A végső pont, amikor már te is műanyagot lélegzel - Egy magyar videó, ami érthetően magyarázza el a problémát

1587.jpg

A világon egy perc alatt nagyjából 1 millió műanyag italos palackot adnak el. Ezek 40%-át az emberek csak egyszer használják fel, majd eldobják. Te is ezen emberek közé tartozol? Csak beszaladsz a boltba, és gondolkodás nélkül leveszel egy üdítőt, aztán pár óra múlva már a kukába is dobod? Ez az a rész, amit te látsz. De vajon honnan jön a műanyag, mielőtt a boltok polcaira kerülne, és hova megy, miután kidobjuk a kukába? Kezdjünk mindent az elején.

2020. 11. 25. Írta: Belayane Najoua, borítókép: Freepik

2739.jpgMikor egy új műanyag születik

Kép: Freepik

A műanyagok tömeggyártása az 1960-as években kezdődött el, amikor megnőtt a kereslet a PET-palackok és a mindennapi eszközökhöz szükséges műanyagok iránt. A műanyagok három fajtája: hőre lágyuló, hőre keményedő, rugalmas műanyagok.

Melyiket használják a PET-palackoknál? Könnyen megválaszolhatod a kérdést, ha végiggondolod, mi történik egy kólás palackkal, ha beteszed a mikróba: elolvad. A legtöbb italos palack hőre lágyuló műanyagból készül. Számos csomagolóanyag gyártásához is ezt használják: a kevert saláták műanyag zacskójától, az ételízesítő csomagolásán keresztül a vitaminos dobozokig. Egy felmérés szerint ennek a műanyagfajtának a gyártási volumene 358 millió tonna volt 2018-ban. Ebből közel 10-20 millió tonna kerül a tengerekbe és az óceánokba. Ezt elképzelhetjük úgy is, mintha Budapest egyik focistadionját minden egyes nap megtöltenénk műanyaggal. Lássuk, miként érint ez minket, a gyerekeinket és a környezetünket. Még akkor is, ha jó pár ezer kilométerre van a legközelebbi tengerpart. 

A vízi élővilág teljes lerombolása

A rendes kukába dobott műanyaghulladék 15%-a kerül valamilyen úton a tengerekbe. Történhet ez egy szemétlerakó hajóból vagy közvetlenül egy gyárból. 

Ennek hatására a tengeri teknősök 100%-ának és a bálnák 59%-ának szervezetében található műanyagszennyezés. Ha tovább folytatjuk ezt a mértékű műanyag-felhalmozást, akkor 2050-re több műanyag lesz az óceánokban, mint hal.

Ez közvetett és közvetlen veszélyekkel jár az emberekre nézve is. Gondoljuk csak el, hogy a hal, a rák megeszi azt a műanyag üveget, amit mi pár héttel előtte kidobtunk a kukába. Utána a halászok kifogják őket és eladják a boltoknak, nagykereskedelmi áruházláncoknak. A karácsonykor asztalra kerülő hal így tele van mikroműanyaggal, amit a tengerben evett meg. Ezt pedig mi fogjuk megenni.

A levegő totális szennyezése

A másik nagy probléma a hulladékégetők, ahova a megtermelt és “elfogyasztott” műanyaghulladék egy jelentős része kerül. A hulladékégetőkbe szinte válogatás nélkül mindent bedobnak. Az égetés során a kéményen keresztül távozik a hamu, a por és számos káros anyag is.

Miután a kéményen keresztül a káros anyag kijut a levegőbe, a szél tovarepíti azt, még jobban szétszórva a mérgező gázokat. Mi pedig tudtunkon kívül beszívjuk. Magyarországon több mint 20 szemétégető van, melyekből négy Budapesten található. A gyerekeink, a szüleink, a barátaink és minden élőlény a környezetünkben az égési termékekkel teli levegőt szívja be.

Mit tudsz tenni te?

Egy videó, ami mindent elmond, amit tudni kell - ráadásul magyarul

Szerencsére mindezekre van megoldás. Már rengeteg olyan alternatíva van, amivel kizárhatjuk, vagy legalább minimálisra csökkenthetjük a műanyaghasználatot a mindennapokban.

  1. Használj kulacsot a műanyag palackos üdítők helyett!
  2. Vásárolj vászontáskával az eldobható zacskók helyett!
  3. Próbáld ki a csomagolásmentes boltokat!
  4. Légy egy kicsit oldschool és használj textil zsebkendőt!
  5. Műanyag dobozok helyett vigyél saját ételhordót, akkor is, ha étteremből rendelsz.

Ha te is teszel érte egy kicsit, akár csak egyetlen szokás megváltoztatásával, már akkor is nagy lépést tehetünk előre globálisan. Mert hidd el, hogy sok kicsi sokra megy!

süti beállítások módosítása