folytatással. 

Milyen szakokat indítanak?

Az elindított szakok száma, illetve fajtája nagyban függ az egyetemtől, de általában kevesebb szakot hirdetnek meg, mint a normál jelentkezésnél. A Corvinus Egyetem az alábbi szakokat indítja:

  • Ellátásilánc-menedzsment
  • Marketing
  • Pénzügy
  • Számvitel
  • Vállalkozásfejlesztés
  • Vezetés és szervezés
  • Nemzetközi adózás (angol nyelven) (forrás)

A szakok előnyeit és a legfontosabb tudnivalókat ebben a cikkben mutattuk be. 

Hogyan? Hányat? Mikor? - Legfontosabb dátumok

kg_1_3.jpg

Egy jelentkezésnél maximum hat helyet jelölhetsz meg, ebből hármat díjmentesen. Viszont jó hír, hogy ha ugyanazon intézmény, ugyanazon szakját (ahol a nyelv, a képzési szint, a munkarend és a képzés helye megegyezik) jelölöd meg, csak más finanszírozási formában, akkor az egy jelentkezésnek számít.

A jelentkezést a Felvi.hu-n keresztül tudod benyújtani online, az e-felvételi rendszerben. A jelentkezési lapok leadásának és az eljárási díj befizetésének határideje november 15. Ha utána szerzel meg egy szükséges dokumentumot, akkor január 11-ig van időd feltölteni.

Ebben az eljárásban a Corvinusra csak mesterképzésre tudsz jelentkezni. Ha szakirányú továbbképzésre vagy doktori képzésre szeretnél jelentkezni, akkor az adott egyetem honlapján kell tájékozódni az eltérő követelményekről és határidőkről. 

Hogyan működik a hitelesítés?

Az ügyfélkapun keresztül tudsz hitelesíteni. Az E-felvételi felületén található hitelesítés funkcióval és a két rendszerbe történő párhuzamos bejelentkezéssel azonosíthatod magad. Erről egy e-mailt is  kapsz, és ha minden rendben, akkor automatikusan megtörténik a hitelesítés.

Ha egy korábbi sikeres hitelesítést a jelentkezési határidő lejárta előtt visszavonnál, a hitelesítést újra meg kell csinálnod, hogy érvényes legyen az új jelentkezésed.

Hány pontot kell elérned?

A jogszabály alapján meghatározott minimum pontszám mesterképzés esetén 50 pont a 100 pontos rendszerben. A tényleges felvételi ponthatár ugyanakkor nagyban függ az adott képzésre jelentkezők felvételi pontszámától, a jelentkezési sorrendtől és kapacitásszámtól. Ez a besorolási és a felvételi döntés alapja. 

k_b_0072_1.JPG

Kép: Kristóf Benjámin, Közgazdász

A Corvinuson az alábbi pontszámítási rendszert alkalmazzák a keresztfélévben induló szakok esetében:

Ellátásilánc-menedzsment, marketing, pénzügy, számvitel, vállalkozásfejlesztés, vezetés és szervezés képzések esetén:

  • írásbeli vizsga: 30 pont
  • oklevél minősítése alapján: 20 pont
  • szakmai és motivációs beszélgetés: 40 pont
  • többletpontok: 10 pont

Többletpontok az alábbiak valamelyikével szerezhetők (maximum 10 pont):

- Esélyegyenlőségi maximális pont: 10 pont

- fogyatékosság: 5 pont 

- gyermekgondozás: 5 pont 

- hátrányos helyzet: 5 pont

- OTDK 1-3 hely vagy különdíj: 5 pont 

- Sporteredmény: országos bajnokság 1-3. hely: 3 pont

- Sporteredmény: Világ- és Európa-bajnokság 1-3. hely: 5 pont

Nemzetközi adózás angol nyelvű, levelező képzésen:

  • oklevél minősítése alapján: 20 pont 
  • szakmai és motivációs beszélgetés: 70 pont
  • többletpontok: 10 pont

Többletpontok az előzőhöz hasonlóan szerezhetők.

A pontszámításról részletes tájékoztatást a Corvinus honlapján találtok. 

A felvételi eljárásban a saját felvételi vizsga (írásbeli és/vagy szóbeli) az alább felsoroltak közül bármelyikkel kiváltható, ezek tehát 70 pontot érnek (B és C pontszámítási mód):

AACSB/EQUIS/ vagy CEMS tag egyetemen vagy EAPAA/EPAS akkreditált szak legalább C (ECTS) felsőfokú oklevél, vagy GMAT 500 pont, vagy GRE 151 pont

Ebben az esetben az igazoló dokumentumokat 2020. november 15-ig kell feltölteni az intézmény által megadott felületen. Ebben az esetben a felvételi vizsgán a részvétel nem kötelező, a pontszámítás kizárólag a feltöltött dokumentumok alapján történik. Amennyiben a dokumentumokat a jelzett határidőig a jelentkező nem tölti fel, a felvételi pontszám kiszámítása csak a saját felvételi vizsga (írásbeli és/vagy szóbeli) alapján történhet.

süti beállítások módosítása