Mit nézzünk idén karácsonykor? - Filmajánló az ünnepekre, ha már unod a Reszkessetek betörőket

b_v_225.jpg

A karácsonyra hangolódva és az ünnepi időszakban szívesen töltjük az estéket filmnézéssel. A filmválasztás nem egyszerű: mindig ugyanaz a pár klasszikus karácsonyi film jön velünk szembe, melyeket már az unalomig láttunk. Filmajánló cikkünkben négy karácsonykor kevésbé emlegetett filmet mutatunk be, melyeket érdemes megnézni az ünnepi időszakban, ha jöhetne valami más a kötelezők helyett.

2020.12.19. Írták: Burkus Brigitta, Hegedüs Kata, borítókép: Bera Viktor

Szellemes karácsony (Scrooged, 1988)

Charles Dickens klasszikus történetét, a Karácsonyi éneket egyszerűen nem lehet megunni. Mi sem bizonyítja jobban, minthogy karácsonyi könyvajánlónkban is szerepelt már a regény. A mű 1843-ban íródott, és napjainkban is töretlen sikernek örvend. Az 1988-as Szellemes karácsony is ezt a tanulságos történetet értelmezi újra a 80-90-es évek fordulójának stílusában. A főszereplő, Frank Cross (Bill Murray) sikeres televíziós ügyvezető, akinek ambiciózus és önző természete elűzi élete szerelmét, Clairet. Miután karácsonykor elbocsátja egy alkalmazottját, Franket kísértetek sora keresi fel, akik lehetőséget adnak neki, hogy átértékelje tetteit, és helyrehozza múltbeli hibáit, mielőtt még túl késő. Bill Murray rajongóinak kifejezetten remek választás a Szellemes karácsony, de a régmúlt szerelmeseinek is: a telefonos hívásrögzítő okozta drámai jelenetek és az idejétmúlt filmes effektusok még szórakoztatóbbá teszik ezt az egyébként is komikus vígjátékot.

scrooged.jpg

Kép forrása: The Midult

Erőszakik (In Bruges, 2008)

Vajon mi rossz sülhet ki abból, ha karácsonyi kényszervakációra küldenek két bérgyilkost egy csendes, belgiumi kisvárosban? A furcsa páros, Ray (Colin Farrell) és Ken (Brendan Gleeson) egy balul sikerült küldetés után, főnökük utasítására kis időre távozni kényszerülnek Londonból, míg otthon helyreállnak a dolgok. Ray a világ bármelyik pontján szívesebben lenne, mint Brugesben, ráadásul a múlt eseményei sem hagyják nyugodni. Mindeközben társa, Ken megkedveli a kisvárost, élvezi a csendet és a nyugalmat. A turistáskodás azonban nem tart sokáig: Ken és Ray története drámai fordulatot vesz, amikor megkapják főnökük következő utasítását.

A film nagyszerűen ötvözi a vígjáték, a krimi és a dráma műfaját: végeredményként egy teljesen magával ragadó történetet kapunk. Ez a kultikus, kíméletlenül őszinte film jó választás lehet azoknak, akik kedvelik Quentin Tarantino vagy Guy Ritchie rendezéseit. 

bruges.jpg

Kép forrása: Little White Lies

Kőkemény család (The Family Stone, 2005)

A film egy látszólag összetartó és dinamikus családot helyez a középpontba. Az idei karácsonyuk azonban eltér a hagyományostól, ugyanis a legidősebb fiú, a nagyvárosi Everett magával hozza az ünnepekre nem éppen könnyű természetű barátnőjét, Meredith-t (Sarah Jessica Parker). Everett a tervezett lánykérés előtt be akarja mutatni párját a családnak, és a családlátogatás egyik célja a nagymama gyűrűjének megszerzése. Az édesanya (Diane Keaton) és a kisebbik húg (Rachel McAdams) nem rejtik véka alá negatív érzéseiket az új családtag iránt, így Meredith támaszul hívja a családi karácsonyra saját húgát. Ekkor kezdődnek az igazi bonyodalmak: az érzelmek teljesen eluralkodnak a családtagokon, és korántsem biztos,  kinek az ujjára kerül végül a gyűrű. 

A humorral és érzelmekkel telített film egyből meghozza a karácsonyi kedvet, hiszen kiválóan átadja az ünnepi időszak hangulatát - mely egyszerre szól a szeretetről és a káoszról.

image_1_1.png

Kép forrása: Amazon

Aludj csak, én álmodom (While you were sleeping, 1995)

Lucy (Sandra Bullock), az átlagos New York-i metrójegyeladó élete fenekestül felfordul, amikor megmenti egy ingázó, fess fiatalember életét a metrómegállóban. Lucy reméli, hogy az incidensnek köszönhetően lehetősége adódik megismerni Petert, akit megmentett, a férfi azonban kómába esik. Lucyt váratlanul és véletlenül Peter menyasszonyként mutatnak be, mikor családja odaér hozzá a kórházba. Lucy élvezi a hirtelen jött szerencséjét, hiszen plátói szerelmének családja rögtön befogadja őt. A lány pedig igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy titkára ne derüljön fény. A fordulat akkor következik be, mikor Lucy megismeri Peter bátyját, Jacket. Lehetséges, hogy mégsem Peter adhatja meg neki a régen vágyott szerelmet?

A film egy esetlen, fiatal lány karácsonyát mutatja be az igaz szerelem keresésének útján. A történet ráébresztheti a nézőt a család összetartó erejére és szeretet fontosságára. 

image_6.png

Kép forrása: Magyar filmadatbázis

süti beállítások módosítása