Gazdasági és társadalmi problémákat kutatnak a Corvinus új kutatólaborjában Székesfehérváron

labor_2.jpgA Corvinus Székesfehérvári Campusán egy sokoldalúan felszerelt kutatólabor várja a kutatókat, vállalati partnereket és oktatókat. A Corvinus doktoranduszai és munkatársai térítésmentesen használhatják ezt a sokféleképpen alakítható teret, amely coachingra, stream-rendezvények, konferenciák, gazdasági és társadalomtudományi kutatások és képzések megvalósítására egyaránt alkalmas. 

Írta: Taxner Tünde / Képek: Corvinus Székesfehérvári Campus 

A kamerák forognak, az alany aktívan figyeli a képernyőt, éppen online órán vesz részt. A háttérben lévő LED-fal színe tíz percenként változik, a reakcióelemző szoftver fut. A kutató lélegzetvisszafojtva figyel a detektívablak mögül, pedig rá most semmi szükség - az adatokat aktívan elemzi a mesterséges intelligencia. A kérdés egyszerű: milyen színű környezet segíti leginkább a koncentrációt tanulás közben?

Ez a kitalált filmjelenet akár Székesfehérváron is megvalósulhatna, ugyanis a Corvinus új labora tökéletesen alkalmas rá. A Corvinus Social Innovation Lab az egyetem legmodernebb nyugat-európai mintára készült kutatási egysége, amelyet 2019-es nyitása óta most mutattak be először a szélesebb közönségnek. A bemutató a Kutatásmenedzsment Iroda kutatástámogató rendezvénysorozatának első állomása volt.

“Az akadémiai életpályamodell az eddigieknél fokozottabban ösztönöz minden kutatót és oktatót arra, hogy minőségi tudományos cikkeket írjanak. Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani” - mondta Bordás-Tóth Éva kutatási menedzser, a rendezvény egyik szervezője. Dr. Vastag Gyula kutatási rektorhelyettes hangsúlyozta: 

“A mi célunk az, hogy maximálisan támogassuk az egyén fejlődését, és olyan kutatási környezetet teremtsünk, amely összehasonlítható a nyugat-európai vagy amerikai egyetemekkel.”

Mi a labor célja?

“Nagyon fontos, hogy az oktatók, a kutatók a laborra úgy is gondoljanak, hogy segítségével nyitni tudnak a vállalkozások, a civil és az állami szektor felé, és akár tanácsadási lehetőségeket is jelenthet számukra” - mondta Dr. Rosta Miklós, a Corvinus tanszékvezetője, aki azt az EU-s pályázatot menedzselte, ami lehetővé tette a labor létrehozását. A labor célja alkalmazott kutatásokkal segíteni a régió szereplőit, a különböző szektorokkal együttműködve növelni az innovációs potenciált a térségben.

img_8356-min.JPG

A labor képes arra, hogy megálljon a saját lábán, akár forrásokat generáljon az egyetemnek vagy azoknak a kutatóknak, oktatóknak, akik igénybe veszik. Olyan területeken, mint az ipar 4.0, a demográfia vagy a mesterséges intelligencia a konkrét gazdasági-társadalmi problémákat a labor segítségével kutatási kérdésekké, majd empirikus kutatásokká lehet átfordítani. Eddig megvalósultak már kvalitatív és kvantitatív kutatások, egyeztetések indultak tréningekkel kapcsolatban, készültek ott online tananyagok.

Székesfehérvár, a régió innovációs központja

“Több mint három éve vagyok Fehérváron, és kicsit mindig úgy éreztük, hogy Pesthez képest kevesebb figyelmet kap, ugyanakkor örömteli számunkra, hogy az átalakulás következtében, az új szervezeti egységek létrejöttével egyre több figyelmet kapunk - ezt meg is próbáljuk kihasználni” - mondta Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid akadémiai ügyekért felelős rektori megbízott.

A Székesfehérvári Campus a Corvinus duális képzési központja, ami 2016 óta tartozik az egyetemhez, a labor épülete pedig 2019-ben lett a Campus része. “Az itteni Campuson nagyon gyorsan lehet haladni” - mondta a rektori megbízott, és hangsúlyozta, hogy mennyire várnak minden kollégát, aki szívesen kutatna ott. Az elmúlt években egy innovációs háromszöget hoztak létre Fehérváron, ami a felsőoktatás, az önkormányzat és a gazdasági szereplők együttműködésén alapul, ezért sok lehetőséget rejt magában.

Székesfehérvár célkitűzése, hogy a város egy regionális jelentőségű kutatási és innovációs központtá váljon, a városvezetés és a Prosperis Alba Kutatóközpont célja ebben megegyezik a Corvinuséval. Mészáros Attila alpolgármester elmondta, hogy nagyon fontos a Corvinus jelenléte a város számára, hiszen szempont a fiatalok megtartása, a sokszínű ipari kapcsolatok ápolása, és az elmúlt években sokat fejlődött a Campus infrastruktúrája is. A Kutatóközpont ügyvezetője, Csanády László több tudományterületen lát együttműködési lehetőségeket a Corvinus kutatóival, hiszen jövőkutatással, demográfiával, médiakutatással és a jövő munkavállalóival kapcsolatos kérdésekkel is foglalkoznak.

img_8359_2.JPG

Milyen kutatásokra alkalmas a labor?

A labor egy komplex közösségi tér, amihez a B épületben több helyiség is tartozik. A labortér nyújtotta lehetőségeket Dr. Ősz Rita laborvezető, egyetemi docens mutatta be.

“Nagyon nyitottak és rugalmasak vagyunk azzal kapcsolatban, hogy ide hozzanak kutatásokat.”

Sokféle kutatási területen hasznos lehet ez a felszereltség: többek között gazdasági, szociológiai, kommunikációs, pedagógiai és pszichológiai kutatásokat lehet végezni. Ehhez kapcsolódóan sok különböző kutatásmódszertan megvalósítható (például DISCO LAB, SZOCIOLAB, hálózatkutatás). 

Rendelkezésre álló technikai eszközök:

  • 4 PTZ kamera (arcfelismerésre alkalmas)
  • stream rendszer
  • green box (2 helyen is felállítható)
  • fénytechnika
  • 4 nagyméretű monitor
  • 30 laptop
  • vezérlőszoba detektívablakkal
  • interaktív LED-fal
  • 40 fő befogadására alkalmas, mozgatható székek és asztalok
  • fix és mobil előadópult
  • táblaként használható üvegfal

A laborban kvalitatív és kvantitatív empirikus kutatások is megvalósíthatók. A kamerák lehetővé teszik a kiscsoportos vizsgálatokat, például vezetői döntéseket modellezhetnek, vagy a gazdasági élet különböző szereplőinek reakcióit mérhetik fel a kutatók. Lebonyolíthatóak egyéni vagy fókuszcsoportos interjúk is. Mivel a terem berendezése flexibilis, a tanulási folyamatot befolyásoló tényezők is modellezhetők, például a LED-fal színeinek változtatásával. Különböző pszichológiai, gazdasági kísérletek megvalósítása is lehetséges. A megfigyelőkamerák a kontrollcsoportos vizsgálatokat is lehetővé teszik. A laborhoz tartozik egy másik helyiség is, egy 15 fős kerekasztallal berendezett tárgyaló.  A deliberatív, tárgyalás közbeni kutatások feltételei tehát ugyancsak adottak.

Milyen egyéb lehetőségeket nyújt a labor?

A Corvinusos oktatóinak a távoktatás idejére számos technikai lehetőség adott: lehet online órákat, streamelt előadásokat tartani és tananyagokat profi videós technikával rögzíteni. Intenzív heti vagy tömbösített órák tartására is van lehetőség, valamint  kutatási eredmények bemutatásához kapcsolódó konferencia, sajtótájékoztató rendezése is lehetséges.

rev_1111_2.JPG

A laborban nyitottak doktoranduszok kutatási tevékenységének támogatására, fiatal kutatók tevékenységének és pályázatainak segítése. Lehet műhelykonferenciákat és PhD szemináriumokat is lebonyolítani.

A vállalati együttműködéseknek is teret nyújt a labor. Alkalmas coaching tevékenységre és vállalati tréningek segítésére, csapatépítésre vagy akár ezekhez kapcsolódó kutatások megvalósítására.

A labort bemutató rendezvény ezen a linken vagy YouTube-on visszanézhető. A laborról érdeklődni és helyet foglalni ezen az e-mail-címen lehet: szc.akademia@uni-corvinus.hu

süti beállítások módosítása