A világunk egyszerre értékeli túl és alul a testképet - (L)élek benne kerekasztal-beszélgetés 

yoga-3053488_1920_1.jpg

A testünk a lelkünk otthona - éppen ezért fontos, hogy tényleg otthon érezzük magunkat benne. A Corvinus Egyetem kerekasztal-beszélgetésén olyan kérdéseket feszegettek az elismert előadók, hogy milyen a kapcsolatunk a testünkkel, hogyan fogadjuk el és védjük meg magunkat a külvilág negatív hatásaitól. 

2020.12.15. Írta: Belayane Najoua, borítókép: Irina L, Pixabay

A testképről és a testünkkel való kapcsolatról szervezetek beszélgetést a Corvinus Hallgatói Támogatás pszichológusai. A beszélgetésen négy olyan előadó vett részt, akik más és más területeken, de mind találkoztak az eltorzított testkép problémájával, és nyitottan, tabuk nélkül tudtak beszélni tapasztalataikról és érzéseikről.

A (L)élek benne kerekasztal előadói:

  - Grecsó Zoltán táncművész, koreográfus

  - Illés Eszter szexuálpszichológiai szakpszichológus

  - Dr. Kövesdi Andrea klinikai szakpszichológus, egyetemi adjunktus

  - Széles Adrienn vitiligo nagykövet és modell

  - Bánlaki D. Stella Junior Prima díjas újságíró, szerkesztő, a Forbes főmunkatársa (moderátor)

A testünkről alkotott kép az életünk minden egyes percét befolyásolja. Meghatározhatja azt, hogy kinek tartjuk magunkat, hogyan viszonyulunk a világhoz. Egy eltorzított testkép nemcsak a mi érzéseinkre lehet hatással, hanem arra is, hogy milyennek lát minket a külvilág. A külvilág olyannak lát minket, amilyennek mutatjuk magunkat. Ha kiegyensúlyozottak vagyunk, akkor egy boldog ember képe jelenik meg, de ha nem fogadjuk el saját magunkat, és a lelkünkben állandó harcot vívunk önmagunkkal, akkor azt a környezetünk is megérzi. “Az emberi interakcióink hatnak a testünkre és közvetetten a környezetre is” - mondja Dr. Kövesdi Andrea. Ez egy kétoldalú folyamat: a környezet hat az egyének érzelmeire és testképére, miközben a környezetre hat az egyének viszonya önmagukkal.

Ebben a bizonytalan helyzetben, mikor az otthon töltött órák alatt több időnk van magunkra, fontos, hogy a testünk komfortos otthona legyen a lelkünknek. Fontos, hogy szeressünk otthon lenni a testünkben, hiszen mindenhol jó, de a legjobb otthon.

A testünk örökre az otthonunk lesz, ezért próbáljuk meg a lehető legkényelmesebb gondolatokkal, a legpuhább gondoskodással és a legtisztább érzésekkel megtölteni.

Egyszerre értékeljük túl és alul a testet

body-1869745_1920.jpg

Kép: Pexels, Pixabay

Gyakran mondjuk, hogy a szépség belülről fakad, de akkor miért fektetünk ilyen nagy hangsúlyt a testünkre? Sokszor teljesen ismeretlen emberek véleménye alapján értékeljük nemcsak a többi embert, hanem saját magunkat is. Miközben folyton arra törekszünk, hogy megfeleljünk másoknak, egyre többször hanyagoljuk el a saját testünket, bánunk rosszul vele, és nem hallgatjuk meg, mikor szól hozzánk. 

Kérdezd meg magadtól, hogy hány százalékban fogadod el a tested!

Nagyon nehéz erre kérdésre válaszolni. Még a szakértőknek is pár percbe beletelik. Négyük közül senki nem fogadja el önmagát száz százalékosan, pedig mind a négyen a testi problémákkal, a test elfogadásának érzelmi oldalával foglalkoznak.

Az elfogadás egy egyensúlyi állapot. Néha ide billen, néha oda. Ne várjuk el magunktól a száz százalékos elfogadást, mert az irreális. Emberek vagyunk mind, akik nem tökéletesek, ezért ne is akarjunk azok lenni

- mondta Illés Eszter. Ha még a szakértők sem fogadják el magukat teljesen, akkor neked miért kéne tökéletesnek látnod önmagad? A valóságban nem létezik a tökéletesség, főleg ha emberi érzésekről vagy a testről van szó. A legfontosabb, hogy próbálj meg egyensúlyban lenni a testeddel és önmagaddal. Sokszor lehet, hogy nehéz lesz, de hidd el, ha sikerül, akkor sokkal kiegyensúlyozottabb és boldogabb ember leszel.

Hogyan legyen a tested egyben a barátod is?

lonely-814631_1920.jpg

Kép: 建鹏 邵, Pixabay

1. Tervezd újra a közösségi médiát!

Nagyon fontos, hogy mit látunk  nap mint nap a médiában - milyen influenszereket, milyen gondolatokat, milyen világot. “A média befolyásolja a te szubjektív véleményedet, és kialakít a társadalmi normákat, amik sokszor a valóság kifordított másai” - mondta Széles Adrienn. Cseréld le a követéseidet olyan oldalakra, amik értéket adnak számodra, és nem hatnak rád negatívan. 

2. Kérdezd meg a testedtől, hogy jó van-e!

A tested a jelenben tud tartani. Szakíts időt arra, hogy megkérdezed a testedtől, hogyan érzi magát. “A testünket úgy kell kezelni, mint egy kisállatot - egy ösztönlényként, akit mindig megkérdezünk arról, hogy ténylegesen mit szeretne” - javasolta Grecsó Zoltán. Jól bánsz vele? Min kéne változtatnod? Ha a tested kommunikál egy problémáról, próbáld meg megérteni és visszamenni gyökeréig, amit az érzelmeknél találsz majd. Hidd el, ha megválaszolod ezeket a kérdéseket, akkor kiegyensúlyozottabb lesz a kapcsolatod vele.

3. Tágítsd a komfortzónádat!

Taszítsd bele magad olyan helyzetekbe, amik a komfortzónádon kívül esnek, és meglátod, hogy meg fogsz erősödni tőlük. Ez lehet akár egy új társaság, egy új sport vagy egy új ruha. A lényeg, hogy lépj ki a komfortzónádból, és nézz kicsit más szemmel a világra. 

4. “Mi lesz ha” helyett azt kérdezd, “mi van”!

Ne kérdezgesd folyton azt, hogy mi lesz ha. Ha feltételes módban beszélsz saját magaddal, akkor soha nem fogod a szükséges lépéseket megtenni. Légy a jelenben, és cselekedj most. Ha úgy érzed, változtatnod kell, akkor változtass most.

süti beállítások módosítása