“A futball nem élet-halál kérdése, hanem annál sokkal több” - Az olasz foci sötét oldala

image_6_1.png

Aki egy kicsit is követi a foci világát, biztosan ismeri az “azzurri” kifejezést. Az olasz futball semmihez sem hasonlítható. Itáliában nemcsak sportként tekintenek rá, hanem a mindennapjaik, a filozófiájuk, az érzéseik szerves részét képezi - legyen szó bármelyik nemről. Egy cikk, ami bemutatja az olasz ultrák szélsőséges és sokszor halálos világát, miközben megemlékezik az olasz foci néhány legnagyobb pillanatáról és játékosáról.

2021.02.26. Írta: Gajdics Bálint és Belayane Najoua, borítókép: curvasudmilano.it

Olasz foci, mint passzív-aktív szerelem

Olaszország nemzeti sportja kétségkívül a futball. Az olasz szurkolók híresek nemcsak a hazaszeretetükről, hanem csapatuk iránti hűségükről is. Ha egy-egy csapat a tét, akkor eltűnnek a barátságok, az udvariaskodás és kiéleződik Olaszország észak-déli megosztottsága is. De az olaszok a focit nem csupán passzívan szeretik figyelemmel kísérni, hanem akítvan is részt vesznek. A 20 millió olaszból, akik gyakorolnak valamilyen sportot, az edzőterem után a foci a leggyakrabban választott sport. Az aktívan futballozók száma a 10-35 éves korosztályban már több mint 4,5 millió fő. Olaszországban a nemzeti, nemzetközi versenyeken és a mindennapokban is érezhető a foci iránti szeretet. Az országban szállóigévé vált mondás, miszerint “minden kisfiú focista akar lenni, és minden kislány egy focista felesége” habár csak részlegesen, de még ma is igaz.

Íme néhány adat, amik megmutatják a foci hatását az ország gazdaságára és társadalmára egyaránt:

  • Közel kilencszázezer a 20 év alatti futballozók száma.
  • Az 586 fiatal, akiket behívtak elsőosztályú klubokba, 147 helyi csapatból érkezett.
  • A profi csapatokat 2018-ban több mint 318 millió euró (111 milliárd) értékben szponzorálták.
  • Olaszország legértékesebb csapata, a Juventus 1,3 milliárd eurós értéken mozog a Milánói tőzsdén.

Mit jelent szurkolónak lenni?

Olaszország már a kezdetektől fogva úgy ismert, mint a foci egyik nemzete, habár a futball nem Itáliában, hanem Angliában született. A foci volt az első labdajáték, amit hivatalosan is elismertek sportként Olaszországban a tizedik század elején. Azóta már igazi szimbólummá váltak a azzurrik, akikért a szurkolók még meg is halnának.

Az olasz ultrákról (fociszurkolók legkeményebb magja) tavaly jelent meg könyv “Az olasz futball sötét oldala” címmel. A könyvből is kiderül, hogy az olasz ultráknak a szurkolói létet, a csapatban létezést, a hitet jelenti a foci.

Ultrának lenni egy életérzés, és a legtöbben a valahova tartozás érzését választják, nem feltétlenül magát a focit.

Az olasz szurkolók egyik alapelve, hogy a politikát távol kell tartani a lelátóktól, de közben egyes csoportok ideológiai alapon alakulnak, amelyek más ultracsoportokat néha nem is a focicsapathoz kötődve, inkább ideológiai ellentétekre alapozva ítélnek ellenségnek.

flag-2694986_1280.jpg

Kép: Kaufdex, Pixabay

Az olasz társadalom híres a szenvedélyes déli mentalitásáról, aminek a levezetésére szolgálhatna a lelátó is. A sport lehetne az eszköz, amiben az emberek kiélhetik a versengési vágyukat - habár ez nemcsak az olasz emberekre igaz, hanem a világ összes társadalmára. A könyvben megjelenik az a gondolat, hogy “az ultrák, ha kicsit felnagyítva, de mindig az átlagember problémáira világítanak rá”. Ennek végül az lett az eredménye, hogy az “ultraérzés” vált az emberi sorsok, történetek és problémák kinyilvánításának eszközévé.

Egy korábbi cikkben olvashatunk egy nagyon jó magyar vonatkoztatású hasonlatot - az ultrák világa olyan, mint egy kinagyított Pál utca a Pál utcai fiúkból. A focicsapat olyan, mint a Grund, a szurkolás pedig mint a gitt rágása - és sajnos sokszor vannak Nemecsekek is, akik egy-egy meccs során az életüket vesztik - a csapatért, az érzésért, az ultrákért.

De nemcsak tifoso-k (azaz férfi drukkerek) vannak, hanem a másik nem is nagy számban képviselteti magát a szurkolótáborokban. Egy felmérés szerint az olasz nők 25%-a szereti és követi a nemzeti futballt, és ez a szám 35%-ra növekszik a nagyobb nemzetközi tornák alatt. Leginkább fiatal, vállalkozó szellemű és modern nőkről beszélünk, akik sokszor olyan sztereotípiákkal találkoznak amik szerint a nők nem lehetnek fociszurkolók.“ Az igazi kihívás a női szurkolóknak, hogy egy kevésbé agresszív, empatikusabb arcot adjanak az szurkolótábornak” - nyilatkozza egy pszichológus egy korábbi cikkben.

Az olasz foci nagy pillanatai és felejthetetlen játékosai

football-3560086_1920.jpg

Kép: Jorono, Pixabay

Az olasz foci megkerülhetetlen, ha a világ labdarúgását vizsgáljuk. A nemzetközi labdarúgás kezdetén a Squadra Azzura (azúrkékek) becenévre hallgató csapatnak sikerült két alkalommal is elhódítani a világbajnoki címet. 1934-ben és 1938-ban is ők léptek a világbajnoki dobogó legfelső fokára. A ‘38-as vb számunkra is emlékezetes lehet, hiszen a döntőben a magyarok ellen tudtak nyerni a francia rendezésű világbajnokságon. A világbajnoki sikert 1982-ben is meg tudták ismételni, negyedik alkalommal pedig 2006-ban tudták elhódítani a trófeát. Ezzel a végső győzelemmel Brazília mögött a második legeredményesebb csapattá váltak a labdarúgó-világbajnokságok történetében.

A 2006-os csapatból több, azóta ikonná váló játékos is örökre beleírta magát a futballtörténelembe. Elég csak az emlékezetes Zidane-Materazzi összetűzésre gondolni. Daniele De Rossi és Francesco Totti klublegendák lettek az AS Roma csapatában. Fabio Cannavaro, az olasz válogatott csapatkapitánya 2006-ban a világbajnoki trófea mellett az év végén a legjobb játékosnak járó aranylabdát is elhódította. Andrea Pirlo, aki az irányító középpályás poszt megreformálója lett, most Olaszország legnépszerűbb csapatát, a Juventust irányítja. Érdemes megemlíteni a 2006-os olasz válogatott kapusát is, aki ebben az időszakban még Pirlo csapattársa volt, de amíg Pirlo edzőnek állt, ő még mindig a Juventusban játszik. Gianluigi Buffon pályafutása példaértékű. A Parma volt a nevelőegyesülete, és egy éves párizsi kitérő mellett a Juventus csapatában vált a világ egyik legjobb kapusává. Minden rekordot ő tart hazájában, ami a kapusposztot illeti. A Serie A-ban 296 meccsen védett úgy, hogy kapott gól nélkül hozta le a találkozót és tizenkét alkalommal választották meg az év kapusának is. Emellett beválasztották a Juventus történelmének álomcsapatába, de tagja volt az ESPN által összeállított évtized csapatának is, amely a 2000-es éveket vizsgálta.

Az elmúlt években a nemzetközi színtéren nem volt sikeresnek mondható az olasz válogatott. Több ízben is előfordult, hogy nem tudtak kijutni egy nemzetközi tornára. Viszont a klubfutball virágzik. A Juventus egyértelműen a világ elitjébe tartozó együttes, amely évek óta a Bajnokok Ligája győzelemre hajt. A tabellát jelenleg a két milánói óriásklub, az Inter és a Milan vezeti a zebrák előtt. Az AS Roma, Napoli, Atalanta, SS Lazio kvartett közvetlenül utánuk helyezkedik el a tabellán, miközben továbbra is nyílta Scudetto sorsa. A jelenkor top olasz játékosai közül érdemes kiemelni Gianluigi Donnarummát, aki az AC Milan hálóőreként tizenhat évesen debütált a piros-feketék csapatában. Azóta kirobbanthatatlan tagja a klubnak és az olasz válogatottnak is. Ciro Immobile, a Lazio gólvágója 2020-ban 35 rúgott góllal fejezte be a szezont, ezzel ő lett a Serie A és az európai klubfoci legtöbb gólt szerző játékosa, elhódítva ezzel az Aranycipőt. A Lazio, az Atalanta és a Juventus csapata a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában is érdekelt még, míg a Roma és az AC Milan az Európa-liga serlegért küzdhetnek tavasszal.

A címben szereplő idézet Bill Shankly-től származik.

süti beállítások módosítása