Az utolsó napon az öngyilkosság volt a feladat - TikTok kihívások, amikbe gyerekek haltak bele

tiktok-5064078_1920.jpg

A TikTokot ma több mint egymilliárd ember használja. A kreatív táncos, főzős és éneklős videókon kívül azonban az életveszélyes kihívások is termékeny talajra találtak. A legjobban érintett generációról, a legveszélyesebb kihívásokról és a lehetséges segítségnyújtásról olvashattok ebben a cikkben.

Írta: Belayane Najoua, borítókép: antonbe, Pixabay

Jó trendek vannak rajta és jó zenék. Csomó új dolgot lehet megtudni. A celebekről is ott tudunk meg mindent - ki kivel szakít, vagy mikor lép ki egy sorozatból. Vannak rajta kreatív dolgok, sminktrendek és az új hajfestéket is ott láttam először.

- meséli egy tizenkétéves TikTok-felhasználó.

Melyik generáció van veszélyben?

Korábbi cikkünkben már bemutattunk egy kutatást, amit Dr. Bokor Tamás és Dr. Székely Levente vezetett. A kutatás során rávilágítottak arra, hogy a felhasználók kétharmada 18 év alatti, míg 23 százaléka 14 év alatti. A TikTok eredetileg oktatási céllal készült, de később egy globális videómegosztó oldallá nőtte ki magát. Ahogy Székely Levente is említette az interjúban: “A digitális közeg a fiatalok közege, a digitális kultúra az ő kultúrájuk”.

pexels-cottonbro-5081930_1.jpg

Kép: cottonbro, Pexels

A népszerű közösségimédia-felületek között a TikTokra a legegyszerűbb felregisztrálni, akár a belépési korhatár alatt is. “A TikTok még olyan terület, ahova a legfiatalabb médiafelhasználók el tudnak bújni. Sokan az Instagramra is azért váltottak, mert a Facebookon megjelent az idősebb korosztály. Identifikációs kérdéssé vált, hogy a fiatalok akarnak-e egy platformon lenni velük, vagy egy új médiaterületet foglalnak-e el. Ebben jelenik meg a generációs különbség, a TikTok erre a hullámra tudott felülni” - mondja az interjúban Bokor Tamás.

A TikTok-on terjedő életveszélyes kihívások ezért is tudnak ilyen gyorsan és korlátok nélkül terjedni, mert az idősebb korosztálynak szinte semmi rálátása nincsen a platformra. A járvány miatt megnövekedett az online töltött idő, aminek hatására az applikáció használata és letöltési száma is megemelkedett. 

Legveszélyesebb kihívások

Blackout kihívás (“Emlékezetkiesés”)

A kihívás lényege, hogy a résztvevőnek addig kell magát fojtogatnia, amíg el nem veszti az eszméletét - közben mindezt természetesen videóra véve. Egy tízéves olasz kislány övet tekert a nyakára és addig fojtogatta magát, amíg ez az életébe került. Ő például nem is regisztrálhatott volna a TikTokra, mivel az alsó korhatár tizenhárom év. A tragikus események hatására az olasz kormány kötelezte a TikTok üzemeltetőit, hogy töröljék az összes olyan profilt, melynek  tulajdonosa nem tudja igazolni az életkorát. 

Benadryl

A kihívásban annyi allergia elleni gyógyszert kell beszedni, hogy hallucinációt okozzon. Az allergia elleni gyógyszerek túladagolása szívinfarktust, agyvérzést, görcsrohamokat, agykárosodást és akár halált is okozhat. Ráadásul, ahogy egy korábbi kutatásban kiderült, a felhasználók huszonhárom százaléka tizennégy év alatti, akiknek a testtömege jóval kisebb, mint egy átlagos felnőtté, így a gyógyszerek gyorsabban és erősebben hatnak. Tavaly egy tizenötéves lány halt meg Oklahomában a kihívás miatt. 

Throw It in the Air (“Dobd az égbe”)

shoes-2586313_1920.jpg

Kép: auricadina75, Pixabay

A kihívás lényege, hogy egy csoport ember körbeáll, és a fejüket lehajolva a kör közepe felé teszik. A magasba dobnak egy tárgyat (lehet az kicsi, mint egy műanyag pohár, de akár nagy is, mint egy szék vagy egy bicikli) és az nyer, aki a legtovább bent marad a körben. A csoport tagjai nem látják, hogy merre repül a tárgy és hol fog földet érni. A kihívás célja, az agyrázkódás kiváltása, ami már önmagában is értelmetlen. A kihívásról készült videókat eltávolította a TikTok, mert rengeteg sérülés történt miatta.

The pass out (“Ájulj el”)

Elájulni nem túl biztonságos dolog és jellemzően az emberek nem vágynak arra, hogy saját maguknak okozzák ezt az állapotot. Ennek ellenére a TikTok-on mégis tarolt ez a kihívás - a fiataloknak visszatartott lélegzettel kellett a lefelé hajtott fejüket rázni, amíg el nem ájultak. A videókon kettesével voltak a felhasználók, és aki hamarabb magához tért, az nyert.

Blue Whale (“Kék Bálna”)

Talán az egyik leghírhedtebb halálos TikTok-kihívás a Kék Bálna volt, aminek következtében több haláleset is történt. A kihívás 2016-ban terjedt el a videómegosztó portálon és évekig sokakhoz eljutott, amíg számos állam be nem tiltotta, de az utóbbi időben a TikTokon újra elterjedt. A kihívás ötven napok keresztül tart, és minden nap mást kell teljesíteni a résztvevőknek. Az utolsó napon az öngyilkosság a feladat. 

Mit tehetünk a tudatos médiahasználatért?

Habár az alkalmazás inkább a 18 év alatti korosztályt célozza meg, szinte mindenkinek van olyan ismerőse, családtagja, akinek le van töltve és aktívan használja is. Legyen szó a húgunkról, az unokaöcsénkről vagy távolabbi ismerősünkről, nagyon fontos, hogy a lehető legjobban tájékoztassuk őket az alkalmazás veszélyeiről. A tudatos médiahasználatra ösztönző kampányok sorra jelennek meg szerte a világon, de nagyon fontos, hogy a személyes segítség is meglegyen. Azzal tehetjük a legtöbbet, ha nyitottan, megértően és sokat beszélgetünk a TikTok-használó gyerekekkel.

Hogyan tudsz egy veszélyes kihívást jelenteni?

  1. Kattints a videó jobb alsó sarkában lévő fehér nyílra.
  2. Ezután nyomd meg a bejelentés gombot. 
  3. Végül válaszd az “öngyilkosság, önsértés és veszélyes tevékenységek” gombot.

Arról, hogy mit tehetünk felnőttként Szatmáry-Czégényi Boglárkát, a Corvinus Hallgatói Támogatás pszichológusát is megkérdeztük:

“Az egyetemista korosztálynak nagy szerepe lehet a kiskamaszok tudatos internethasználatra nevelésében, mivel tájékozottabbak a közösségimédia-használat és a népszerű applikációk világában, és nincs még jelen generációs szakadék, ami megkönnyíti az erről való kommunikációt. Fontos tudni, hogy jellemzően azok a fiatalok veszélyeztetettebbek, akiknek kevés támogató kapcsolat áll rendelkezésére, és a kortárs közegükben is nehezen találják meg a helyüket. A kihívások teljesítését gyakran az motiválja, hogy a kamaszok ezáltal remélnek népszerűséget, elismerést a társaiktól, és egyben egy online közösség tagjaivá válnak, amiben a való életben többségében hiányt szenvednek.

Egyetemistaként sokat lehet azzal tenni, ha a fiatalabb családtagok online tevékenységeivel kapcsolatban érdeklődőek vagyunk, esetleg ajánlunk olyan megbízható, életkorhoz illeszkedő alkalmazásokat, amelyek érdekelhetik a kiskamasz rokonunkat, ismerősünket. Érdemes lehet saját tapasztalatokra is kitérni, hogy mire figyeljünk, melyek lehetnek az intő jelek, amikor felmerül bennünk, hogy egy oldal nem biztonságos (pl. ha személyes adatokat, lakcímet kell megadni vagy kompromittáló képeket, videókat küldeni magunkról).

Mivel a járványhelyzetben egyre fokozódik az emberek azon igénye, hogy valamilyen módon kapcsolódni tudjanak egymással, így akár családon belül is lehet különböző kihívásokat tartani, ami minden résztvevő számára érdekes lehet (pl. mindennapi mozgás, aminek időtartamát egy közös felületen vezeti a család, így ha alább is hagyna valakinek a lelkesedése, mások teljesítményéből erőt tud meríteni vagy "minden napra egy játék", ami lehet közös társasozás vagy valamilyen multiplayer módban játszható videó- vagy online játék is). A lényeg összességében tehát az, hogy legyen egy folyamatos kapcsolódásunk a fiatalabb családtagokkal, hogy az esetleges kérdéseiket fel tudják tenni, illetve hogy nekünk is lehessen rálátásunk, ha veszélyes terepre tévedne a kiskamasz rokonunk az internet útvesztőiben."

süti beállítások módosítása