Oscar-díjas Disney-filmek - Nézd újra a világhírű kedvenceket!

168519693_867203877189828_9040989884638887893_n.png

Walt Disney összesen 26 alkalommal vehetett át arany szobrocskát az Oscar-díjátadón. Volt olyan film, aminek a forgatókönyvét 25 éven át írták. Egyes Disney-filmeket rasszizmussal, kiskorúak megrontásával vádoltak, és több országban be is tiltottak. A filmzenéket olyan alkotók írták, mint Elton John és Hans Zimmer. Az animátorok sokszor több ezer kilométereket utaztak, polipokat és gazellákat figyeltek meg, hogy minél hitelesebb legyen a film. Íme néhány Disney-film, amik méltán szerepelnek az Oscar-díjas filmek világhírű listáján. 

2021.04.04. Írta: Belayane Najoua. Grafika: Nagy Renáta, Közgazdász

Milyen díjakra jelölhetik a Disney-filmeket?

Az Oscar-díj a legrégebbi filmművészeti díj, amit a Los Angelesben található Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia oszt ki évente, különböző kategóriákban. Az első Oscart 1929-ben adták át, és a díj azóta már világhírnévre tett szert. Az Oscar-díj eddigi történelme során a legtöbb díjat Walt Disney kapta, aki 26 alkalommal részesült az elismerésben. Az legjobb animációs filmek kategóriát 2001-ben vezették be, hogy bátorítsák a filmstúdiókat a rajzfilmek készítésére. A kategóriát csak akkor veszik számításba, ha legalább nyolc negyven percnél hosszabb animációs film kerül a mozikba. Viszont a rajzfilmek nemcsak ebben a kategóriában indulhatnak, hanem a legjobb film jelöléstől kezdve a legjobb eredeti filmzenén át a legjobb adaptált forgatókönyvig. Ezeken kívül természetesen a rendezői díjra is esélyesek lehetnek. Akkor lássuk is, hogy milyen Disney-filmek kapták a díjakat!

Hófehérke - Oscar különdíj (1939)

A Hófehérke és a hét törpe az első világhírű Disney-film, amit 1937-ben mutattak be. A rajzfilm a Grimm fivérek Hófehérke című meséje alapján készült, így egyben a Walt Disney legelső adaptált mesefilmje. 1989-ben az Egyesült Államok Kongresszusi Könyvtára a rajzfilmet “kulturálisan, történelmileg és esztétikailag jelentősnek” tekintette, ezért beválasztotta Minden idők 100 legjobb amerikai filmje közé. A filmet eredetileg csak a legjobb filmzene kategóriájában jelölték Oscar-díjra, de egy évvel később, 1939-ben a Filmakadémia egy különdíjjal értékelte, amit ezzel az indoklással támasztott alá: „innovatív technikájával milliókat bűvölt el és úttörője volt a szórakoztatás új területének”.

A kis hableány - Oscar-díj legjobb eredeti filmzene, Oscar-díj legjobb eredeti filmdal (1990) 

A kis hableány mesét tartják a Disney reneszánsz első filmjének (a Disney 1989-1999 közötti időszaka, amikor a Disney visszatért az egész estés filmek gyártásához. Ezt az időszakot tartják a Disney fénykorának). A filmet az azonos című Andersen-meséből adaptálták, amit máig az egyik leghíresebb Andersen feldolgozásként tartanak számon. A film forgatókönyvét 25 éven keresztül javítgatták, amíg megszületett a végleges változat - talán a legnagyobb átalakítás a hableány nagymamájának kivétele volt, így több szerep jutott az édesapának, Triton királynak.

A kis hableány volt az utolsó animációs Disney-film, amit kizárólag kézzel rajzoltak meg - utána már CGI technikát is alkalmaztak.

Nagy kihívást jelentett Ursula, a boszorkány megrajzolása, amiért az animátorok hónapokon keresztül tanulmányozták a polipokat. 

walt-disney-oscars.jpg

Kép: disneydiary.com

Szépség és a szörnyeteg - Oscar-díj jelölés legjobb film, Oscar-díj legjobb eredeti filmzene, Oscar-díj legjobb eredeti filmdal (1992)

A szépség és a szörnyeteg volt az első olyan Disney-film, amit Legjobb film kategóriában jelöltek, és ami egy év alatt összesen öt nemzetközi díjat zsebelt be. A történet alapja a  Jeanne-Marie Leprince de Beamunt azonos című tündérmeséje, amelyben egy lány beleszeret egy elvarázsolt kastély szörnyetegébe. Az élőszereplős feldolgozása a nyolcadik Disney-film, amiben hús-vér emberek szerepelnek. Az átdolgozásban megváltoztatták Lefou (a gyertya) karakterét, aki homoszexuálisként jelenik meg a 2017-es filmben. A változás nagy port kavart a médiában - Oroszországban be akartak tiltani, de végül csak a korhatárt emelték meg, míg Malajziában viszont nyíltan felszólították a rendezőket a szereplő szexuális irányultságának a megváltoztatására, amit a készítők visszautasítottak, ezért az országban nem kapott vetítési engedélyt. 

Írói megjegyzés: Bárhogy is vélekedünk a feldolgozásról, úgy gondolom, hogy az eredeti történet a Disney egyik legcsodálatosabb és legértékteremtőbb műve, ami kortól függetlenül megérinti az ember szívét. 

Aladdin - Oscar-díj legjobb eredeti filmzene, Oscar-díj legjobb eredeti filmdal (1993)

Az 1992-es Disney-film az Aladdin és a bűvös lámpa című arab népmese alapján készült, ami Az Ezeregyéjszaka meséiben szerepel. A nyugati nézőknél nagy sikere volt, de az arab nézőktől számos negatív visszajelzés is érkezett - rasszizmusnak tartották a történet egyes elemeit, mint például Aladdin karakterét is. 1992-ben ez volt a legsikeresebb film, ami világszerte közel 504 millió dollárt (151 milliárd forint) jelentett a Disney-nek. A két Oscar-díjon kívül még három Golden Globe-ot és hat jelölést is bezsebelt. 

Oroszlánkirály - Oscar-díj legjobb eredeti filmzene, Oscar-díj legjobb eredeti filmdal (1995)

Sokan úgy tartják, hogy a Disney-mese története az 1960-as években készült Kimba, a fehér oroszlán című animációs sorozaton alapszik, ám a készítők ezt tagadják.

A filmben szereplő zenéket olyan nagy művészek írták, mint Elton John, Tim Rice és a 11 Oscar-díjjal büszkélkedhető Hans Zimmer.

Az Oroszlánkirály eredetileg a “A dzsungel királya” címen került volna a mozikba, de végül a készítők megváltoztatták. Az Oroszlánkirály az első olyan filmek között volt, aminél jelentős 3D-s számítógépes technikát alkalmaztak - ilyen jelenet például a vadállatok menekülése és a hiénák menetelése a “Készülj hát” című dal alatt. 

Fel - Oscar-díj legjobb animációs film, Oscar-díj jelölés legjobb film (2010)

Habár a Fel a Pixar filmje, a Walt Disney forgalmazásában jelent meg. A film kiemelkedően pozitív fogadtatásban részesült, hiszen 95 százalékos eredményt ért el a Rotten Tomatoes nevű filmkritikai oldalon. Forgatókönyvét 2004-ben kezdték el írni, és nagyjából három hónapig tartott.

A repülő ház ötlete a film rendezőjétől, Pete Doctertől jött, aki úgy tekintett a házra, mint egy megoldásra, amivel ki lehet szabadulni a szürke hétköznapokból. 

Olyan filmekből nyertek ihletet, mint a Casablanca és A Karácsonyi ének, melyekben a főszereplő férfi elveszít valami számára fontosat, és a továbblépés során az élete új értelmet nyer. Az alkotók a már megszokott módon elutaztak a mesefilm helyszínére, hogy a lehető leghitelesebben tudják megjeleníteni a filmben - ebben az esetben Docter és még másik tizenegy Pixar alkalmazott elment a venezuelai Roraimaés Kukenán tepuikákhoz (táblahegyekhez), illetve a Sacramento-i Állatkertbe is ellátogattak, megfigyelni a himalájai fényfácánt, hogy a filmben szereplő Kevin nevű madár élethű legyen.

Habár a cikkben csupán néhány filmet gyűjtöttünk össze, még rengeteg Disney-film büszkélkedhet nemzetközi díjakkal. A Disney-filmek hihetetlenül sokszínűek, de egy valami közös bennük - minden egyes alkalommal elvarázsolnak, és visszarepítenek a gondtalan gyerekkorba, ahol a jó és rossz harcában titkon mindig sejtettük, hogy kié lesz a győzelem.  

süti beállítások módosítása