Nemzetközi szakkollégiumi kapcsolatokat épít az EVK

evk.jpg

Az EVK Szakkollégium évtizedek óta fontos része a Corvinus szakmai és közösségi életének. A kezdetben vállalkozói tematikájú szakkollégiumnak elengedhetetlen azonban, hogy az üzleti képzés igényeit követve maga is fejlődjön, alkalmazkodjon a fellépő trendekhez, ellenálljon a kihívásoknak. Az EVK választmányi tagjaival, Hidvégi Zsófia elnökkel és Szabó István külkapcsolati vezetővel a szakkollégium nemzetközi programjairól, lehetőségekről és tervekről beszélgettünk. 

2021.04.16. Írta: Hujber Sándor, borítókép: EVK Szakkollégium

Az idén 30 éves EVK Szakkollégium egy átfogó szervezetfejlesztő programban sok eddigi tevékenységét megújította és kiegészítette. Az egyik legfontosabb terület a nemzetközi vonal erősebb képviselete. Ezt egyértelműen a tagi érdeklődés szülte, amely már a korábbiakban is megnyilvánult, mind a tagság külföldi mobilitásában (pl. Erasmus, külföldi mesterképzés), mind egyéb szakmai területeken (például külföldi előadók meghívása, angol nyelvű kurzusok szervezése).

A nemzetköziesedés okai és csatornái

Év elején az új vezetőség az EVK30-as stratégia megalkotásakor definiált csatornákat, amelyeken keresztül előrelépést szeretne elérni a nemzetköziesedés folyamatában. Ilyen a külföldön élő alumni közösség bekapcsolása, az egyetemi kapcsolatok, a nyugat-európai NGO-kkal és a külföldi diákszervezetekkel való együttműködések. Az EVK-s pályafutás valamely szakaszában a külföld gyakran játszik fontos szerepet az egyének életében. A vezetőség azt szeretné elérni, hogy a közösségből ne essen ki senki azért, mert külföldi programokat (is) választ, vagy ne kelljen lemondania a mobilitás lehetőségeiről a szakkollégista életút javára.

A más országban mesteres tanulmányokat folytató EVK-sok vérkeringésben tartása fontos feladat. Ez sokat lendíthet a magyar felsőoktatás reputációján is, hiszen eddig is gyakran tapasztalta a vezetőség, hogy a kint tanuló szakkollégisták képesek becsatornázni ottani professzorokat, diákszervezeteket a budapesti szakkollégiumi életbe. EVK-s tanuló volt már a rotterdami CEMS-klub elnöke, máskor Erasmusról visszatérő szakkollégista hívta el a kedvenc előadóját a külföldi részképzésről hazai előadásra, így segítve a nemzetközi tudásmegosztást. 

A stratégia tehát a jelenlévő tagsági igényeire épül: részint már meglévő jó gyakorlatok formalizálásáról, részben bővítésről és innovációról van szó.

o_zs_0238.jpg

Kép: Örsi Zsanett, Közgazdász

Célkitűzések

A szakkollégium vezetősége nem volt tétlen a nemzetközi jelenlét kiterjesztésében. Az EVK jelenleg is tagja egy európai szakkollégiumi hálózatnak, a European University College Association-nek (EUCA), melyenek keretében a tagság számára konferenciák, study visitek állnak rendelkezésre. Partnerkapcsolatok épültek ki különböző diákszervezetekkel, például a ConnectINg St. Gallen-nel, illetve a V4SDG-vel, a visegrádi országok diákjainak fenntartható fejlődés tematikájú nonprofit szervezetével közös kurzus valósult meg.

Jelenleg számos egyéb kapcsolatról még tárgyalnak.

Az EVK elnöke szerint nagy megerősítés lehet az egész magyar szakkollégiumi közösség számára, hogy a külföldiek szemében óriási előny a hazai diákszervezetek fejlett szervezeti és vitakultúrája.

A tagság  tapasztalatai alapján a hazai közösségek fegyelmezettebb, hatékonyabb keretek között működnek, mint akár a nyugati elitegyetemeken, ahol általában kisebb a szervezeti fókusz, és informálisabbak a kapcsolatok. Emellett persze fontos, hogy a hazai diákok külföldi példákból és tapasztalatokból tanuljanak, más országokból származó esetleges jövőbeni kollégákkal eszmecserét folytassanak. A St. Galleni partnerség keretében például már megvalósult egy vitaest a nukleáris energiáról.

Cél az is, hogy az EVK segítsen az előítélet lebontásában, miszerint a szakkollégiumok egy kívülről áttörhetetlen közeget jelentenek. A vezetőség szeretné ezt az intellektuálisan stimuláló közeget különböző élettapasztalatok és emberek megismerésével minél inkább bővíteni Európában és a tengeren túl. 

Illeszkedés a Corvinus stratégiájába

A magyar szakkollégiumi modell egy egyedi modell a tanulmányok személyre szabására, és az EVK vezetősége szerint a tanulók érdeke, hogy Európa-szerte ismert és elismert legyen.

Hidvégi Zsófia tapasztalatai szerint az európai felsőoktatási szakértők általános véleménye, hogy a szakkollégiumok egy értékes és versenyképes értékajánlatot képviselnek, ám sajnos hírük ehhez képest nem eléggé elterjedt. 

v_zs_0018_4.jpg

Kép: Váradi Zsófia, Közgazdász

Az EVK új stratégiája igyekszik kiegészíteni a Corvinusét: az új szervezetfejlesztés nem a külföldi tanulmányok előnyben részesítéséről szól, sokkal inkább egy széles körű döntési lehetőséget kíván biztosítani a tagoknak, hogy minél sokoldalúbban építhessék az életútjukat. A Corvinus jelenlegi stratégiájában is fontos szerepe van a nemzetközi jelenlétnek, és a szakkollégium is erre törekszik. Például nemrég Dr. Jeffrey Sachs,  neves amerikai professzor volt a szervezet vendége, és az előadás az egyetem diákjai, kutatói és oktatói előtt is nyitott volt. A nemzetköziesedés nemcsak a kollégium falain belül, hanem azon kívül is képes új kapukat megnyitni.

A Corvinus megújulási stratégiája irányelvet, löketet is ad, arra sarkallja az EVK-t, hogy még magasabbra helyezze szakmai mércéjét.

- véli a szakkollégium vezetősége. 

Ahogy a versenyképességi elméletek szerint az innovációnak mindig sokoldalú, számos területre kiterjedő hozadékai vannak, úgy bízik a vezetőség abban, hogy a nemzetköziesedés hatékonyabbá fogja tenni a diákszervezeti élet minden szegmensét. A munkaerőpiacon elengedhetetlen a magabiztos angol nyelvtudás, a külföldi szaktekintélyek legújabb gondolatainak megértése, a nemzetközi hírfolyamokkal való lépéstartás, a Magyarországon végzett tevékenység nemzetközi viszonylatba való elhelyezésének képessége vagy akár a prezentációs készségek. A külföldön megjelenő munkaerőpiaci igények előbb-utóbb hazánkba is becsatornázódnak, így ezekkel is jó tisztában lenni. A vezetőség szerint ha a szakkollégium e területekre koncentrál, évek múlva egyéni és közösségi szinten egyaránt érezhetőek lesznek a kedvező hatások. 

Pozitív kilátások a jövőre nézve

Az EVK-s identitás jó eséllyel végigköveti a volt szakkollégisták életútját, ezért nagyon fontos, hogy akárhova kerül az ember a világban, ezt a hálót mindig maga körül érezhesse.

- mondja Szabó István, a szakkollégium külkapcsolati vezetője. A koronavírus egyik váratlan előnye volt, hogy a külföldön tartózkodó szeniorok közössége, ami New Yorktól Szingapúrig több mint száz főt tesz ki, könnyen elérhetővé vált az online térben. A vezetőség úgy döntött, a korábbi féléves szenior-konferencia mellett a havi szenior kerekasztal-beszélgetéseket is fog tartani a külföldre került alumni-tagok hatékonyabb becsatornázására, EVK-s identitástudatuk fenntartására. 

Ennek első alkalma március második hetében zajlott ingatlanpiaci témában. Résztvevője volt egy egykori szakkollégista, aki jelenleg Izrael egyik legnagyobb ingatlanfejlesztő cégénél dolgozik. A volt tagoknak akik jelenleg külföldön élnek, ma is nagyon jól esik hallani a Corvinusról, az EVK-ról és a Kinizsi Kollégiumról. A nemzetköziesedésnek persze a gólyák számára is értéke van, hiszen ezzel a szakkollégium életpályamodellje még inkább egyedivé válik. Az EVK idei felvételijének határideje április 18., a vezetőség bízik benne, hogy a fejlesztések sok elsős figyelmét felkeltik majd.

süti beállítások módosítása