Olaszország Instagram-kompatibilis nyaralóhelyei - A Cinque Terre és az Amalfi-part az ország ékkövei

1ebef746-2073-4fa4-a4c5-858b1077b0c5_1_201_a-min.jpeg

A Cinque Terre és az Amalfi-part Olaszország leglátogatottabb tengerparti szakaszai: a színes házakkal, égszínkék tengerrel és az ínycsiklandó fogásokkal csalogató úticélok közül nem könnyű választani. Cikkünkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat, a legfinomabb ételeket és a legszebb városokat, hogy megkönnyítsük a döntést, az utazást és az életre szóló élményszerzést. 

Írta és fotózta: Belayane Najoua

A legkisebb nemzeti park és az első tengeri köztársaság

A Cinque Terre, azaz az öt föld”, a Ligur-tenger partjának egyik nehezen megközelíthető része La Spezia városától nem messze. Nevét a területén található öt településről kapta: Riomaggiore, Manarola, Vernazza, Corniglia és Monterosso al Mare. A sziklás partvidék része a Cinque Terre Nemzeti Parknak, ami Olaszország legkisebbje. A területet felvették az UNESCO világörökségi listájára, a kiemelkedő kulturális életre, a festői tájra és az évezredek óta élő ember és természet közti harmonikus együttélésre hivatkozva. 

Ezzel szemben az Amalfi-part Nápolytól délre, a Salernói-öböl északi részén húzódik, és a terület egyik városáról, Amalfiról kapta a nevét. Itt jött létre Olaszország első tengeri köztársasága a X. században, gazdag kereskedelmi kapcsolataira pedig Pisa és Genova volt nagy hatással. Az Amalfi-part a XIX. században vált igazán híressé, miután 1857-ben kiépítették az infrastruktúrát. A partszakasz 1997-ben lett az UNESCO világörökség része.

Hogyan jutsz oda a legkönnyebben?

f069d9f5-1e79-43dc-9bb9-17399dd66c22_1_201_a-min.jpeg

Az egyik legnagyobb különbség a két terület között az elhelyezkedésük. Míg Cinque Terre Olaszország északi részén található, addig az Amalfi-part a déli részen, így az odajutás több időt vesz igénybe Magyarországról. 

A Cinque Terre-re autóval vagy vonattal tudunk elmenni a két legközelebbi nagyvárosból, Firenzéből és Milánóból. Firenzéből az autóút kettő, a vonatút három órát vesz igénybe, míg Milánóból vonattal közel négy óra, autóval alig három.

Az Amalfi-partra Rómából vagy Nápolyból lehet legkönnyebben eljutni. Nápolyból egy óra a helyi Circumvesuviana nevű vonattal vagy kocsival Sorrentoba (a partszakasz legnagyobb városa), míg Rómából közvetlenül az Amalfi-partra két órás vonatút vagy három órás autóút vezet. 

Milyen időjárásra számíts?

Mivel Cinque Terre az észak-olaszországi Liguria megyében található, így a hőmérséklet néhány fokkal mindig alacsonyabb, mint a Campania régióban található Amalfi-parton. Az időjárás szempontjából mindkét hely tökéletes nyaralásra, de elő- vagy utószezonban fürdőzéshez az Amalfi-part ajánlatosabb, nemcsak a melegebb időjárás, hanem a kevesebb eső miatt is. 

Kulinárius utazások: az olasz konyha két gyöngyszeme

Mindkét terület erősen lejtős és lépcsőzetes, így a hagyományos ételekben kevés húst találunk, hiszen a lejtős helyeken a kecskéken kívül kevés fogyasztásra alkalmas állat él meg. Ezt a hiányt a változatos halfogások pótolják. A Cinque Terre egyik jellegzetes halétele a cotoletta di acciuga, ami kenyérmorzsával töltött szardella kisütve. Tészta is bőven akad a ligúr receptek között: a trofie egy olyan tésztaféle, amit gesztenyéből és búzalisztből készítenek, míg a tagliatelle tésztát köretként szokták tálalni a gombás, babos, káposztás és pesztós ételek mellé. A régió konyhájára összességében kettőség jellemző: a partról származó tengeri hozzávalók és a föld gyümölcsei, amiket a terület belsőbb részeiben termesztenek.

A campaniai konyha kihagyhatatlan fogása a pizza. A fennmaradt történetek szerint a világ első pizzája is ott készült, amit egy királynőről neveztek el margaritának. Ha van lehetőségünk rá, akkor ne hagyjuk ki Nápolyban a L’Antica Pizzeria da Michelet vagy helyi nevén a “pizzák templomát”, ahol megkóstolhatjuk az eredeti, legelső recept szerint készített olasz pizzát. 

Az Amalfi-part legnagyobb városa, Sorrentó egyik helyi étele a gnocchi alla sorrentina, ami egy krumpliból, bazsalikomból, paradicsomszószból és parmezánból készült egytálétel. Ha mégis húsos ételt kóstolnánk, akkor a kecskével találkozhatunk a legtöbbet - a húsételeken kívül tejéből kiváló sajtokat is készítenek a helyiek. A braciola di capra egy fűszerekkel, sajttal és paradicsommal töltött, kecskehúsból készült étel, amit sokszor helyi, kézműves tésztával tálalnak. 

218ef17e-4ac0-4b04-b447-7df2568b2b28-min.jpeg

A tengerpartokon túl

A két partszakaszon a csodálatos tengerparton túl rengeteg a kulturálisan gazdag város, amiket vétek lenne kihagyni, ha a környéken járunk. 

Cinque Terre:

  • Riomaggiore településnek két tradicionális része van: a tengerparti borgo dei pescatori (halászok városa) és a fentebb fekvő borgo dei contadini (parasztok városa). Kikötője kicsi, tengerpartja aprókavicsos, és kis területe ellenére öt templom és egy vár található itt. 
  • Manarola városa egy tengerbe nyúló, meredek sziklára épült, és Cinque Terre egyik legrégebbi települése. Itt is találhatunk templomot, valamint egy régi őrtorony maradványait. 
  • Vernazza a partszakasz egyik legszínesebb városa, melynek régebbi központja a partszakasztól jóval távolabb volt, mint a mostani: a Genovai Köztársaság kereskedelmi nyomására helyeztek át közvetlenül a tengerpartra. 

Amalfi-part

a8efbcae-59aa-4a09-b0cc-426353bb0e6b-min.jpeg

  • Amalfi a középkorban az Amalfi Köztársaság fővárosa volt. Tekintélye Olaszország egyesülése után a régió elnevezésében maradt meg. A város világszerte ismert papírgyártó műhelyeiről és a limoncelló italáról.
  • Ravello a part egyik legjelentősebb települése - nemcsak turisztikailag, hanem kulturálisan és történelmileg is. A várost a 12–13. században virágoztatta fel a Rufolo család. Ők építettek számos kisebb egyházi épületet, illetve a Villa Rufolót is, ami ma a város leglátogatottabb pontja. A zene városának is szokták nevezni az évente megtartott Wagner-fesztivál miatt. 
  • Positanot a partszakasz Instagram-központjának is nevezhetjük, hiszen a közösségimédia-felületeken az Amalfi-part legkedveltebb városa (2,1 millió #positano poszt). Positano egy szurdokvölgyben fekszik, ahonnan a tengerpart könnyen megközelíthető. A hírnevét 1953-ben szerezte, amikor John Steinbeck esszét írt Positanóról: 

Positano mélyre hatol... Álomhely, amely nem tűnik valóságosnak, amíg ott vagy, de hívogatóan valóságossá válik, ha elhagytad.” 

A jó hír, hogy nemcsak Positanóra igazak ezek a szavak, hanem Cinque Terre és az Amalfi-part minden egyes pontjára. Ha megtehetjük, legalább egyszer kötelező elmenni ezekre a helyekre, mert egy olyan felejthetetlen utazásban lesz részünk, ami akár az egész életünket meghatározhatja. 

 

süti beállítások módosítása