Online vizsgák és záróvizsgák, a szakmai gyakorlat igazolásának feltételei - Megjelent a távoktatást szabályozó Elnöki Testületi rendelkezés

b_v_0083.jpg

Távoktatásra áll át a Corvinus, ami a szorgalmi időszak mellett a vizsgaidőszakra is vonatkozik. Az Elnöki Testület legújabb rendelkezésében a részletszabályokat is rögzíti, melyben a távoktatás mellett többek között a kollégiumok helyzete, a vizsgák és záróvizsgák szabályai, valamint a szakmai gyakorlat elfogadásának szabályozása is szerepel.

Írta: Kovács Máté, Borítókép: Bera Viktor (Közgazdász)

A cikk az 58/2020. (XI. 13.) számú Elnöki Testületi rendelkezés alapján készült, ami a koronavírus világjárvány terjedésével kapcsolatos kockázatok csökkentésére irányuló intézkedésekről szól. A rendelkezés 1-es számú melléklete az első félév lezárását,  2-es számú melléklete a második félév indulását szabályozza.

A cikkben a rendelkezés legfontosabb részleteit emeljük ki, hogy könnyebb legyen eligazodni a szabályok között. Ez ugyanakkor nem helyettesíti a rendelkezést, így kérjük, hogy olvassátok el az eredeti szöveget is!

Az első félév hátralevő része teljes egészében online formában marad a Corvinuson, ami a kurzusokra, konzultációkra, beszámolókra és a vizsgákra is vonatkozik. Személyes konzultáció csak egyedi esetben, az oktatóval előre egyeztetve tartható.

Szintén online intézhetik tanulmányi ügyeiket a hallgatók a nemrég elindult “Intézd Online” platformon (erről itt írtunk részletesen), valamint az egyetemi e-mail-címről a hallgatoi.iroda@uni-corvinus.hu-ra küldött levélben. Nagyon indokolt esetben személyes ügyintézéshez itt foglalható időpont.

screen.png

Bezárnak az olvasótermek a Corvinus Könyvtárban, az online szolgáltatások és a kölcsönzés ugyanakkor továbbra is elérhetőek lesznek, az utóbbit előre igényelni kell a könyvtár honlapján. A beiratkozás csak a Corvinus hallgatóinak és munkatársainak elérhető, és a lejáró olvasójegyeket nem hosszabbítják meg.

Az egyetem épülete csak munkavégzés céljából, valamint indokolt esetben személyes konzultáció vagy ügyintézés miatt látogatható. A kötelező lázmérés (37.8 °C) és maszkviselés továbbra is érvényben marad. A Faculty Club és a sportlétesítmények szintén bezárnak, a büfék működéséről az egyetemmel történő egyeztetés mellett az üzemeltetők döntenek.

b_b_29.jpg

Fotó: Burkus Brigitta (Közgazdász)

Az egyetemi kollégiumok bezárnak, a lakhatási szerződéseket felfüggesztik, de hatályban maradnak. Bérleti költséget erre az időszakra nem számítanak fel, ugyanakkor a személyes tárgyak a kollégiumban maradhatnak, így rögtön vissza lehet költözni, amennyiben a szabályozás ezt lehetővé teszi. Ezekhez a tárgyakhoz előzetes bejelentkezés és egészségügyi nyilatkozat után bármikor hozzáférhetnek a hallgatók, valamint végleges kiköltözés esetén a kauciót is visszakapják.

A Testnevelés óra az eddig teljesített személyes részvétel és a hátralévő hetek online részvétele alapján teljesíthető. Utóbbiról a tárgyfelelősök Moodle, Teams és Neptun felületeken adnak tájékoztatást.

Lehetőség, ha járvány miatt szakadt meg a szakmai gyakorlat

A járvány a szakmai gyakorlatokat is érinti. Akik szabályosan megkezdték azt, és a gyakorlóhely továbbra is fogadja őket, az eredeti szabályok szerint igazolhatják a gyakorlatukat. Az egyetem ugyanakkor könnyített megoldásokkal segíti azokat a hallgatókat, akiket a gyakorlati hely a járvány miatt nem tud tovább fogadni.

Amennyiben a hallgatónak van az előírtaknak megfelelő, előzetesen megszerzett munkatapasztalata, azt szakmai gyakorlatként ismerik el. A munkatapasztalat elismerésének eljárásrendjéről később küld tájékoztatást az egyetem.

Ha nem rendelkezik ilyen munkatapasztalattal, a korlátozásokig elvégzett szakmai gyakorlatról az általános szabályok szerinti igazolás szükséges. Ebben az igazolásban azt is jelezni kell, hogy a szakmai gyakorlat a járvány következtében szakadt meg. A szakmai gyakorlat hátralévő részét a korlátozások megszűnését követően ugyanott vagy akár máshol is folytathatja a hallgató. Utóbbi esetben akkor nem kell együttműködési megállapodást kötni a gyakorlóhely és az egyetem között, ha a gyakorlatból kevesebb, mint hat hét van hátra.

Ha ezek közül egyik sem járható út számára, méltányossági kérelmet nyújthat be, amelyben kérheti a gyakorlati idő csökkentését. A méltányossági kérelem benyújtásával együtt igazolni kell, hogy a hallgató szakmai gyakorlata a járvány miatt szakadt meg, és hallgató mindent elkövetett a szükséges szakmai gyakorlat letöltése érdekében.

Emellett a szakmai gyakorlatra vonatkozó határidőket felülvizsgálja az egyetem, és a lehetőségekhez mérten meg is hosszabbítja azokat. A szakmai gyakorlattal kapcsolatos problémákat a hallgatoi.iroda@uni-corvinus.hu címen lehet jelezni.

A vizsgákat is online tartják meg

A vizsgákat és számonkéréseket a szorgalmi időszakban és a vizsgaidőszakban egyaránt online tartják meg, minden esetben a Teams vagy a Moodle felületen. A vizsgákat Neptunon hirdetik meg, ahol a választott platformot is jelölniük kell az oktatóknak. A vizsgák meghirdetésének szabályairól a rendelkezés 1. Számú melléklete részletesen is beszámol.

2.png

1_1.png

A záróvizsgák szintén online formában maradnak

A záróvizsga írásbeli része a Moodle-ben vagy Teamsen tartható. A záróvizsga szóbeli része a Teamsen keresztül, élő hang- és videóhívással történik. Ahol komplex vizsga is van, a komplex vizsga szóbeli részét a szakdolgozat vagy diplomamunka védésével együtt szervezik meg. Az írásbeli rész eltérő időben a Moodle-ön zajlik majd. A záróvizsgát záróvizsga-bizottság előtt kell letenni, amelynek elnöke és két tagja van.

A záróvizsga pontos szabályait a rendelkezés záróvizsgákra vonatkozó melléklete részletesen taglalja, mindenképpen olvasd el, ha most fogsz záróvizsgázni! 

 

  • Záróvizsgaidőszak: 2020.12.07-11.- 2021.01.18-29.
  • Vizsgaidőszak, záróvizsgázó hallgatók számára:  2020.12.14 - 2021.01.09.
  • Érdemjegyek beírásának határideje: 2020.11.30.-2021.01.13.

 

A rendelkezés 2-es számú melléklete a tavaszi félév kezdetének szabályait is taglalja, a bizonytalan helyzet miatt ugyanakkor ezek még februárig változhatnak.

süti beállítások módosítása