Thrillertől a komédián át a politikai drámáig - Változatos külföldi sorozatok a Netflixen

netflix-4011346_1920.jpg

A nézők hajlamosak érdeklődésüket az amerikai és angol nyelven készült alkotásokra limitálni, pedig a Netflix remek lehetőséget biztosít az internacionális, kevésbé ismert produkcióknak is. A streaming szolgáltatók - hazánkban főként a Netflix - ezzel teret és platformot ad a nemzetközi filmeknek és sorozatoknak, amely egyúttal diverzebb választékot is eredményez. A következő hat sorozatot ajánljuk a kevésbé ismert európai palettáról.

2021. 03. 27. Írta: Hegedüs Kata, borítókép: Jade87, Pixabay

Ultraviolet - lengyel 

Thriller

A fiatal sofőr nő, Ola munkája közben szemtanúja lesz egy úti balesetnek. A rendőrség hamar le akarná zárni az ügyet, bár Ola állítja, hogy nem baleset, hanem szándékos emberölés történt. A főszereplő kezébe veszi az ügyet, és megpróbálja egyedül felgöngyölíteni a korántsem egyszerű esetet. Nyomozása során rátalál az Ultraviolet nevű online szervezetre, ahol amatőr rendfenntartók igyekeznek leleplezni a bűnözőket a technológia segítségével. A sorozat több szempontból is izgalmas: Ola és az Ultraviolet emberei minden részben egy új ügyet oldanak meg, miközben a főszereplő életét és személyes hátterét is jobban megismerhetjük epizódról epizódra. A történet egy talán kevésbé ismert, ugyanakkor nagy lakossággal rendelkező városban, Lodzban játszódik.

Egy kissé idegen város bemutatásával és reális kelet-európai kultúraképpel bővíti a néző látásmódját a lengyel sorozat.

Lupin - francia 

Krimi, Thriller, Dráma

Arsène Lupin úri mestertolvaj történetei szolgálnak a sorozat alapjául, így már a címből kiderülhet, hogy lopásból, furfangból és leleményes kalandokból nem lesz hiány. A francia sorozat öt részében semmi és senki nem az, aminek látszik. Az izgalmas történeten keresztül egy reálisabb képet kapunk a diverz francia népről és az igazi Párizsról, ahol nem csak az Eiffel torony, az Avenue des Champs-Élysées, hanem a húszemeletes panelek is az élet részét képezik. Jelenleg is forgatják a sorozat második évadát, ami a hírek szerint még ebben az évben elérhető lesz a Netflixen.

derry.jpgDerry Girls - ír

Komédia

Az 1990-es években Észak-Írország kiválni készül az Egyesült Királyságból, de a Londonderryben található katolikus lányiskola tanulói számára ez csöppet sem érdekes információ. A Derry-lányok figyelme inkább a Londonból érkezett Jamsre vagy egy újabb lógásra, bulira vagy szórakozásra irányul. A sorozat lehengerő módon mutatja be a függetlenségre vágyó Írország mindennapjait pár tinilány elképesztően humoros életén keresztül.

A már-már tragikomédiába fulladó cselekmény és az amerikai akcentust megszokott fülek számára kifejezetten kihívást jelentő ír akcentus megértése maga a zsenialitás.

Borgen - dán

Dráma, Politika

A Borgen nem friss sorozat, hiszen 2010-ben került először képernyőre, de annál inkább fontosabb, és ma is megkerülhetetlen kérdést boncolgat: akarnak-e az emberek női miniszterelnököt?

borgen_jo.jpg

A történet szerint a dán miniszterelnök lemondásra készül, és helyét Birgitte Nyborg venné át, aki a sorozatban megjelenő mérsékelt párt politikusa. A három évadon át futó történet talán nem a legkönnyebben emészthető tartalom, ugyanakkor hiánypótló. A dán politikában jártasok számára már akár az elején, a kitartó nézőkben pedig idővel kialakul, hogy ki melyik oldalon áll. A parlamenti élet mellett az újságírói lét izgalmaiba is betekintést enged a sorozat.  

Cable Girls - spanyol

Dráma

A történet az 1920-as évek Madridjába visz, amikor a technika fejlődésével újabb munkalehetőségek nyílnak meg a nők előtt. A sorozat négy főszereplője ugyanannál a telefontársaságnál dolgozik. Habár munkájuk azonos, múltjuk nem is lehetne különbözőbb. A kevéssé liberális és nyitott világban a múlt századi lehetőségek, kosztümök, valamint társadalmi nézetek egy egészen új perspektívát adnak a spanyol kultúráról. A drámai alaptörténetet finoman egészíti ki a humor, és a hölgyek színészi játéka is nagyszerű. 

Home for Christmas - norvég

Tragikomédia

Sikeres vagy a munkahelyeden, jó viszonyt ápolsz a családoddal, vannak barátaid, de a közeli hozzátartozóid szemében még mindig nem érsz semmit, mert nem élsz párkapcsolatban és még a karácsony is közeleg? Ha igen a válasz ezekre a kérdésekre, akkor ez a neked való sorozat: a főszereplő Johanne ugyanezt éli meg. A norvég sorozat első évadában Johanne 24 nap alatt igyekszik megtalálni azt a bizonyos személyt, akit hazavihet a karácsonyi ünnepekre.

A havas táj és a norvég mentalitás humorral és könnyed együttérzéssel húzza magával részről részre a nézőt.

süti beállítások módosítása