Színezd ki az egyetemi éveket! - Nemzetközi lehetőségek a Corvinus Egyetemen 

b_v_171_1.jpg

Legyen szó alap- vagy mesterképzésről, sokak számára döntő érv lehet, hogy egy egyetem milyen nemzetközi lehetőségeket kínál. A külföldi tapasztalat nemcsak az önéletrajzodban mutat jól, hanem olyan élményekkel és barátságokkal gazdagodhatsz, amelyekre egész életedben emlékezni fogsz. A Corvinus Egyetem diákjai 5 kontinens és 300 egyetem közül választhatnak. A lehetőség a te kezedben van.

2021.01.14. Írta: Belayane Najoua, borítókép: Bera Viktor, Közgazdász

Erről olvashatsz cikkünkben:

  • Külföldi részképzés
  • Külföldi szakmai gyakorlat
  • Nyári egyetemek
  • Kettős diploma és CEMS

Külföldi részképzés - Erasmus+, Bilaterális kapcsolatok, CEEPUS

Ha már az egyetemi éveid alatt ki szeretnéd magad próbálni nemzetközi környezetben, akkor a külföldi részképzést neked találták ki. Pár hónap alatt rengeteg olyan  tudásra és soft skillre tehetsz szert, amit itthon nem biztos, hogy el tudnál sajátítani: tökéletesítheted az idegennyelv-tudásodat, kiléphetsz a komfortzónádból, megismerhetsz új kultúrákat és embereket, belekóstolhatsz az önálló életbe. Egy-egy külföldi részképzés során mindenki megélheti a saját egyedi történetét.

A corvinusos diákok erasmusos anekdotáiról ebben a cikkben olvashatsz bővebben. 

Az úticél kiválasztása során több szempontot is érdemes figyelembe venned: melyik az az ország vagy régió, ahol szívesen élnél, a szakmai fejlődésed melyik külföldi egyetemen szeretnéd megvalósítani, hosszabb vagy rövidebb szemesztert töltenél-e külföldön, és milyen pénzügyi korlátaid vannak. Ha ezeket a szempontokat átgondoltad, akkor irány a Corvinus honlapja, ahol a közel 300 partneregyetemet megtalálod. Hidd el, hogy bőven lesz választási lehetőséged, még akkor is, ha nagyon szigorúan kiállsz a szempontjaid mellett. Egy jó hír a megújult Gazdálkodás és menedzsment szakra jelentkező hallgatóknak, hogy nekik lehetőségük van egy szemesztert külön erre a célra fordítani, így nem kell bajlódni a tárgybefogadási kérelmekkel sem.

osztondijmatrix.jpg

A Tempus Közalapítványnak és a Corvinus Egyetemnek köszönhetően a külföldi részképzésre utazó hallgatók pénzügyi támogatást is kaphatnak. A Corvinus Egyetem részképzési pályázati időszakaiban pályázhatsz a külföldi partnerintézmények helyeire. Az elnyert helyekre kaphatsz akár Erasmus, Campus Mundi vagy CEEPUS ösztöndíjat.

Külföldi szakmai gyakorlat - Erasmus+

Egy külföldi szakmai gyakorlat során még egyetemi tanulmányaid alatt, sőt az abszolválásodat követő 12 hónapon belül is kamatoztathatod az évek során megszerzett tudásodat, ami később nagy jelentőséggel bírhat a munkaerőpiacon. A tanulmányi eredmények mellett manapság a munkaadók nagyon fontosnak tartják a valós tapasztalatokat. Ha már egyszer megmutattad, hogy egy nemzetközi környezetben is megállod a helyed, akkor nagyobb eséllyel nyerhetsz el jobb pozíciókat kezdőként is.

Habár nem minden corvinusos szak követeli meg a szakmai gyakorlatot, a megújult Nemzetközi Gazdálkodás szakon tanuló hallgatóknak a kötelező külföldi félévet szakmai gyakorlattal vagy külföldi partner egyetemen végzett részképzéssel kell teljesíteniük, ahogy ez egy korábbi cikkünkben is kiderül. Az egyetem széleskörű vállalati kapcsolatokkal rendelkezik, ezért könnyen találhatsz az érdeklődésednek megfelelő gyakorlati helyet a for-profit és a non-profit szektorban egyaránt. A külföldön töltött hónapok során megismerhetsz különböző szervezeti kultúrákat, beleláthatsz nemzetközi vállalatok működésébe és fejlesztheted az üzleti idegennyelv-tudásodat is.

Ne ijedj meg attól, ha tanácstalan vagy, hogy hol keress szakmai gyakorlati helyeket. A népszerű Linkedin-en kívül bármikor fordulhatsz a Corvinus intézeteihez vagy a Hallgatói Szolgáltatásokhoz, az AIESEC diákszervezethez, de más gyakornokkereső felületeken is nézelődhetsz (Erasmusintern.org,  Europlacement.com,  Globalplacement.com). Ha pedig nem félsz kezdeményezni, akár közvetlenül is megkeresheted a vállalatokat. 

Téli és nyári egyetemek

Kedge Nyári Egyetem: A Kedge Business School minden évben indít nyári egyetemet, ahol kilenc különböző kurzus közül lehet választani, és hivatalos transcriptet kapsz, az elvégzett kreditek pedig elismertethetőek a Corvinuson. Az órák nagyon interaktívak, és neves külföldi professzorokkal is megismerkedhetsz amellett, hogy új szakterületeket próbálhatsz ki. A program részét képezik üzleti látogatások és szociális események is. 2020-ban online zajlottak a kurzusok, és a corvinusos hallgatók a tandíj alól is mentesültek az egyetemi partnerkapcsolatnak köszönhetően. A nyári egyetemről itt olvashatsz bővebben.

b_b_43.jpg

Kép: Burkus Brigitta, Közgazdász

Kedge International Winter School: A Kedge téli egyetemét minden év januárjában rendezik meg. Általában két-három kurzus indul, de nem kötelező mindegyikre jelentkezni. Hasonlóan a nyári egyetemhez, itt is hivatalos transcriptet és kreditet kapsz az elvégzett kurzusokért. Az előadások interaktívak, a program során üzleti látogatásokon is részt vehetsz. A téli egyetemről itt olvashatsz bővebben.

Kettős diploma és CEMS

Ha szereted a kihívásokat és a maximumot akarod kihozni az egyetemi éveidből, akkor számos lehetőség közül választhatsz a Corvinus Egyetemen. A kettős diploma programok segítségével az itthoni tanulmányaiddal párhuzamosan el tudsz végezni egy másik képzést is bármely partnerintézményben, így a képzésedet két diplomával zárhatod. A program általában rövidebb ideig tart, mintha a két egyetem képzését külön-külön végeznéd el.

Ha alapképzésre jelentkezel, akkor az Alkalmazott Közgazdaságtan képzés alatt van lehetőséged a University of Bambergen, illetve a Business and Management képzéssel párhuzamosan a KEDGE Business School-on diplomát szerezni.

Ha mesterképzésre jelentkezel, akkor ennél jóval több lehetőséged van. A Corvinus összesen hét egyetemmel áll partneri kapcsolatban - tanulhatsz Olaszországban, Hollandiában, Németországban  vagy akár Kínában.

A double degree programokról egy korábbi cikkünkben részletesebben olvashatsz.

A CEMS-et érdemes külön is megemlíteni, annak ellenére, hogy ez is egy kettős diploma program. A CEMS programot a nemzetköziség, a gyakorlatorientáltság és a kiválóság jellemzi a legjobban. A program évről-évre a Financial Times ranglistáján a legjobbak között szerepel. Több mint 70 olyan vállalati partnerrel dolgozik együtt, mint a Coca-Cola, a Google vagy a Facebook. Ebben a globális szövetségben összesen harminchárom üzleti iskola és több mint hetven multinacionális vállalat vesz részt a világ összes kontinenséről.

A lehetőségekről és a CEMS-ről ebben a cikkünkben olvashatsz bővebben. Ha pedig a közösségre és a CEMS életérzésre vagy kíváncsi, akkor ebben a cikkben személyesen a CEMS Club elnökétől tudhatod meg, hogy milyen, ha valaki tényleg megragadja a program nyújtotta lehetőségeket.

süti beállítások módosítása