Működj együtt civil szervezetekkel, hogy a szakdolgozatod ne a fióknak szóljon - Bemutatkozik a Corvinus Science Shop

library-849797_1920.jpg

A Corvinus Science Shop több mint száz projektet valósított meg, nyolcszáz hallgató és ötvenöt szervezet bevonásával. A célja, hogy hídként szolgáljon a hallgatók és a társadalmi szervezetek között.  Miként profitálhatnak ebből a hallgatók és a civil szervezetek? Mitől lesz igazán jó egy együttműködés? Többek között ezeket a kérdéseket válaszoljuk meg cikkünkben.

2021.01.28. Írta: Belayane Najoua, borítókép: StartupStockPhotos, Pixabay

Híd, ami összeköti a civil szektort és a hallgatókat

A Corvinus Science Shopon keresztül a hallgatók több mint ötven civil szervezettel léphetnek kapcsolatba. 

A Science Shop célja, hogy a civil szervezetek, társadalmi vállalkozások, non-profit szervezetek kérdéseit beépítse az egyetemi tantárgyakba és kutatásokba, illetve az érintetteknek lehetőségük legyen valódi együttműködést kialakítani. Egy partnerség, amiben közösen lehet megválaszolni a kérdéseket” - mondja Matolay Réka, a Science Shop szakmai és stratégiai vezetője.

Az együttműködés során a közösségi partnerek és a hallgatók egymás szempontjait és ismereteit megismerve együtt fejlődnek - legyen szó akár egy-egy egyetemi projektről vagy nagyobb kutatásról. A közösségi partnerek az élet legkülönbözőbb területeiről érkeznek: találunk partnert a környezetvédelem szférájában (WWF), az egyenlőség területén (Budapest Bike Maffia, Kikapcs) és az élelmiszeriparban is (Magyar Élelmiszerbank Egyesület).

Az egyetemi hallgatók és a civil szervezetek közötti együttműködések azért is fontosak, mert a közös gondolkodás során megvalósítható és hosszú távon is fenntartható megoldásokat dolgoznak ki. “A civil szervezetek nem halat akarnak adni, hanem hálót, amivel a célcsoportot meg tudják tanítani halat fogni.” - olvasható a Kiútprogram mottójaként.

A folyamatos fejlődést a közös tanulást célzó műhelymunkák teszik lehetővé, amelyeken az oktatók, a közösségi partnerszervezetek és minden érintett csoport megosztja a saját tapasztalatait. A Science Shop nemcsak a kurzusokon keresztül alakítja ki a közös tanulás gyakorlatát, hanem az együtt gondolkodást is biztosítja.

A Science Shop csak pár éve alakult, előzményei azonban régebbre nyúlnak vissza. A 2006-ban alapított “Társadalmi vállalkozás és szociális gazdaság” tantárgy keretei között a tanárok különböző társadalmi vállalkozásokkal szerveztek közös projekteket, hogy a diákok gyakorlati tudással is gazdagodjanak a félév során. Ez a kezdeményezés a nemzetközi EnRRICH program során bővült ki, amikor az egyetem a társadalom “szemével” próbálta értékelni az egyetemi kurzusokat. A Science Shop már az első félévben négy pilot projektet dolgozott ki, és számos műhelymunkát indított el.

Lehetőségek a Science Shop szervezetében

Kurzusprojekt során a diákcsoportok közösségi partnerekkel dolgoznak, az egyetemi órán feltett kérdésekre keresik a választ. A kérdés érkezhet a közösségi partnertől vagy a diákcsoporttól egyaránt.

v_zs_0014.jpg

Kép: Váradi Zsófia, Közgazdász

Ha nagyobb kutatási kérdés merül fel, akkor a diákok hosszabb ideig dolgoznak a válaszon, például egy TDK vagy szakdolgozat formájában. Felderítik az elméleti és gyakorlati hátteret, amihez a hagyományos szakdolgozat-konzulensen kívül hasznos segítséget nyújthatnak a közösségi szervezetek. Míg a nagyobb vállalatok adataiért komoly harcokat kell vívni, és gyakran nem is sikerül megszerezni őket, a civil szervezetek örömmel segítenek, és gyakran sokkal nyitottabbak lehetnek az együttműködésre, mint a multicégek. Ha valaki olyan szakdolgozatot szeretne írni, amit a jövőben ténylegesen felhasználnak és nemcsak a fiókban porosodik, akkor remek lehetőség lehet egy-egy közösségi partnerrel folytatott munka.

Az egyetemi kutatók, kutatócsoportok és közösségi partnerek között létrejött kutatásokban is részt vehetnek a hallgatók, de a kutatás a Science Shop működéséről, lehetőségeiről és fejlődési potenciáljáról is szólhat.Az eredményeket konferenciákon, publikációkban osztják meg a résztvevők.

Mitől valódi egy együttműködés?

A  Corvinus Kutatási Héten, január 14-én tartott műhely minden érdeklődő számára nyitottak volt, melyen többek között a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Central European University, a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem oktatói mellett a partnerszervezetek képviselői is megjelentek.

Az idei workshop központi kérdése az volt: “Mitől valódi egy együttműködés?”.

Benkő Fruzsi, az Indahouse Egyesület elnöke így válaszolt: “Egy valódi, értékes együttműködéshez idő kell. Mindkét félnek el kell köteleznie magát a másik iránt, és bíznia kell a másik félben. Nálunk rendszeresen vannak kötetlen, informális programok is, amik közelebb hozzák az önkénteseket egymáshoz. Hiszen ha a háttércsapat nem tud együtt dolgozni, akkor azt a gyerekek is megérzik, és bizalmatlanok lesznek felénk.

Ha szívesen tudnál meg többet a Science Shop működéséről, programjaikról és a lehetőségekről, akkor ide kattintva tudod elolvasni kiadványukat.

süti beállítások módosítása