Mint egy skandináv krimiben: Eb-n a magyar női kézilabda-válogatott

eszkoz_1_3x.png

Megfiatalított kerettel, új edző párossal, de elvárások nélkül vág neki a december 3-án kezdődő dániai Eb-nek a magyar női kézilabda-válogatott. A vírus miatt kialakult helyzet új kihívásokkal is szembeállította a csapatot, de titkon mindenki a sikeres jövőben, az olimpiai részvételben bízik, aminek első állomása lehet ez a kontinenstorna.

2020.12.01. Írta: Gajdics Bálint

Szinte pontosan egy évvel ezelőtt, amikor a kézilabda-válogatott a világbajnokságra készült, arról írtam, hogy az elmúlt évek legerősebb, legkompaktabb csapata vág neki a versenysorozatnak. Minden várakozást alulmúlva a tavalyi vb óriási csalódás volt mindenkinek. Azóta rengeteg változás történt. Edzőváltás, koronavírus, halasztások és bizonytalanság. De eltelt egy év. A magyar válogatottnak egy kontinenstornán kell Európa legjobbjaival megmérkőznie csütörtöktől, és az ország kézilabdafanatikusai újra elkezdtek hinni.

Egy évvel ezelőtt nem állt jól a szénánk. Hét gólos előnyből kaptunk ki Románia ellen, majd a csoportban negyedikként végezve végül a torna 14. helyét  szereztük meg. Ami ezután történt, az még elkeserítőbb. Kim Rasmussen, a magyar válogatott edzője elismerte a vereséget, a szövetséggel ugyanakkor menthetetlenül megromlott a viszonya. Természetesen nem kellett sokat várni, és a dán szakembert menesztették a pozíciójából, majd egy teljesen új irány vette kezdetét a magyar kézilabdában. A szövetség a válságértekezlet után úgy látta jónak, ha olyan személyt állít a kézilabdacsapat élére, aki kívül-belül ismeri a játékosokat, megteremti az összhangot, és tető alá hoz egy működőképes taktikát. Ez mindjárt nem egy, hanem két ember feladata lett. A két legsikeresebb magyar csapat, az FTC és a Győr edzőit, Elek Gábor és Danyi Gábor nevezték ki új edzőpárosnak. A januári, hirtelen hozott döntést az sürgette, hogy márciusban Győrben, tehát hazai pályán játszott volna olimpiai selejtezőt a válogatott Kína, Szerbia és Oroszország ellen. Aztán jött a pandémia. A meccsek természetesen elmaradtak, a hazai bajnokságot félpályánál berekesztették, és mivel a 2020-as tokiói olimpia is elmaradt, elkezdődött a kivárás folyamata. 

image3.png

Aztán nyár végén mindenki azt hitte, hogy visszaáll a világ rendje: elkezdődött a hazai bajnokság sűrített menetrenddel - először nézők előtt, majd csak a bérleteseknek, majd senkinek. A koronavírus válogatás nélkül az összes csapatot elérte, és mivel a sportvilágban hosszabb a felépülés, illetve a forma visszanyerésének folyamata, sorra maradtak el a fontosabb bajnoki találkozók. Voltak olyan csapatok, akik másfél hónapon keresztül nem tudták lejátszani a mérkőzéseiket. A következő problémát az Európa-bajnokság rendezése jelentette. Norvégia a vírus miatt nem vállalta a torna lebonyolítását, ezért a szomszéd Dánia vette át a stafétát. Mindeközben a magyar női kézilabda-válogatott tavaly december óta nem lépett pályára tétmeccsen. A hétvége folyamán a svédek elleni két felkészülési meccs is inkább csak erő- és állapotfelmérésnek volt elég. 

Összefoglalva a magyar válogatott előző egy éve tényleg beillett volna egy skandináv krimibe, annyi minden történt a tavalyi világbajnokságon látott leszereplés óta. De van-e visszaút?

„Mivel megjósolhatatlan, mi történhet még, nincs konkrét célkitűzésünk a tornára vonatkozóan” - nyilatkozta Görbicz Anita, a Magyar Kézilabda Szövetség elnökségi tagja és a válogatott segédedzője. Egy speciális helyzetben kell kihozni a lányokból a legjobbat. Speciális a helyzet abból a szempontból, hogy egy éve nem játszott tétmérkőzést a válogatott, és most is kevés ideje maradt a felkészülésre. Nem egyedülálló az sem, hogy egy edzőpáros irányítja a válogatottat. A csapat magját adó Ferencváros játékosaira építve Elek Gábor lesz a felelős a támadásért, míg a többszörös Bajnokok Ligája-győztes Győri ETO edzője, Danyi Gábor fogja megszervezni a védekezést. Ahogyan egy korábbi interjúban elmondták, a közös cél a válogatott sikeres szereplése és az olimpiai kvalifikáció.

Ami az ellenfeleket illeti Elek Gábor a válogatott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy mivel egyik válogatott sem szerepelt tétmeccsen az idei évben, menet közben kell és érdemes kialakítani a győztes taktikát, hiszen a vírus egytől-egyig az összes válogatottat érintette. Az edző egy orosz ruletthez hasonlította a magyar csapat felkészültségét és fizikai állapotát, hiszen több kerettag is karanténból, vagy esetleges fertőzésből tér vissza, és lábadozik. Ebben az esetben sokkal nehezebb visszanyerni a korábbi profi szintet. A C-csoport egyértelmű esélyese a tavalyi világbajnok Hollandia. Horvátország és Szerbia már a legyőzhető kategóriába tartoznak. 

Egy Eb-n persze nincsen könnyű ellenfél, mégis a középdöntőbe való továbbjutás teljesíthető cél lehet.

image2.png

A magyar válogatott teljes kerete csak néhány napot tudott együtt készülni, mivel az FTC játékosai csak egy kényszerkarantén után tudtak bekapcsolódni a közös edzésekbe. A csapat kulcsjátékosai rendre nemzetközi kupaporondon is kipróbált fiatalok. Kellemes a teher Háfra Noémi vállán, aki Schatzl Nadine társaságában nyáron Győrbe igazol, ahol nem titkolt céljuk a Bajnokok Ligája-serleg elhódítása. A jelenleg még a Fradiban kéziző, junior világbajnok jobbátlövő kirobbanthatatlan tagja a válogatottnak. Mellette Kovacsics Anikó, illetve a két szélen biztos pontot jelentő Schatzl és Lukács jelenthetik a legnagyobb veszélyt az ellenfelek kapujára. Szintén a fiatalabb korosztályt képviseli Kácsor Gréta, aki most kapott először meghívót a felnőtt válogatottba. A 20 éves játékos tavaly a bajnokság berekesztéséig vezette a góllövőlistát. Hatalmas, távoli bombáiról elhíresült, jelenleg a Vác csapatában játszó Kácsor egy korábbi interjúban elmondta, nagy segítséget jelent neki, hogy sok a hozzá hasonló fiatal a válogatottban. Nem titkolt célja ez az edzőpárosnak sem, hiszen egy megfiatalított és sikerre éhes csapattal 2008 után újra elérhető közelségbe került az olimpiai részvétel.

A mérkőzéseket az amerikai kosárlabdában már ismert buborékos rendszerben fogják lebonyolítani. A játékosok hermetikus elzárásával és a rendszeres tesztelésekkel próbálják elkerülni a fertőzésveszélyt. 

Bízzunk abban, hogy az egy éves kényszerpihenő után még édesebb lesz a siker, és mind a lányok, mind a szurkolók elégedetten várhatják majd a tavaszi olimpiai kvalifikációs tornát.

A magyar válogatott EB-csoportmérkőzései:

December 4., 18.15: Magyarország–Horvátország

December 6., 16.00: Magyarország–Szerbia

December 8., 20.30: Hollandia–Magyarország

Képek forrása: MKSZ.hu

süti beállítások módosítása