Ez a tíz alapszak és egy osztatlan képzés indul szeptembertől a Corvinuson (I. rész)
Egyesülő szakok gazdaságtudományi területen

b_v_0001_1.jpg

Több alapszak is jelentősen átalakult a Corvinuson. Az új struktúrában gazdaságtudományi területen öt alapszak és egy osztatlan képzés indul, emellett társadalomtudományi területen négy és informatikai képzési területen további egy szak közül választhatnak a felvételizők. Kétrészes cikksorozatunkban ezeket mutatjuk be részletesen.

Írta: Kovács Máté; Borítókép: Bera Viktor (Közgazdász)

A Corvinus megújulása során az egyik legnagyobb változás, hogy négy korábbi alapszak, a  Kereskedelem és marketing, a Turizmus és vendéglátás, az Emberi erőforrások és a Vidékfejlesztési agrármérnök szakok helyett egy integrált Gazdálkodási és menedzsment képzés indul 2021-ben.

Gazdaságtudományi területen a Gazdálkodási és menedzsment alapszak mellett elindulnak a már idén megújult Alkalmazott közgazdaságtan és Nemzetközi gazdálkodás szakok (ezek megújulásáról részletesen itt és itt írtunk), valamint a Pénzügy és számvitel is. Kizárólag Székesfehérváron duális képzésben indul el a Turizmus-vendéglátás alapszak. Osztatlan, azaz 10 féléves formában a Gazdaság- és pénzügy-matematikai elemzés érhető el. Informatikai képzési területen 2021-ben is elindul a Gazdaságinformatikus alapszak.

A következőkben röviden bemutatjuk a Gazdálkodástudományi és Informatikai képzési területen induló alapképzéseket és az osztatlan képzést. A szakok nevére kattintva a Corvinus hivatalos tájékoztató oldalát éritek el további információkért. A Társadalomtudományi területen induló alapszakokról a második részben írunk részletesen.

Öt az egyben: Gazdálkodási és menedzsment alapszak

2021-től a legnagyobb változás a Gazdálkodási és menedzsment alapszakot érinti, amely korábban is a legnépszerűbb választás volt a Corvinusra felvételizők körében. A szak nemcsak tartalmában, hanem koncepcionálisan is átalakul, négy, korábban önálló szakként működő területet egyesít majd a jövőben.

Az integrált szakok nem szűnnek meg, továbbra is lehet tanulni a Corvinuson marketinget, turizmust, emberi erőforrás menedzsmentet vagy agrobizniszt - csak a hallgatóknak később kell választaniuk a szakterületek közül, amikor már biztosabbak a gazdasági tudományokban és élesebb kép él bennük a jövőjüket illetően”

- mondta korábbi interjúnkban Aranyossy Márta, a szak szakfelelőse, amikor a megújulásról kérdeztük.

Az egyesülés után az első négy félév az alapozásról fog szólni, ezt követően tizenhat specializáció közül választhatnak a hallgatók, ezek között pedig a korábban említett területeket is megtalálják majd.

Az itt végzett hallgatók a Corvinus szerint az üzleti élet bármely területén elhelyezkedhetnek, legyen szó pénzügyes, marketinges, HR-es feladatokról akár tanácsadói, akár projektmenedzseri szerepben. Sokan helyezkednek el bankoknál, biztosító társaságoknál, technológiai és tanácsadó cégeknél, multinacionális nagyvállalatoknál, a turizmus és vendéglátás vagy az agrobusiness területén, de sokan alapítanak saját vállalkozást is.

A Corvinus Egyetem rövid szakbemutató videója:

Adatból információ, információból következtetés az Alkalmazott közgazdaságtan alapszakon

Alkalmazott közgazdaságtan szakon közgazdaságtani adatelemzési módszereket tanulhatnak meg a hallgatók, de nagy hangsúlyt fektetnek gyakorlatiasságra is. „A közgazdaságtanban ez azt jelenti, hogy a hallgató be tud azonosítani egy problémát, és tudja, hogy melyik eszközt kell a megoldáshoz használnia” – mondta korábbi interjúnkban Szabó-Bakos Eszter, az Alkalmazott közgazdaságtan szakfelelőse, amikor a szak 2020-as megújulásáról kérdeztük.

Hozzátette:

“arra törekszünk, hogy ne csak általános tudást, ne mindenből egy keveset kapjon a hallgató, hanem vértezzük fel a közgazdaságtan adatelemzési ismereteivel, és ezeket képes legyen alkalmazni is.”

A diploma után a hallgató minden olyan területen megállja a helyét, ahol logikus gondolkodásra, adatelemzésre, problémamegoldó készségre és kvantitatív képességekre van szükség. A Corvinus honlapja szerint “van, aki a GVH-nál elemez kartell tevékenységet, van, aki a Raiffeisen Banknál ad befektetési tanácsokat, van, aki újságíróként, biztosítási termékfejlesztőként, piacelemzőként, projekt-menedzserként, ingatlanpiaci szakértőként, aktuáriusként, kockázatkezelőként, oktatási szakértőként dolgozik.”

A Corvinus Egyetem rövid szakbemutató videója:

Külföldi szakmai gyakorlat a Nemzetközi Gazdálkodás alapszakon

Megújult formában indult el 2020-ban a Nemzetközi Gazdálkodás alapszak. A képzés különlegessége, hogy kizárólag angol nyelven indul BA in International Business néven, a szakmai gyakorlatot pedig egy kötelező külföldi félév során végezhetik el a hallgatók.

Szintén újítás, hogy a hallgatók “mini-szakirányokat” is végezhetnek. A szakfelelős, Kacsirek László szerint

“ha a hallgató az üzleti képzés mellett el akar merülni például az elméleti közgazdaságtanban vagy a fenntarthatóság kérdésében, akkor több, egymásra épülő választható tárggyal is megteheti azt”.

Emellett több specializáció indul, valamint stressz- és konfliktuskezelést és karriertervezést is beépítenek a képzésbe. Ezekről és a további változásokról a szakfelelőssel készült interjúnkban olvashatsz.

A hallgatók többek között Cross-Cultural Management (Kultúraközi menedzsment), Global Markets and Players (Nemzetközi piacok és szereplőik), International Business Protocol & Negotiation Skills (Nemzetközi üzleti protokoll és tárgyalástechnika) tárgyakat végezhetik el a képzés során, a diploma után pedig logisztikai, külkereskedő, marketinges, pénzügyi vagy tanácsadói pozíciók  közül válogathatnak nemzetközi vagy hazai multinacionális vállalatoknál.

A Corvinus Egyetem rövid szakbemutató videója:

22 százalékkal nagyobb fizetés a Pénzügy és Számvitel alapszak elvégzése után

Pénzügy és Számvitel alapszakon megtanulhatják a hallgatók a vállalati gazdálkodás alapelveit, valamint a hazai és nemzetközi adózási és számviteli szabályokat. A szak egyik előnye, hogy a Corvinuson végzettek átlagfizetése 22 százalékkal volt több a végzés után másfél-két évvel, mint a hasonló szakot végzettek országos átlaga, derült ki a tavalyi DPR-felmérésből.

A Corvinusos élet fontos részét képezik a diákszervezetek, akik különböző területeken segítik, vagy éppen közösséggé formálják a hallgatókat. Az egyik ilyen diákszervezet, a Luca Pacioli Társaság elnöke, Takács Bálint szerint „a számvitel a gazdaság nyelve”. Korábbi interjúnkban hozzátette:

“aki ismeri vagy járatos a számvitelben, sokkal jobban megértheti a vállalatok közötti tranzakciókat és ezáltal a gazdaság működését. Karrier szempontból szinte korlátlan lehetőségek állnak előtted.”

A szak a Corvinus szerint külföldi és hazai karrierre is felkészít, az üzleti és az akadémiai pályán egyaránt. A végzett hallgatók jó eséllyel pályáznak kis-, közép- és multinacionális vállalatok, befektetési bankok, kereskedelmi bankok, könyvvizsgáló-, adó- és üzleti tanácsadó cégek, valamint a felügyelő szervekhez és a gazdaságpolitika meghatározó intézményeihez.

A Corvinus Egyetem rövid szakbemutató videója:

Duális képzés Székesfehérváron: Turizmus-vendéglátás

A Turizmus-vendéglátás alapszak kizárólag Székesfehérváron, hagyományos és duális képzési formában is elérhető.

A szakon olyan közgazdászokat képeznek, akik képesek projektvezetőként, középvezetőként a turisztikai vállalkozások és térségek menedzselésére, irányítására. Megtanulják, hogyan lehet a legújabb módszerekkel elemezni a piacot, hogyan kezelhetnek fenntarthatóan egy turisztikai vállalkozást, amivel élményt biztosító kínálatot hozhatnak létre.

A szakon az aktuális kérdésekkel, így a járvány okozta válsággal is foglalkoznak. Dr. Pinke-Sziva Ivett, a szak szakfelelőse szerint “(...) egyre több úticél jelentet meg a járvány kapcsán olyan viselkedési kódexet, amely a közösség védelmét szolgálja, de kitér a környezeti értékek megőrzésére is.” Tavaly áprilisban, az első hullám során készült interjúnkban hozzátette: “örülök annak is, hogy a globális szolidaritás jegyében egyre több a segítő kezdeményezés a szolgáltatók körében, melyek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, ahogyan az önkéntes munka is.”

Aki tehát a turizmus és a vendéglátás területén képzeli el a jövőjét, két opció közül is választhat. Megjelölheti a Budapesten induló Gazdálkodási és menedzsment alapszakot, ahol a szakterülettel specializáció formájában foglalkozhat, de választhatja a székesfehérvári hagyományos vagy duális képzést is.

A Turizmus-vendéglátás alapszakról a nyílt napról készült felvételt ajánljuk:

Innováció az üzleti és az informatikai szemlélet ötvözetéből a Gazdaságinformatikus alapszakon

A Gazdaságinformatikus szak különleges a Corvinuson, ugyanis ez az egyetem egyetlen informatikai  képzése. A szak azoknak szól, akiket nemcsak az informatika és a programozás, hanem a gazdasági folyamatok is érdekelnek. “A szakon megismerhetik az üzlet működését és a legfontosabb üzleti informatikai rendszereket, valamint felkészülhetnek informatikai fejlesztések megvalósítására és működtetésére is.” A Corvinus honlapja szerint

a képzésen egyaránt fontos az üzleti és informatikai szemléletmód, ami kulcs lehet innovatív, digitalizációs projektekben.”

A végzett hallgatók hazai és nemzetközi vállalatoknál üzleti rendszerek fejlesztőjeként, rendszertervezőként, üzleti intelligencia vagy gazdasági alkalmazások szakértőjeként helyezkedhetnek el.

A Corvinus Egyetem rövid szakbemutató videója:

Tíz félév után mesterdiploma a Gazdaság- és pénzügy-matematikai elemzés szakon

Egyedül ez a szak indul osztatlan formában a Corvinuson, ráadásul Magyarországon is csak itt érhető el. A tíz félév során megtanulhatják a hallgatók, hogyan alkalmazzák kreatívan és önállóan a matematika, a közgazdaságtan és a pénzügyek magas szintű ismeretét előrejelzések és modellalkotások során.

A Corvinus szerint “az itt végzett hallgatók részt vehetnek a különböző szintű közgazdasági és pénzügyi döntés-előkészítő feladatok megoldásában, a közigazgatási és országos hatáskörű intézmények, a nagyvállalatok, bankok és a nem-kormányzati intézmények tervező, illetve pénzügyi részlegeinél.

Fontos szerepük van emellett a tudományos utánpótlásban, és nemzetközi szervezetek (IMF, Világbank) munkatársaiként is megállják a helyüket.”

A Corvinus Egyetem rövid szakbemutató videója:

süti beállítások módosítása