MyCorvinus app – Sikerprojekt hallgatói együttműködéssel 

pic-1.png

A Budapesti Corvinus Egyetem modernizációs és innovációs folyamatának újabb mérföldkövéhez érkezett meg. A héten már a hallgatók is kezükbe vehették és kipróbálhatták az új applikációt, melynek fejlesztésében és tesztelésében aktív részvételt vállaltak az egyetem hallgatói is. Interjúnkban őket, Baji Vivient, Barta Ferencet, Orbán Emesét, Székely Gellértet és Vaskó Balázst kérdeztük. 

2020.12.03. írta: Brándisz Ádám

Nyáron érkezett az üzenet, hogy részt vehetünk a fejlesztési projektben. Érdekel az IT és az ötletet is kifejezetten jónak találtam, ezért jelentkeztem a csapatba - mondja Gellért.

A projekt idén indult el, és a kezdetektől fogva részt vettek benne hallgatók is, akár ötletelésről, fejlesztésről vagy tesztelésről volt szó. A hallgatók bevonásával kapcsolatban érdekes és egyedülálló helyzetben van az egyetem. Több ezer tehetséges fiatal tanul a Corvinuson, akik potenciálisan részt tudnak venni egyetemi projektekben, akár gyakornokként, akár teljes értékű munkavállalóként. Ahogy ez az applikáció is bizonyítja, egyre több lehetőségük van a hallgatóknak bekapcsolódni a fejlesztésekbe. 

pic-2.png

“Már pár éve ki szerettem volna próbálni a tudásomat éles környezetben is. Egy korábbi gyakornoki program után ezt a lehetőséget is megragadtam. Beküldtem az önéletrajzomat és egy rövid, ám részletes egyeztetés után be is kerültem a csapatba” - mondja Feri. A hallgatói részvétel az egyetem vezetése számára egyértelmű volt, hiszen a célcsoportot is ők jelentik.  “Az applikációt nagyrészt a hallgatók fogják használni, így jó kezdeményezés, hogy minket is bevontak a projektbe. Számtalan ötlet született a külsős fejlesztői csapat és a hallgatók közös ötleteléseiből, ezek nélkül nem sikerülhetett volna ilyen jól az alkalmazás.” Gellért véleményével a többiek is egyetértettek. Az egyik ilyen funkció az applikáción belül a hallgatók közötti jegyzetmegosztás lehetősége, melyet a tanóra felületén érhetünk el. 

Emese a nehézségeket is megemlítette a pozitívumok mellett.

Ez a projekt mindannyiunknak kihívást jelentett. Én úgy érzem, mindenki beleadott apait-anyait, és nagy lelkesedéssel, alaposan dolgoztunk.

"Én fogtam össze a kilenc fős tesztelői csapatot, ami a nagy lehetőség mellett nagy felelősséget is jelentett. Nehéz volt a sok inputot rendszerezni. Ennek ellenére meglepően olajozott és gördülékeny volt az együttműködés, mind a fejlesztőkkel, mind az egyetemi dolgozókkal.” 

A szakmai alaposságra Balázs is reflektált. “A jelenlegi, első verzió nemzetközi gyakorlatok, fókuszcsoportos interjúk és hallgatói ötletek alapján készült. A további munka során még hangsúlyosabb szerepet kapnak a hallgatói javaslatok az applikáció fejlesztésében. Ennek egyik csatornája a minden hallgató számára elérhető "feedback" funkció, amelyen keresztül a felhasználók közvetlenül meg tudják osztani az ötleteiket a fejlesztőkkel. Mindenkit bíztatnék, hogy írja meg az észrevételeit, mert azok a következő verziókban akár meg is jelenhetnek." 

pic-3.png

A számtalan funkció mellett több hasznos tulajdonsága is van az applikációnak, például az angol nyelvű változat.

Örülök neki, hogy nemcsak a magyar, hanem a külföldi hallgatókat is képviselni tudtuk. Számomra ez kifejezetten fontos, hiszen én is angolul tanulok Communication and Media szakon, így gyakran megtapasztalhattam a többiek problémáit - mondja Vivi.  

Az appon keresztül a hallgatók nemcsak az aktuális órarendjüket és vizsgáikat láthatják, hanem az egyetem híreiről is azonnal értesülnek. A számtalan funkcióból mindenkinek lesz saját kedvence. “Személy szerint nekem legjobban a térkép funkció tetszik, bár ez lehet a számtalan munkaóra miatt van, amit a többiekkel beletettünk. Először az alaprajzokat digitalizáltuk, majd szisztematikusan végigjártuk az egyetem épületeit, és egyeztettük a terveket a valósággal. Mire végeztünk, szerintem pár milliméter lekopott a cipőink talpáról” - mondja Feri nevetve.  

A várt fogadtatásról is megkérdeztük a hallgatókat.

Egyértelműen pozitív visszajelzésre számítok a hallgatók és a tanári kar részéről is. Egy ilyen kaliberű alkalmazás mindenkinek az előnyére válhat - mondja Vivi.

Feri ugyanakkor kicsit szkeptikusabb: “Szerintem lesznek azért negatív kritikák is, de remélem, hogy ezek elsősorban konstruktív észrevételek lesznek. Vegyük figyelembe, hogy mégiscsak egy országosan egyedülálló projektet valósítottunk meg, ami nem egy átlagos rutinmunkának számít.” 

Képek forrása: Budapesti Corvinus Egyetem

süti beállítások módosítása