Oroszlán-szikla, budai csúcsok és Iluska körút - Téli túralehetőségek Budapest környékén

zsofi4.jpg

Az egyik legkikapcsolóbb és legegészségesebb program barátokkal, családdal vagy akár csak a bicikliddel a túrázás. Összegyűjtöttük kedvenc Budapest környéki túráinkat, amik télen is teljesíthetők és a megközelítés sem okoz majd gondot.

2021.02.20. Írták és fényképezték: Barla-Szabó Zsófia & Taxner Tünde

Az utóbbi egy év komoly változásokat hozott az életmódunkban: máshogy találkozunk a barátainkkal, máshogy sportolunk és máshol töltjük a szabadidőnket. Már a járvány előtt is szerettünk túrázni, de csak az elmúlt időszakban kezdtük el igazán becsülni a sok Budapest körüli lehetőséget. Alig kell kimozdulnunk a városból, máris erdőkben, hegyeken találjuk magunkat, ahol rengeteg túraútvonal közül választhatunk. Elhoztuk nektek legfrissebb kedvenceinket.

dobogoko.JPG

Oroszlán a kecske előtt

A túra azért kapott ilyen misztikus nevet, mert valóban találkozhatunk oroszlánnal és kecskével is az úton. A Hármashatár-hegy melletti Kecske-hegy nyugati lejtőjén visz a Glück Frigyes út, melynek legérdekesebb látnivalója az Oroszlán-szikla. Az utat nem véletlenül nevezték el Glück Frigyesről, hiszen a szállodaiparos, mecénás és várospolitikus adta meg a dolomittömb oroszlánra hasonlító formáját. A felismeréséhez ma már több fantázia kell, mert a II. világháborúban megsérült, a látványosság mégis feldobja a sétát.

A túra számos pontján kiváló kilátás nyílik a városra és Budai-hegységre, de a legérdekesebb helyszín az Árpád-kilátó, ahonnan 360 méter magasságból nézhetjük a Duna kanyargását. A kőkilátó 1929-ben épült a Látó-hegyen, ugyancsak Glück Frigyes jóvoltából.

A túra tömegközlekedéssel könnyen megközelíthető, a 11-es busszal a Nagybányai úti végállomásig kell menni. Autóval is könnyű odatalálni, de a parkolás hétvégén - főleg, ha a hó miatt minden gyerek szánkózni akar - problémás lehet. Az útvonalat és a túra leírását itt találod.

urom1.JPG

Ürömi körtúra

A túra Ürömről indul, ahová vonattal, távolsági busszal vagy autóval viszonylag gyorsan ki lehet jutni. A pilisi falvak szomszédságában Üröm egy nagyon kellemes, családias település, melyet az út kezdetén szőlők szegélyeznek. A túra célja két közeli hegy megmászása, szóval meredek szakaszok is vannak, azonban saját tapasztalatból tudom, hogy egy nagyobb baráti társasággal és pár termosz forralt borral vagy teával is bátran bevállalható. 

Az első csúcs a 413 méteres Ezüst-Kevély, amire meredek út visz fel. Ez a mászás csak előkészíti a Nagy-Kevély meghódítását (534 m), ahonnan az egész budai oldalt be lehet látni, el egészen a Megyeri-hídig és a budai hegyekig. A két csúcs közötti ösvényről pedig szép panoráma nyílik a szemközti hegyekre és a völgyre, ahol Pilisborosjenő fekszik. Az útvonalat ezen a linken találod.

urom3.JPG

A budai klasszikus

A legklasszikusabb budai túra a Normafától Hűvösvölgybe visz, közben érintve sok csúcsot, két barlangot és a Gyermekvasút több megállóját is. A nagyjából 8 kilométeres útvonal családok kedvence, de barátokkal is szórakoztató, mert három kilátóba is fel lehet mászni, ami nagyon változatossá teszi a túrát.

Az első, méltán híres kilátópont a János-hegy tetején álló Erzsébet-kilátó, melynek legfelső szintjén állva csak kevesen nem szédülnek. Ha nem voltál még, mindenképpen mássz fel, mert az egyik legszebb budapesti panorámát kínálja. A kilátó tövéből folytatódik a túra, és kisebb kitérővel útba ejthetjük a Kétlyukú-barlangot, amin egy kis bátorsággal és telefonos világítással keresztül is mászhatunk. Hamarosan Szépjuhásznéra érünk, ami a Gyermekvasút egyik megállója. A második csúcs a Nagy-Hárs-hegy tetején álló Kaán Károly-kilátó, a harmadik pedig a Kis-Hárs-hegyen a különleges formájú, kizárólag fából készült Makovecz Imre-kilátó. Innen sétálhatunk le Hűvösvölgybe, ahol finom lángossal zárhatjuk a túrát.

fagy.JPG

Mivel ez nem egy körtúra, a Normafára nem autóval, hanem busszal érdemes felmenni (21, 21A, 212). A kirándulás mindkét végén lehetőségünk nyílik arra, hogy a túlfűtött BKV-n olvadjunk fel, és viszonylag gyorsan elérjük a metróállomást a Széll Kálmán téren. A teljesen útvonalat ezen a linken találod. 

Hűvösvölgyről Dobogókőre a kéken:

Dobogókő

Dobogókő az egyik legnépszerűbb Budapestről könnyen elérhető kirándulóhelyek egyike. A Visegrádi hegység 700 méter magas pontja egész évben gyönyörű panorámával, számos, változatos túraútvonallal és telente sípályával várja a természetkedvelőket.

zsofi1.jpg

A Zsivány-körút (~60 perc) és a Rezső körút (~30 perc) közkedvelt könnyű séták, míg a Thirring-körút Dobogókő leglátványosabb, ám egyben legnehezebb túraútvonala is. Meredek kaptatói különösen a téli havazások után csúszósak, így az erre merészkedőknek javasoljuk a stabil, bejáratott túracipőt vagy bakancsot. A szakasz különlegességét az ösvényen fölénk tornyosuló monumentális sziklaformációk adják, amelyek között sétálva mintha törpék lennénk az óriások birodalmában. A három túra egyszerre is teljesíthető, így kényelmes tempóval számolva 2-3 órát szánjunk rá.

Jó idő (és covidmentes időszak) esetén érdemes betérni az Eötvös Loránd Menedékházba egy meleg levesre, forralt borra vagy teára, majd megcsodálni a Dunakanyarra és a Börzsönyre nyíló kilátást. A túrákhoz részletes leírást és útvonalat itt találsz.

zsofi2.jpg

Iluska körút

Az Iluska körút a Pilis Bike “Parkolj és Bringázz!” (P+B) kezdeményezésére jött létre - a projekt célja, hogy személygépkocsival vagy tömegközlekedéssel könnyen megközelíthető kiindulópontokról különböző távú és nehézségű útvonalakkal szélesebb körben is népszerűsítse a terepbiciklizést.

A túra névadója az Iluska-forrás, hossza 17 kilométer, szintemelkedése 330 méter. Piliscsaba és Pilisvörösvár között az útvonal nagyrészt aszfaltos, murvás vagy jól járható erdei földúton halad, így bátran ajánlott kevesebb rutinnal rendelkező kerékpárosoknak és családoknak is. A túra kiindulópontja, Klotildliget közvetlen vonattal, alig fél óra alatt elérhető a Nyugati Pályaudvarról indulva - az alacsonypadlós szerelvényre kerékpárjegy ellenében a biciklinket is felvihetjük.

A körtúra a tempótól és az időjárási körülményektől függően kényelmesen teljesíthető néhány óra alatt, de fáradtság, esetleges rossz idő vagy defekt esetén a táv felénél, Pilisvörösváron is ki lehet szállni. Bár a túra nem kimondottan hosszú vagy megerőltető, teljesítéséhez ajánlott a jól felszerelt, karbantartott kerékpár - nagy esőzések vagy olvadás után pedig egy nagy adag bevállalósság is. A túrához tartozó útvonalat itt tudjátok letölteni.

süti beállítások módosítása