Ahol a matek lesz a főszereplő: Erre a 21 mesterszakra jelentkezhetsz a Corvinuson (I. rész)

o_zs_0195-min.jpgElindult a 2021-es felvételi alap- és mesterszakokra, a végzős alapszakos egyetemisták pedig komoly döntés előtt állnak: további két évig maradnak a felsőoktatásban, vagy inkább a munkaerőpiacon próbálják ki magukat. Ötrészes cikksorozatunkban arra vállalkoztunk, hogy csoportosítva bemutatjuk a Corvinuson induló mesterszakokat, megkönnyítve ezzel a hallgatók számára a döntést. Az első részben a matematikát helyezzük fókuszba.

Írta: Kovács Máté / Képek: Őrsi Zsanett, Közgazdász

Az első részben hat olyan szakot válogattunk össze, amelyek inkább elméleti fókuszúak és nagyon fontos hozzájuk a matektudás. Ezek a Biztosítási és pénzügyi matematika, a Pénzügy, a Számvitel, a Közgazdasági elemző, a Közgazdásztanár és a Gazdaságinformatikus képzés.

A második részben elsősorban szakpolitikákkal foglalkozunk. Ezek a Családpolitika és humán szakpolitikák gazdaságtana; az Egészségpolitika, tervezés és finanszírozás; a Közgazdálkodás és közpolitika és a Sportközgazdász mesterszak a Székesfehérvári Campuson.

A harmadik részben a határokat feszegetjük fizikai és elméleti értelemben is. Nemzetközi tudást és szakmai karriert kínál a Nemzetközi adózás és a Nemzetközi gazdaság és gazdálkodás mesterszak, a Regionális és környezeti gazdaságtan mesterszakon pedig a fenntarthatóság kerül fókuszba.

A negyedik részben a nagybetűs üzleti élet legjavát válogattuk össze. Az Ellátásilánc-menedzsment, Marketing, Vállalkozásfejlesztés és Vezetés és szervezés mesterszakokon olyan üzleti alapokat kapnak a hallgatók, melyeket akár saját vállalkozásban, akár nemzetközi multinacionális cégeknél használhatnak.

Az ötödik részben a társadalomtudományoké a főszerep. A Kommunikáció- és médiatudomány, Politikatudomány, Nemzetközi tanulmányok és Szociológia mesterszakok hallgatói az elméleti alapozás mellett gyakorlatban is vizsgálhatják a társadalom különböző aspektusait.

o_zs_0228-min.jpg

Biztosítási és pénzügyi matematika

A szakot a Corvinus honlapja azoknak ajánlja, akik a biztosítási és pénzügyi szektorban dolgoznának, szeretik a matematikát és a legjobb szakértők között lennének. A hallgatók a biztosítási és pénzügyi szektorban alkalmazott sztochasztikus matematikai, statisztikai modelleket professzionális szinten tanulják meg, hogy a diplomával a világpiacon is a legkeresettebbek és legjobban fizetettek között legyenek.

A szak különlegessége, hogy a Corvinus az ELTE-vel közösen indítja, három matematika tárgyat az ELTE, három közgazdasági tárgyat a Corvinus oktatói tanítanak az első félévben. Gyakoriak emellett a kiscsoportos órák, valamint a részvételi lehetőségek szakmai rendezvényeken. A végzett hallgatók nemzetközi és hazai biztosítóknál, pénzügyi intézményeknél, tanácsadóknál helyezkedhetnek el kockázatelemző és aktuárius szakértő munkakörökben.

Pénzügy

A szakot olyanoknak ajánlja a Corvinus, akik a pénzügyi szektorban komoly elméleti és módszertani tudással felvértezve szeretnének dolgozni. A szak célja olyan szakemberek képzése, akik vállalati, banki és közpénzügyi területeken a pénzügyi folyamatokat átlátják, ez alapján döntés-előkészítésre és döntéshozatalra képesek.

A képzést a Bloomberg és Reuters terminálokkal felszerelt Pénzügyi Laboratórium (Finlab) támogatja. Az oktatás során többek között olyan nagy cégekkel működik együtt a Corvinus, mint a BÉT, a Citibank, a Deloitte, a McKinsey, a Morgan Stanley, az MSCI, az OTP, és bekapcsolódhatnak a hallgatók CEMS double degree programba is.

A végzett hallgatók befektetéselemzőként, banki kockázatkezelőként, portfóliókezelőként, kríziskezelőként, vállalatértékelőként helyezkedhetnek el állami szerveknél, befektetési bankoknál és pénzintézeteknél, a hazai és a nemzetközi piacon egyaránt.

o_zs0098-min.jpg

Számvitel

A szak célja, hogy a hallgatók megismerjék a számvitel és a könyvvizsgálat specifikus összefüggéseit, hazai és nemzetközi szabályozásának lényegét, tartalmát és elemeit. A nemzetközi számviteli, könyvvizsgálati és adózási standardok, szabályok felkészítik őket a nemzetközi üzleti életben való helytállásra.

A képzést a gyors gyakorlati beépülés jellemzi: „ami szerdán problémaként felmerül a gyakorlatban, az csütörtökön már hallgatói esettanulmány a szemináriumon” - írja a Corvinus honlapja. A duális képzésként is elinduló szak kiemelt partnerei az Ernst & Young, a KPMG, a PwC és a Deloitte. 

Az általános menedzsment ismereteket igénylő pozíciókon kívül többek között CFO, gazdasági vezető, könyvvizsgáló, adótanácsadó, adószakértő, számviteli rendért felelős vezető, kontroller, igazságügyi könyvszakértő munkakörök tölthetők be nemzetközi és hazai vállalatoknál, tanácsadó cégeknél és állami szerveknél ezzel a diplomával.

Közgazdasági elemző

A nagy adatbázisok miatt egyre több vállalat és intézmény alkalmaz közgazdasági elemzőket, hogy munkájukkal elősegítsék a tényalapú döntéshozatalt. A Közgazdasági elemző mesterszak célja, hogy olyan elemzőket képezzen, akik értik és adatok segítségével elemezni tudják a gazdasági törvényszerűségeket. Közgazdasági elemző kompetenciákkal rendelkező szakembereket jelenleg egyetlen másik magyarországi felsőoktatási intézményben sem képeznek.

“Az a szakértelem és szaktudás, amit a közgazdasági elemző mesterképzés nyújt, nagyon hiányzik manapság a munkaerőpiacról” - mondta korábbi interjúnkban Telegdy Álmos szakfelelős, a Közgazdasági elemző szak megújulásáról. Hozzátette: “Mindkét specializáció ezt a tudást hivatott pótolni, illetve megadni, hogy a végzett hallgató képes legyen egyrészt közgazdasági kérdéseket feltenni, másrészt ezekre empirikusan tudjon válaszolni.”

A szakon két specializáció indul. A Makrogazdasági elemző specializáció időszerű makrogazdasági és pénzügyi ismereteket nyújt, amelyeket gazdaságpolitikai ismeretekkel ültetnek át a megvalósítás fázisába. A Piacelemző specializáció célja, hogy a hallgatók megértsék a vállalatok belső működését és a vállalatok között létrejövő piaci kapcsolatokat, majd ezeket a folyamatokat mind elméleti szinten, mind empirikusan elemezni tudják.

Az itt szerzett tudást kiemelten értékelik a nagyvállalatok, mint például a MOL és az OTP, a tanácsadó cégek, mint a McKinsey és a Big4, a piackutató vállalatok, mint a Nielsen, valamint számos kormányzati intézmény (MNB, GVH) és nemzetközi szervezetek (Európai Bizottság, OECD) is.

o_zs0088-min.jpg

Gazdaságinformatikus

A szak célja felkészíteni a hallgatókat arra, hogy az üzleti problémákat informatikai eszközökkel oldják meg. A műszaki érdeklődés mellett a menedzseri készségek megléte, a szervezési és irányítási feladatokra való alkalmasság is fontos. A képzésben kiemelt szerepet kapnak a nemzetközi informatikai piacon meghatározó cégek, akik a legkorszerűbb technológiák és módszerek, valamint gyakorlati tapasztalatok közvetlen elérhetőségét biztosítják a Corvinus szerint.

A végzett hallgatók nemzetközi és hazai nagyvállalatoknál, kis- és középvállalkozásoknál helyezkedhetnek el gazdaságinformatikusként, például rendszerelemzőként, IT-tanácsadóként, IT-auditorként és üzleti intelligencia szakértőként.

Közgazdásztanár

A képzést azoknak ajánlja a Corvinus, akik érdeklődnek a gazdasági ismeretek tanítása iránt, és középiskolásokkal vagy vállalati belső képzésekkel foglalkoznának. A képzés tevékenységalapú, interaktív, élményközpontú oktatásmódszertani alapokon nyugszik, a hallgatók mindkét oldalról kipróbálhatják a lehetőségeket.

A szak két és négy féléves formában is elindul. Két féléves képzés esetén főiskolai, egyetemi, illetve mesterképzésben szerzett tanári oklevéllel rendelkezők, illetve gazdálkodástudomány, közgazdaságtudomány képzési területen egyetemi vagy mesterképzésen szerzett oklevéllel rendelkezők jelentkezését várják. 

A négy féléves képzésre olyan jelentkezőket várnak, akik műszaki, gazdaságtudományi, egészségügyi vagy agrár területen szereztek alapképzési vagy főiskolai oklevelet, illetve szakoktatói alapképzési vagy főiskolai oklevéllel rendelkeznek.

süti beállítások módosítása