Nemzetközi karrier, vagy a társadalom szakértője lennél? - Erre a 21 mesterszakra jelentkezhetsz a Corvinuson (V. rész)

k_b_0033.JPG

Ha érdeklődsz a politika, különböző társadalmak vagy a kommunikáció iránt, vagy ha tanulmányaidat társadalmi irányban tervezed folytatni, van egy jó hírünk: a Corvinus Egyetemen ezekből a mesterképzésekből sincs hiány. Megmutatjuk, milyen lehetőségek közül válogathatsz.

2021.02.05. Írta: Burkus Brigitta, borítókép: Kristóf Benjámin, Közgazdász

Ötrészes cikksorozatunkban arra vállalkoztunk, hogy csoportosítva bemutatjuk a Corvinuson induló mesterszakokat, megkönnyítve ezzel a hallgatók számára a döntést. Az első részben a matematikát helyezzük fókuszba, a második részben szakpolitikákkal foglalkozunk. A harmadik részben a nemzetköziség és a fenntarthatóság kerül fókuszba, a negyedik részben pedig a nagybetűs üzleti élet legjavát válogattuk össze.

A társadalom tudósának lenni nem kis kihívás: rendelkeznünk kell részletes elméleti és módszertani háttérrel, továbbá meg kell tanulnunk kritikusan gondolkodni. E ismeretek segítségével nemcsak a múltat vagyunk képesek értelmezni, de a jelen és a jövő kérdéseire, problémáira is tudunk megoldásokat találni.

A Budapesti Corvinus Egyetem társadalomtudományi mesterkurzusai elsősorban az azonos nevű alapképzésekre épülnek rá (Kommunikáció- és médiatudomány, Nemzetközi tanulmányok, Szociológia, Politikatudományok), azonban ez ne tántorítson el senkit: más egyetemi szakokon folytatott tanulmányokkal is lehet jelentkezni.

A Corvinuson jelenleg azok a hallgatók folytathatják tanulmányaikat térítésmentes formában, akik megpályázzák és elnyerik a Corvinus Ösztöndíjat. Az ösztöndíj segítségével a legjobb tanulmányi eredménnyel rendelkező hallgatók térítés nélkül, az állami féléveket fel nem használva folytathatják tanulmányaikat. Kíváncsi vagy, hogyan lehetsz Corvinus Ösztöndíjas? Ebből az összefoglalóból tájékozódhatsz.

Kommunikáció- és médiatudomány

Képzés formája: nappali

Képzés nyelve: magyar és angol nyelven is elérhető

Képzés hossza: 4 félév

A szakon hallgatóink megismerik a társadalom kommunikációs működését, a médiumok kiadói működését. A program a régióban egyedülálló kommunikációs doktori képzés előszobája. Azoknak ajánljuk, akik professzionális szinten akarják érteni az új médiumok működését, a digitális technológiát.

forrás: Kommunikáció- és médiatudomány mesterképzés - Budapesti Corvinus Egyetem (uni-corvinus.hu)

A képzés sokrétű, több különböző területet felölel a kommunikáció és azon belül a média elméleti és gyakorlati vizsgálatában, ezért az elhelyezkedési lehetőségek is nagyon változatosak. A szak elvégzése után lehetsz médiakutató vagy kommunikációs szakértő, elhelyezkedhetsz kommunikációs, reklám-  vagy PR-ügynökségeknél. Vállalatoknál választhatod a PR vagy a HR irányt, de akár betölthetsz kommunikációs menedzseri munkakört is.

Mitől egyedi a képzés?

  • A hallgatók a 3. szemeszterben komplex projektmunkát (például kampányt, rendezvényt) valósítanak meg, amit külsős tagokból álló szakmai zsűri értékel.
  • A szak rengeteg üzleti partnerrel és külső intézménnyel áll kapcsolatban, amelyek gyakorlóhelyeket és pályakezdő pozíciókat is biztosíthatnak.
  • A végzést követően a BCE Szociológia és Kommunikációtudományi Doktori Iskolában Ph.D. szinten folytathatóak a tanulmányok.
  • A DPR AAE friss adatai szerint a Corvinus mesterszakán végzettek átlagosan egy hónap alatt el tudnak helyezkedni, a corvinusos diploma pedig komoly fizetésbeli előnyt jelent rövid és hosszú távon egyaránt.

Ki jelentkezhet?

Teljes kreditérték beszámításával a Kommunikáció- és médiatudomány alapképzési szak, valamint a felsőoktatásról szóló 1993. évi LXXX. törvény szerinti főiskolai szintű kommunikáció alapképzési szak. Az itt meghatározott kreditek teljesítésével számításba vehetők még: a bölcsészettudomány, a gazdaságtudományok, a jogi, az informatika, a művészet, a művészetközvetítés és a társadalomtudomány képzési területek alapképzési szakjai.

Specializációk:

Magyar nyelvű képzésben: International Communication (angol nyelven), Politikai kommunikáció, Szervezetfejlesztő kommunikáció

Angol nyelvű képzésben: International Communication, Political Communication

v_zs_0054_1.jpg

Kép: Váradi Zsófia, Közgazdász

Nemzetközi tanulmányok

Képzés formája: nappali

Képzés nyelve: csak angol

Képzés hossza: 4 félév

A szakon hallgatóink megismerhetik a nemzetközi kapcsolatok elméleti és gyakorlati összefüggéseit, hogy Magyarország milyen pozíciókkal rendelkezik Európában, Közép-Kelet-Európában és a nemzetközi rendszerben. Azoknak ajánljuk, akik diplomáciai vagy nemzetközi karrierre készülnek, illetve a nemzetközi folyamatokat nem csak hírek szintjén követik, hanem szeretnék megismerni a történések hátterét, befolyásoló tényezőit.

forrás: Nemzetközi tanulmányok Budapesti Corvinus Egyetem mesterképzés (uni-corvinus.hu)

A képzés változatos, multidiszciplináris tudást ad a kezedbe: hogy melyik irányba mész tovább, már csak tőled függ. A szak elvégzése után elhelyezkedhetsz például vezető beosztású referensként nagykövetségeken, külügyi területen, de lehetsz akár nemzetközi szervezeteknél koordinátor, projektfelelős, külpolitikai elemző, multinacionális vállalatok nemzetközi kapcsolatépítője is.

A képzés egyedisége

  • Kiemelt hangsúly a magas szintű nyelvi, tárgyalástechnikai ismereteken
  • Régi, kiterjedt kapcsolat államigazgatási szervekkel, ami segíti a végzett hallgatók karrierjének elindítását
  • Rendszeres intézménylátogatás (minisztériumokhoz, Budapesten működő nemzetközi szervezetekhez), illetve lehetőség bécsi ENSZ-szervek meglátogatására
  • Rendszeres workshopok, szakmai fórumok aktuális nemzetközi kérdésekről

Ki jelentkezhet?

Nemzetközi Tanulmányok és Nemzetközi Igazgatási alapképzési szakon végzett hallgatók.

Specializációk: Diplomacy, East Central Europe

Szociológia

Képzés formája: nappali, viszont indul duális képzés is

Képzés nyelve: csak angol

Képzés hossza: 4 félév

A szakon hallgatóink megismerkednek a globalizációból fakadó társadalmi és technológiai kihívásokkal és folyamatokkal, a globális társadalmi változás elemzésének elméleteivel, módszereivel és eredményeivel.

forrás: Szociológia mesterképzés - Budapesti Corvinus Egyetem (uni-corvinus.hu)

Ha a társadalom működése érdekel leginkább, a szociológia mesterképzés kiváló választás. Az elhelyezkedési lehetőségek változatosak, a globális szférától kezdve a civil szervezeteken át mindenhol hasznos munkát végezhetsz: vállalhatsz munkát globális vállalatoknál, lehetsz szervezetek társadalmi kapcsolatokkal és folyamatokkal foglalkozó munkatársa, kormányzati szervezetek referense, társadalmi folyamatok kutatója, oktatója, fenntartható társadalom-elemző, demográfiai előrejelzések szakértője, közvélemény-kutató cégeknél, kutatóintézeteknél és civil szervezeteknél elemző.

A képzés egyedisége

  • Kiscsoportos, gyakorlatorientált foglalkozások
  • Széles módszertani spektrum, nemzetközi adatbázisok ismerete és használata
  • Sokszínű, nemzetközi hallgatói csoport
  • Speciális tantárgyak: Globális adatelemzés a globális adatbázisok feltérképezése; Technológia és társadalom: a munka jövője és a mesterséges intelligencia; Nemek szerinti munkamegosztás globális perspektívában; A globális társadalmi változás elméletei

Ki jelentkezhet?

Teljes kreditérték beszámításával vehetőek figyelembe a Szociológia és a Társadalmi Tanulmányok alapképzési szakok.

Specializációk: Global Social Studies

b_v_197_1.jpg

Kép: Bera Viktor, Közgazdász

Politikatudomány

Képzés formája: nappali

Képzés nyelve: csak magyar

Képzés hossza: 4 félév

A szak célja a politika alapvető elméleti kérdéseinek és gyakorlati megjelenési formáinak vizsgálata. Az oktatás egyedülállóan problémamegoldó, interaktív formában történik: a vitakészség, az érvek, ellenérvek ütköztetésével, a szóbeli és írásbeli kommunikációban való jártasság megszerzésének lehetősége segíti a szakmai elmélyülést.

forrás: Politikatudományok mesterképzés - Budapesti Corvinus Egyetem (uni-corvinus.hu)

A képzésen elmélyülhetsz a politikatudomány elméleti és gyakorlati alkalmazásának részleteiben. Végzés után számtalan lehetőséged van elhelyezkedni: minisztériumokban, elemző intézeteknél, önkormányzatoknál, pártoknál, közvéleménykutató cégeknél politikai kommunikációs szakértőként, politológus, politikai tanácsadó, politikai elemző, lobbista munkakörökben. A multinacionális cégek a kormányzati, közkapcsolati területeken keresik a Corvinus Egyetem politológus hallgatóit.

A képzés egyedisége

  • Mérvadó az amerikai politikatudományi felfogás, az elméleti tudás gyakorlati alkalmazhatósága
  • A kis létszámú csoportok lehetővé teszik a valódi mentor-diák kapcsolatot és közösségépítést
  • A végzettek a politikatudományi doktori képzésben is folytathatják tanulmányaikat

Ki jelentkezhet?

A társadalomtudomány képzési területről: Politológia, A politikatudományok, Nemzetközi tanulmányok, Társadalmi tanulmányok, illetve az államtudományi képzési területről az Igazgatásszervező, Közigazgatás-szervező alapképzési szakon végzett hallgatók.

Specializációk: Közkapcsolatok, Politikaelmélet

ba_grafika_1.jpg

Grafika: Báthori Adrienn, Közgazdász

források: Budapesti Corvinus Egyetem honlapja (általános információk), illetve a mesterképzésekről szóló részletes tájékoztató.

süti beállítások módosítása