Szeptembertől hosszabb lesz az oktatási és rövidebb a vizsgaidőszak a Corvinuson

o_zs_0046_3.JPG

A 2021-2022-es tanévtől az oktatási hetek száma 13-ra emelkedik, a vizsgaidőszak pedig egy héttel rövidebb lesz. A változás hátteréről Dr Habis Helgával, a Corvinus mesterképzésekért felelős dékánjával beszélgettünk.

2021.03.12. Írta: Szabó Judit, borítókép: Örsi Zsanett, Közgazdász

A következő tanévtől egy héttel hosszabb lesz az oktatási időszak a Corvinuson, ennek oka a szakmegújításokhoz kapcsolódik: az új tantervekben a hangsúly a folyamatos tanulásra, készülésre és kompetenciafejlesztésre helyeződik, ami több évközi számonkéréssel és megajánlott jegyszerzési lehetőséggel párosul. 

A módszertani változás a szorgalmi időszakban aktívabb munkát kíván mind a hallgatóktól, mind az oktatóktól, ugyanakkor csökkenti a vizsgaidőszak terhét. Az új Tanulmányi és Vizsgaszabályzat megírásában a dékánok mellett jogászok és a Hallgatói Szolgáltatások képviselői is részt vettek: Habis Helga szerint végig szem előtt tartották, hogy a vizsgaidőszakban továbbra is maradjon idő a felsőoktatási törvényben meghatározott minimum háromszori próbálkozásra, ennél rövidebbre tehát nem vehették a vizsgaidőszakot.

A módosítás kapcsán megpróbáltunk egyensúlyt találni abban, hogy minél hosszabb legyen a szorgalmi időszak, hogy a folyamatos tanulásra minél több idő legyen, a gyakorlati jegyet valóban folyamatos készülés alapozza meg, de a vizsgákra is maradjon kellő idő.

- mondta Habis Helga.

habis_helga.jpgAz intenzív hét az őszi félév elejére, a nulladik regisztrációs hétre kerül. A 14 hetes szorgalmi időszak az intenzív hétből és a 13 oktatási hétből áll össze, a vizsgaidőszak pedig 4+2 hetes lesz: a nem záróvizsgázó hallgatók 5 héten át, míg a záróvizsgázók a hathetes időszak utolsó két hetében vizsgázhatnak. Az őszi szünet időpontja nem változik, a vizsgaidőszak pedig továbbra is decemberben kezdődik, így a nemzetközi és vidéki hallgatók már a karácsonyi hazautazás előtt vizsgázhatnak. A tavaszi félévében is 13+1 hetes lesz a szorgalmi időszak, az intenzív hét viszont az eddigiekhez hasonlóan a tavaszi szünet mellett marad. Ennek oka, hogy több olyan projektheti kurzust is kínál az egyetem, amelyhez elméleti alapozás szükséges, így ezeket a kurzusokat a tavaszi intenzív hét tartalmazza majd.

A megújult Közgazdasági elemző mesterszakosok számára a félév menete eltér ettől, itt ugyanis negyedéves blokkokban tanulnak a hallgatók és minden negyedév egyhetes vizsgaidőszakkal zárul. Ez a vizsgahét pont egybeesik az őszi és tavaszi szünettel, és azokat a hallgatókat érinti, akik javítanának a megajánlott jegyen.

Habis Helga szerint az oktatók bár vegyes érzelmekkel fogadták a döntést, annak mindenki örül, hogy az oktatási hetek számának csökkenése megállt. Az elmúlt évek csökkenő tendenciája miatt kikerültek bizonyos témakörök a tematikából, ezeket most visszaemelhetik az oktatók, illetve kitekintésre, részletezésre és gyakorlásra is több idő jut majd.

A módosítás tervezésében a Hallgatói Önkormányzat is részt vett. A tervezés során az őszi szünet törlése is szóba került, ugyanis a felsőoktatási törvény szerint egy tanév 20 hétből állhat, így választani kellett a vizsgaidőszak és a szünet között. A Hallgatói Önkormányzat a vizsgaidőszak rövidülése mellett szavazott, így a szünet változatlan maradhat.

A szorgalmi időszak hossza a 2018-2019-es tanévig 15 hét volt, ami 13 oktatási hétből, egy regisztrációs hétből és egy hét szünetből állt össze. Ez 2019-2020-ban megváltozott: az oktatási hetek száma eggyel lerövidült és intenzív hétté alakult át. Az idei tanévben két újabb módosításra került sor: hivatalosan 14 hetes lett a szorgalmi időszak, ami 12 oktatási hétből, egy hét intenzív hétből és egy hét szünetből állt (a korábbi évektől eltérően a regisztrációs időszak már nem tartozott ide). Emellett pedig az öthetes vizsgaidőszak is meghosszabbodott egy héttel, így összességében egy félév változatlanul 20 hetes maradt. A következő tanévtől a szüneteket már nem számítják bele a szorgalmi időszakba, így alakul ki a 20 hetes félév.

süti beállítások módosítása