“Magyarországon a nemi erőszak áldozatainak kétharmada ismeri az elkövetőt” - Héjja Anna pszichológussal beszélgettünk

hand-1832921_1920.jpg

A szexuális bántalmazás lakóhelytől, anyagi helyzettől, szocioökonómiai státusztól, iskolázottsági szinttől és szexuális orientációtól függetlenül érinti az elszenvedőket. Héjja Annával, a Corvinus pszichológusával a szexuális bántalmazásáról és a társadalmi felelősségvállalás lehetőségeiről beszélgettünk. Hasznos tanácsok és információk a tabunak számító témában. 

2021. 07. 12. Írta: Hegedüs Kata, borítókép: ninocare, Pixabay

Mi számít szexuális bántalmazásnak vagy zaklatásnak?

A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesülete, melynek célja, hogy fellépjen a nők és a gyerekek ellen elkövetett párkapcsolati és családon belüli erőszakkal szemben a következőképp fogalmazza megy a szexuális bántalmazást: szexuális zaklatásnak számít minden olyan szexuális vagy romantikus közeledés és megnyilvánulás, ami sértő, zavaró, megalázó vagy ellenséges közeget teremt az áldozat számára. Szexuális zaklatás történhet többek között az utcán, iskolában, munkahelyen, buliban, táborban; elkövetheti egy-egy személy vagy egy egész csoport is.

image_3_4.pngKép: Héjja Anna

“Én úgy csoportosítanám, hogy van az erőszak, és azon belül is vannak a szexuális erőszaknak alcsoportjai. Például a nem kívánt szexuális cselekedetre való kényszerítés, a nemi erőszak, az online szexuális zaklatás, intim testrészek nem kívánt érintése. Ugyanakkor ehhez az alcsoporthoz tartozik az is, hogy másokat szexre kényszerítenek, valamint egy modernebb bántalmazási forma, a bosszú pornó is. A nemi erőszak bűncselekménynek számít, viszont lényeges, hogy a nemi erőszak definíciója más a BTK szerint, mint a pszichológiai szempontból” - mondja Héjja Anna.

A 2003. évi CXXV. törvény a vonatkozó európai uniós irányelveknek megfelelően a zaklatást olyan, az emberi méltóságot sértő, szexuális vagy egyéb természetű magatartásnak tekinti, amelynek célja vagy hatása valamely személlyel szemben megfélemlítő, ellenséges, megalázó, megszégyenítő vagy támadó környezet kialakítása. - Btk. 222. § Zaklatás

Miért fontos, hogy jobban beépüljön a köztudatba, mi a szexuális bántalmazás?

Egy létező bántalmazási formáról van szó, és ahhoz képest, hogy milyen súlyos probléma, még mindig keveset beszélünk róla. “Azt gondolom, hogy erről nem lehet eleget beszélni. Sajnos rengeteg sztereotípia és több évezredes tabu van a szexuális bántalmazás körül.

Nem egyszer halljuk, hogy a szexuális bántalmazás olyan esetekben történik, amikor egy lány kihívó öltözékben, egy kicsit spiccesen sétál este, a sötétben, és egy ismeretlen ember a falhoz nyomja, és megerőszakolja. Ez egy nagyon nagyon ritka szegmense a nemi erőszaknak. Magyarországon a nemi erőszak áldozatainak kétharmada ismeri az elkövetőt. - mondja a pszichológus.

Héjja Anna kiemeli, hogy “a szexuális bántalmazás lakóhelytől, anyagi helyzettől, szocioökonómiai státusztól, iskolázottsági szinttől és szexuális orientációtól függetlenül mindenhol jelen van, éppen ezért fontos, hogy több figyelmet kapjon. Főként a COVID-19 ideje alatt egyébként is riasztó családon belüli erőszak érintettségi adatait a pandémia sajnos csak tovább rontotta.”

image_5_3.png

Képek: What were you wearing? Kiállítás az Arkansasi Egyetemen 2013-ban, design: Jen Brockman

A bántalmazás esetén joga van minden áldozatnak a segítségre, de sokszor az áldozat közvetlen környezete nem feltétlen tudja, hogy hogyan kell kezelni az ilyen szituációkat. Héjja Anna úgy véli, az áldozatokat így tudjuk támogatni:

“Az első és az egyik legfontosabb teendő, hogy hiszünk nekik. Ez egy nagyon triviális dolognak hangzik, de egy ilyen helyzetben rengeteget segít, ha végig hallgatjuk, és elhisszük, amit az adott barátnő vagy barát mond. Ha lehetőségünk van rá, felajánlhatunk neki egy számára biztonságosabb környezetet, akár átmenetileg, például a kanapénkat átmeneti szállásként.”

A magyar áldozatok számára elérhetőek nagyon hasznos honlapok, valamint vannak ingyenesen hívható anonim segélyvonalak, amiket el lehet érni, ezeknek az ajánlása szintén kulcsfontosságú. Fontos tudnivaló, hogy nemi erőszak esetében az áldozat tehet feljelentést, amit egy büntetőjogi eljárás követ. Ilyen esetben érdemes minél hamarabb a témához értő jogászhoz segítségért fordulni. Ha a barátunk, ismerősünk, családtagunk nemi erőszak áldozata lett, akkor javasolt olvasnunk arról, mik azok a lépések, amiket megtehetünk az ő és védelmében és segítésében. Javasolt például, hogy orvost keressen fel, amiben nagy segítséget jelenthetünk számára támogató jelenlétünkkel.

image_4_2.png

“A segélyvonalakon keresztül nemcsak az áldozatok, hanem más érintettek, például barátok, családtagok is tudnak szakértő segítséget kapni. Kiemelném, hogy áttételesen érintett lesz az áldozat környezete is, ezt szekunder viktimizációnak is hívják. Főként a nemi erőszakot követően, az áldozatoknak és az áldozatok bizalmasainak egy nehéz időszak következik  az életében, és tanácsos szakértői segítséghez fordulni” - tanácsolja a pszichológus.

Segélyvonalak:

- Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat: 06-80-20-55-20 (0-24)

- NANE Egyesület segélyvonal: 06-80-505-101 (hétfő, kedd, csütörtök és péntek este 18:00 - 22:00 óra között, szerdán 12 és 14 óra között)

- Patent Egyesület jogsegélyszolgálat: 06-70-220-2505 (szerdánként 16:00 - 18:00 és csütörtökönként 10:00 - 12:00 óra között érhető el)

- Ökumenikus segélyszervezet

Egyetemi hallgatóként hogyan tudunk társadalmi felelősséget vállalni?

A legapróbb lépés is sokat tud jelenteni, például, hogy egy nemi erőszakot érintő viccen nem nevetünk a többiekkel. - Héjja Anna

“Egyéni szinten jelentős prevenciót tud jelenteni a kölcsönös odafigyelés. Fontos közbelépni, ha észrevesszük a környezetünkben valakin, hogy hirtelen fogyott, depressziósnak tűnik, kevésbé koncentrált. Sokszor ugyanis az erőszakos események túlélői egyáltalán nem beszélnek a velük történtekről, hanem csak viselkedésük megváltozásából vehető észre, hogy bajban vannak.”

Ilyen esetekben ismertető jelek lehetnek, ha például ha az érintettnek hirtelen változik a testsúlya, az étkezési szokásai, levert, szótlanabb, figyelmetlen, akár teljesen visszavonul, nem jön el a szokásos találkozásokra, szert kezd használni, vagy a korábbi szerhasználati szokásain változtat.

Vannak különböző érdekképviseleti lehetőségek is. Például el lehet menni tüntetésekre vagy alá lehet írni szexuális bántalmazás elleni petíciókat. Illetve lehet adománnyal támogatni a segélyvonalakat, hiszen a Magyarországon elérhető segélyvonalak zöme adományokból, pályázatokból tudja finanszírozni a működését.

Melyik korosztályban érdemes először felhívni a figyelmet a szexuális bántalmazásra?

“Mivel a bántalmazás egy mély gyökerű dolog, és a kölcsönös tisztelet hiányán alapszik, nem lehet elég korán kezdeni a prevenciót sem, tehát akár az óvodai nevelés fontos részét képezheti a kölcsönös tiszteletre, érdekképviseletre való nevelés. Egyre ijesztőbb adatok mutatják, hogy a mai gyerekek már tíz éves kor körül eljutnak el 18+-os tartalomhoz” - magyarázza Héjja Anna.

Mivel az erőszak kérdése rendkívül szerteágazó, társadalom-, valamint kultúrpolitikai téma is, nagyon nehéz róla beszélni, akárcsak ha arra gondolunk, hogy milyen sok helyen legitimizált, sőt, kívánatos dologként van feltüntetve, mint például a pornóban.

Kiszolgáltatott korosztálynak számítanak a gimnazisták is Héjja Anna szerint, hiszen legtöbben ezekben az években esnek át az első párkapcsolaton, ami akár lehet erőszakos is. “Ez egy társadalompolitikai kérdés, éppen ezért, fontos, hogy különválasszuk a szexuális erőszakot a szextől, és hangsúlyozni kell a fiatal korosztálynak, hogy jelezzék, ha erőszakot tapasztalnak.”

süti beállítások módosítása