Ez a tíz alapszak és egy osztatlan képzés indul szeptembertől a Corvinuson (II. rész)
Média, diplomácia, politika és szociológia társadalomtudományi területen

v_zs_0030_1.jpg

Több alapszak is jelentősen átalakult a Corvinuson. Az új struktúrában gazdaságtudományi területen öt alapszak és egy osztatlan képzés indul, emellett társadalomtudományi területen négy és informatikai képzési területen további egy szak közül választhatnak a felvételizők. Kétrészes cikksorozatunkban részletesen bemutatjuk, milyen választási lehetőségeid vannak.

2021.01.13. Írta: Kovács Máté, borítókép: Váradi Zsófia, Közgazdász

Társadalomtudományi területen nem lesz változás a korábbi évekhez képest, továbbra is Kommunikáció- és médiatudomány, Nemzetközi Tanulmányok, Politikatudományok és Szociológia alapszakokon tanulhatnak a hallgatók.

A következőkben röviden bemutatjuk a Társadalomtudományi területen induló alapképzéseket. A szakok nevére kattintva a Corvinus hivatalos tájékoztató oldalát éritek el további információkért. A Gazdaságtudományi területen és az Informatikai képzési területen induló alapszakokról az első részben írtunk részletesen.

Közösségi média és kommunikációs stratégiák a Kommunikáció- és médiatudomány alapszakon

Kommunikáció- és médiatudomány szakon többek között sikeres kommunikációs stratégiákkal, médiatervezési trendekkel, közösségimédia-tervezéssel és annak kihívásaival, valamint kreatív írással ismerkedhetnek meg a hallgatók. A képzés gyakorlatorientált, a hallgatók több projekten is dolgozhatnak, valamint az órákon rendszeresen adnak elő sikeres újságírók, PR-menedzserek is.

A szak saját vállalkozás indításához is jó alap lehet a médián és a vállalati elhelyezkedésen túl, erről korábbi interjúnkban Jurczyszak Elisabeth, a Roomie alapítója beszélt, aki tavaly végzett Kommunikáció- és médiatudomány szakon.

A nyilvános beszédben megerősödött magabiztosságot mindenképp az egyetem hozta magával. A rengeteg projektfeladat rendszerezése és időbeosztás szempontjából szintén nagyon sokat hozzátett ahhoz, ahogy ma menedzselni tudom a teendőimet

- mondta Liza.

A hallgatók tanulhatnak többek között Stratégiai kommunikációt, Médiagazdaságtant, Vizuális és virtuális kommunikációt, Adatújságírást, valamint megismerkedhetnek a Digitális platformokal és műfajokkal és a Kríziskommunikációval is. A Corvinus honlapja szerint “a legtöbb hallgató a végzést követő két hónapon belül munkát találhat kommunikációs ügynökségeknél, PR-feladatokat, stratégiai tanácsadást ellátó szervezeteknél, rendezvényszervező és tréningcégeknél, kommunikációs és sajtó(fő)osztályokon, nyomtatott, elektronikus és online médiumoknál, kiadóknál.”

A Corvinus Egyetem rövid szakbemutató videója:

Diplomácia és külügyek a Nemzetközi tanulmányok alapszakon

Nemzetközi tanulmányok szakon a hallgatók megtanulhatják, hogyan kell eligazodni a gyorsan változó nemzetközi viszonyokban, megismerhetik a nemzetközi szervezetek működését, vagy azt, hogy milyen gazdasági és politikai hatása van egy-egy diplomáciai döntésnek.

A pályakezdők a közszférában, külügyi területen, nemzetközi szervezeteknél, civil szervezeteknél, bármely kiterjedt nemzetközi kapcsolatokkal bíró vállalatnál nemcsak Magyarországon, hanem Közép-Kelet-Európában más országaiban is elhelyezkedhetnek a Corvinus honlapja szerint.

b_b_8_1.jpg

Kép: Burkus Brigitta, Közgazdász

Az Útravaló podcastünk első adásában Megyeri Mirtillel, a Zyntern Állásportál alapítójával saját karrier- és személyes fejlődési útjáról és a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetről beszélgettünk, aki Nemzetközi Tanulmányok szakon végzett a Corvinuson. A beszélgetésről szóló rövid cikket, valamint a teljes epizódot Spotify-on a linkre kattintva éred el.

A Corvinus Egyetem rövid szakbemutató videója:

Politikatudományok alapszak nemcsak leendő politikusoknak

Politikatudományok alapszakon egyes országok politikai rendszeréről és a magyar politikáról tanulhatnak a hallgatók. Megtudhatják, hogyan születnek meg a kormányzati és parlamenti döntések, milyen tényezők alakítják a választói magatartást, kik a legfontosabb politikai gondolkodók, melyek a kurrens elméletek, és hogyan kell megírni egy interpellációt, helytállni egy vitában vagy megtervezni egy politikai kampányt.

A legnépszerűbbek a Politikai gondolkodás története, Pártok és pártrendszerek, Szavazói magatartás és Közkapcsolatok – lobbizás tárgyak a Corvinus szerint. Emellett elmélyedhetnek a hallgatók a Politika és etika, vagy a Film és politika témakörében is. A végzett hallgatók nemcsak politikusként, hanem politikai elemzőként, közvélemény-kutatóként, politikai újságíróként; vagy pártoknál, állami és civil szervezeteknél tanácsadói vagy politikai kommunikációs munkatársként helyezkedhetnek el.

Ha érdekelnek a politikatudományok, Metz Rudolffal, a Corvinus Politikatudományi Tanszékének tanársegédjével készült interjúnkat ajánljuk, akivel a demokrácia válságáról, az amerikai elnökválasztásról és a magyar politikai helyzetről beszélgettünk.

A Corvinus Egyetem rövid szakbemutató videója:

Elmélyülés társadalmi folyamatokban és problémákban - Szociológia alapszak

Szociológia alapszakon megtanulhatnak a hallgatók a társadalmi problémák mögé látni. Megismerhetik a megértéshez szükséges elméleteket, valamint a kutatási módszereket és elemző szoftverek használatát.

A legjobb európai egyetemekhez hasonlóan a szociológia szakon félévenként kevés (rendszerint 5) tárgyat tanulnak intenzíven a hallgatók. A képzés során a hangsúly a kiscsoportos és interaktív szemináriumi munkán és a projektfeladatokon van. A hat félév során többek között Szociológia: kérdések és megközelítések, Társadalomszerkezet és egyenlőtlenségek, Globalizáció és társadalmi változás, Kvantitatív kutatás és adatelemzés tárgyakkal  ismerkedhetnek meg a hallgatók., és projektfeladatokban (terepkutatás, interjús és kérdőíves kutatás) vesznek részt.

Pályakezdőként statisztikusként, szociológusként valamint piac- és közvélemény-kutatóként helyezkedhetnek el piackutató cégeknél, kutatóintézeteknél, önkormányzatoknál, civil szervezeteknél és vállalatoknál.

Korábbi interjúnkban a szak szakfelelősével, Dr. Nagy Beátával beszélgettünk arról, miért nehezebb nőként érvényesülni a tudomány világában, aki szociológusként kutatja a területet. A vele készült teljes interjút itt olvashatod el.

A Corvinus Egyetem rövid szakbemutató videója:

süti beállítások módosítása