Az újdonság norvég varázsa - Újonc győztes törte meg a győriek dominanciáját a Bajnokok Ligájában

kezi1.jpg

Első alkalommal nyert Bajnokok Ligáját a Kristiansand csapata, míg a Győri ETO a saját démonaival küzdve maradt alul az egyre erősebb Brest ellenében. A CSKA Moszkva pedig megmutatta, hogy a legjobbak között a helye. A Budapesten rendezett női kézilabda Final Four összefoglalója.

2021. 06. 30. Írta: Gajdics Bálint

2021-ben is Budapesten, a Papp László Sportarénában rendezték meg a női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjét. A tavalyi évben a koronavírus miatt teljesen törölték az eseményt, így 2020-ban nem történt bajnokavatás. Az idei járványhelyzet miatt sokáig kérdéses volt, hogy nézők előtt rendezik-e meg az eseményt vagy sem, végül a hazai járványügyi intézkedéseknek köszönhetően a csarnok 25 százalékos kapacitással üzemelhetett, így jó hangulatban, nézők előtt zajlottak a találkozók. A négyes döntőbe négy teljesen eltérő stílusú csapat jutott be, így izgalmasnak ígérkeztek a mérkőzések.

A legsikeresebb magyar női kézilabdacsapat, a Győri ETO zsinórban ötödik alkalommal jutott a legjobb négy közé. A zöld-fehérek dominanciájáról szóltak az elmúlt évek. 2017 és 2019 között mind a három alkalommal sikerült hazai pályán elhódítani a BL serleget a győri csapatnak. Idén is esélyesként kerültek a döntőbe kisebb-nagyobb hullámvölgyek után. A Győr ellenfele az elődöntőben az a francia Brest volt, amelyik csapatnak idén már sikerült megnyernie a francia bajnokságot és a francia kupát is – előbbit az esélyesebb Metz ellen egy kétmeccses, kiélezett bajnoki döntő keretei között. A Brest és a Metz is hét góllal tudott nyerni hazai pályán, a végső elszámolásnál az döntött, hogy a Brest több idegenben lőtt gólt szerzett. 

A bretonok a bajnoki cím megszerzése után motiváltan érkeztek Budapestre, attól függetlenül is, hogy ez volt a francia csapat első Final Four szereplése. A csapatban viszont több olyan klasszis játékos is játszott, akiknek már volt ilyen tapasztalata – elég csak az ex-győri szlovén jobbátlövőt, Ana Grost említeni. A Brest csapatkapitánya, az Érd csapatában korábban három szezont is játszó Coralie Lassource és a svéd klasszis Isabelle Gulldén vezérletével a meglepetés erejében bizakodva várták a Győr elleni elődöntőt. A BL csoportkörében már találkozott egymással a két csapat, és már akkor sem bírtak egymással: mindkét alkalommal döntetlennel zárult az összecsapás (25–25; 27–27). A francia csapatnál ugyanakkor (ahogy Lassource is nyilatkozta) úgy érezték, ezzel a két döntetlennel megtalálták a megfelelő taktikát az ETO ellen. A Brest kerete ugyan mély, de a cserejátékosok tapasztalatlansága fontos tényezővé vált.

kezi2.pngA Brest ellenfele az elmúlt évek legjobb csapata, a Győri ETO volt, idén viszont egyértelműen veszítettek a tündöklésből. A hazai bajnokságot magabiztosan vezették egészen májusig. A Ferencváros elleni találkozón egyszerűen nem tudták megoldani az FTC folyamatos nyomását, az intenzív és gyors letámadásokat. Ennek az lett az eredménye, hogy hatalmas meglepetésre, 31–22-re kikaptak a fővárosiaktól. Ez a vereség gyors döntésekre kényszerítette a vezetőséget. A csapat edzőjét, Danyi Gábort azonnali hatállyal menesztették a klubtól, és ideiglenesen Görbicz Anita vette át a csapat irányítását. 

Ez összesen egy meccsig tartott, ugyanis a korábbi spanyol sikeredző Ambros Martin tért vissza a klubhoz, aki 2012 és 2018 között irányította a csapatot. A Győrrel négy alkalommal is BL-győztes tréner azonnal munkához is látott, és a Magyar Kupa veszprémi négyes döntőjét már magabiztosan nyerték meg a győriek. Ez viszont már-már kötelező feladatnak volt tekinthető a világ legjobb csapatának tartott Győr számára. Azzal is tisztában voltak a szezon végéhez közeledve, hogy a bajnokság sorsa már nem az ő kezükben volt. A jobb gólkülönbség miatt a Fradi helyzeti előnybe került, és mivel megnyerte hátralévő meccseit, 2015 után újra bajnokot avattak a Népligetben.

A Győrnek a BL-ben kellett megmentenie a szezont. Az edzőváltás mellett lélektanilag is megterhelő volt az idény a csapatnak, mivel több kulcsjátékos is távozik, és a következő szezontól máshol folytatja pályafutását. Az ETO színeiben ez volt az utolsó BL döntője Görbicz Anitának, Eduarda Amorimnak és Beatrice Edwige-nek is. 

A szombati első elődöntőn ennél fogva nem maradt el a dráma. Ambros Martin az elődöntőre felrázta a védelmet és egy nagyon masszív négyest (Edwige, Amorim, Bratsett, Hansen) rotált a védekezés közepén. A masszív védelem mellett viszont támadásban szenvedett a győri csapat. A franciák kapusa, Darleux egész meccsen kiválóan védett, és az eddig jól működő szélsőjáték többnyire mindkét oldalról akadozott ezen a meccsen. 

Támadásépítésben azt lehetett érzékelni, amit már az egész szezonban is. A győri csapat támadásai nagy részben Oftedaltól függtek. A norvég klasszisnak viszont nem ment a játék, Martin többször bent hagyta őt védekezésben is, a gyorsabb támadások levezetésének érdekében. A Brest a meccs folyamán limitálni tudta Oftedal játékterét. A mérkőzés döntetlennel végződött a rendes játékidőben, az utolsó percben pont Görbicz hibázott egy hetest, ami egy magabiztos kétgólos előnyt jelenthetett volna. A hosszabbításban sem tudtak dönteni a felek, francia részről Jauković szállította a gólokat. Ennélfogva a kézilabdában ritkán látott büntetőkre került a sor, ahol viszont mentálisan a franciák erősebbnek bizonyultak. Először Veronica Kristiansen, majd Nze Minko is kihagyta a saját büntetőjét, így a Brest csapata jutott megérdemelten a döntőbe.

A másik mérkőzésen a norvég Vipers Kristiansand és az orosz CSKA Moszkva találkozója már nem volt ennyire kiélezett. A norvégok számítottak egyértelmű esélyesnek ezen a meccsen. Az egyetlen hátrányuk abból fakadt, hogy a Final Four előtt két hónapig szinte nem játszottak tétmérkőzést. A norvég bajnokságot szintén egy sikeres bajnoki döntővel nyerték meg, illetve a kupában is viszonylag simán győzedelmeskedtek. Ettől a két meccstől eltekintve viszont az elmúlt két hónapban a pihenésé és a felkészülésé volt a főszerep.

A CSKA Moszkva csapata kisebb meglepetésre a csoportkörben a Győri ETO mögött végzett, megelőzve a döntős Brestet is. A 2019-ben alapított csapatnál a kitűzött cél már a kezdetekben egyértelmű volt: a hazai bajnokságban a Rosztov-Don kihívójának lenni hosszú éveken keresztül, és három éven belül megnyerni a Bajnokok Ligáját. Ennek érdekében sikerült a Rosztov dán edzőjét, Jan Leslie-t is magukhoz csábítani, akit aztán márciusban a mindössze 36 éves Olga Akopjan váltott a kispadon. Az első szezonban a Final Four sikerült nekik, viszont egy sokkal erősebb, stabil és összeszokott norvég csapat ellen kellett nyerni az elődöntőben.

kezi3.jpg

A világelitnek számító norvég játékosok végig a kezükben tartották az elődöntőt. A Nora Mörk, Sulland és Löke nevével fémjelzett csapat döntőbe jutása nem volt kérdéses. Ki kell emelni még a fiatal Henny Ella Reistad játékát is, aki először a 2018-as junior vb-n mutatta meg magát a nagyközönségnek, és ebben az évben vált húzóemberré a norvég csapatban. 88 góllal a csapat legeredményesebb játékosa volt, a következő szezonban pedig már a dán bajnok Esbjerg csapatát erősíti. A Kristiansand végül magabiztos győzelemmel jutott be a döntőbe, és innentől fogva a papírforma szerint történt minden a második napon.

A harmadik helyért a Moszkva és a Győr csapata játszott, és sikerült hazai közönség előtt egy nagyarányú győzelemmel búcsúztatni a távozó Görbiczet és a légiósokat is. A CSKA csapata így is tiszteletet érdemel, érdemes lesz velük is számolni a jövőben. A döntő is sokkal simább lett, mint ahogyan azt sokan remélték. 

A Brest szinte minden energiát kiadott a Győr elleni elődöntőben és ez a fáradt játék nem tudta megállítani a norvég hengert. A Vipers történetének első BL-győzelmét ünnepelte Budapesten.

A következő szezonban még szorosabb küzdelmek lehetnek a BL-ben. Hazánkban a Győr mellett az FTC is sokkal nagyobb veszélyt jelenthet majd. A regnáló bajnok több helyen átalakul, de így is ott lehetnek a legjobbak között. A dán Esbjerg és a román CSM Bukarest csapatai komolyan megerősödve vághatnak neki a szezonnak, illetve a Moszkva mellett a Rosztov-Don is újra esélyesnek számíthat a 2021/2022-es idényben.

süti beállítások módosítása