Hová menj és mit hallgass, ha kultúrára vágysz augusztusban?
Kult köz, a Közgazdász Online kulturális ajánlója

230481515_290487456183612_8652865086295586353_n.png

Az augusztus nemcsak dinnye- és Balaton-szezon, hanem a felejthetetlen koncertek, a langyos nyári esték hónapja is. Havi kulturális ajánlónkban megmutatjuk, mit csinálj, ha kultúrára vágysz.

2021.08.08. Grafikák: Nagy Dávid, Közgazdász

197121661_386728772717078_6476113839347015328_n_1.png

Írta: Klisóczki Fanni

15. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál – KAFF

Ha kiszakadnál kicsit a megszokott hétköznapokból, és nem feltétel, hogy nyáron csak a vízparton tespedhetsz, akkor érdemes lehet kiruccanni Kecskemétre, hiszen augusztus 11. és 15. között rendezik meg a 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztivált.

A KAFF Magyarország legnagyobb animációs seregszemléje, ahol harminc ország 370 alkotása lesz látható. Ugyan filmfesztivál, de nemcsak mozizini tudsz, hanem koncerteken, kiállításokon, előadásokon, konferenciákon, könyvbemutatókon és workshopokon is részt vehetsz.

A filmfesztivál összes programja ingyen látogatható. Hogy biztosan ne maradj le semmiről, csekkold az esemény honlapján a napi bontást és a KAFF Facebook-oldalát is.

Artmozik éjszakája – több, mint 70 film egy éjjel

Egyéjszakás kalandra invitálnak a fővárosi művészmozik augusztus 27-én: az artmozik éjszakáján öt helyszínen több mint 70 film közül válogathatnak az érdeklődők.

A Művész, a Puskin, a Toldi, a Tabán és a Kino Cafe termeiben este hat órától egészen éjjel négyig játszanak filmeket, legyen szó Oscar-díjas, aranyszobros alkotásokról vagy épp premier előtti vetítésről. Hosszú idő óta először újra látható lesz az Életrevalók is, melyet “filmbúcsúztatónak” szánnak – így érdemes még utoljára elcsípned a mozikban.

Az összes helyszínre érvényes karszalag 3600 Ft-os áron vásárolható meg az artmozik pénztárában. Az eseményről bővebb információkat a honlapon vagy a Facebook esemény alatt olvashatsz.

197282036_1378018535925942_8137932546078645855_n_1.png

Írta: Taxner Tünde

Dob+Basszus

A dob meg a basszus zakatol a fülünkben – csak most podcast formájában. Lévai Balázs az eredetileg tévés műsorát modern formátumba mentette át, és Csorba Lócival, a Lóci játszik frontemberével karöltve a legszórakoztatóbb műsort nyújtja. Vendégeik a magyar alternatív és kicsit mainstreamebb zenei szcéna érdekes figurái: a Halott Pénz énekes-rapperei és a Ricsádgír elvont alterarcai egyaránt megfordulnak vendégként. 

Az adások lendületesek, játékosak – a szó szoros értelmében, hiszen a műsorvezetők nemcsak lejárató kommenteket olvasnak fel a zenészeknek, hanem azon versenyeztetik őket, hogy egy másodperces bejátszásokból ki ismeri fel előbb a saját dalát. Vitáris Iván meglepően jól, Járai Márk meglepően rosszul teljesít. Ne lepődj meg az adások címein: mindig azon dalok köré épülnek fel, amiket Balázs és Lóci szerint pár évtized múlva a retro rádió a meghívott zenekartól játszani fog.

Ha laza nyári kikapcsolódásra vágysz, hallgasd meg a Carson Coma tagjaival készült részt!

197823669_585780792407214_2683848642651617547_n_1.png

Írta: Elblinger Éva

Színház a Dunakanyarban: Szentendrei Teátrum

Szentendre bájos utcáinak és egyedülálló miliőjének köszönhetően már önmagában megér egy kirándulást, de a színházkedvelők augusztusban előadásokkal is összeköthetik az időtöltést a hangulatos városban. 1969 nyarán a színművészeti főiskolások ötlete nyomán Szentendre különleges hangulatú barokk főterén nyári színház született: a Szentendrei Teátrum. Idén a szabadtéri színház fő helyszíne a MűvészetMalom ódon falai előtt felépített “mini-amfiteátrum”, ahol a kísérleti színjátszástól a populárisabb előadásokig számos műfaj megtalálható a műsorban.

A változatos programban többek között megtekinthető az ESZME, a Szkéné Színház és a Szentendrei Teátrum közös produkciója, a Csend-etűdök ősbemutatója augusztus 13-án. A darab napjaink egyik legaktuálisabb témájával, az elmagányosodás jelenségével foglalkozik öt személy párhuzamos történetén keresztül, akikben magunkra ismerhetünk. 

Különleges, a nyugati és keleti értékeket bemutató drámának ígérkezik az Égő ház ősbemutatója, amely Misima Jukio, a 20. századi japán irodalom egyik legizgalmasabb, nyugaton is ismert alkotójának négy darabjából készült. Az előadást augusztus 27-én mutatják be a Teátrumon a Forte Társulattal és a Szkéné Színházzal együttműködésben.

Számos programot tartogat még ezeken felül a Teátrum – például táncelőadást, felolvasószínházi bemutatót fiatal drámaírókkal, zenés színművet, operabeavatót és népzenét: érdemes átböngészni a Szentendrei Teátrum oldalát vagy a programfüzetet.

Ponyvaparódia a színpadon – Rejtő Jenő és a Budapest Bár: A tizennégy karátos autó

A Városmajori Szabadtéri Színpadon a tavalyi év sikerére való tekintettel idén nyáron ismét műsorra tűzik A tizennégy karátos autó előadását, amely Vanek úr, a Szahara, a francia idegenlégió és egy szerelmi történet köré szövődik. 

Az előadás ikonikus jeleneteihez a Budapest Bár zenészei írtak dalokat, így A tizennégy karátos autó tizenkét dallal kísért groteszk kalandjain kacaghat a közönség a Városmajorban. Mivel a koncertszínház színházi élmény is, a dalokat nem énekesek, hanem hat kitűnő színművész adja elő. A zenekar élőben, koncertszerűen játszik, a dalokat színpadi jelenetek, etűdök fűzik össze. 

A produkció rendezője a Jászai Mari-díjas Keresztes Tamás, aki egyben a díszletet is tervezte. A létrehozott látvány fontos része annak a vállalkozásnak, amely Rejtő írói világából új műfajt, zenés „képregényszínházat” teremt. 

Ha egy könnyedebb, kreatív, összművészeti élményre vágysz nyáron, akkor A tizennégy karátos autó augusztus 11-i előadásán a Városmajori Szabadtéri Színpadon megtalálhatod a számításaidat.

197908187_398772954655484_7697285083831397350_n_1.png

Írta: Tóth Franciska

Messzi-messzi Galaxisok

A Szabó Benedek és a Galaxisok, ma már csak Galaxisokként futó alternatív zenekar a 2013-as Kapuzárási Piknik albummal debütált. A korábbi lemezeken a dallamon kívül a dalszövegek őszintesége tudta a legtöbb hallgatót megszólítani. Egyedül a könnyen megjegyezhető és énekelhető refréneket hiányolták, amit szóvá is tettek.

Éppen ezért izgalmas a Cím nélküli ötödik lemez, ahol az Első számmal válaszolnak az őket ért kritikára, kiadva magukból frusztrációjukat: „Szevasztok, ugye örültök, hogy újra itt vagyok és valóra váltom minden álmotok? Ez egy ugyanolyan sláger, pont, mint régen, úgyhogy énekeljetek és táncoljatok, ha erre vártatok!” Ritka, hogy egy zenekar a közönségigényt ki nem szolgálva visszaszól saját rajongóinak. Az albumborító egy Európa Zsebkönyv fiktív borítója, amelyen Dennis Bergkamp 1998-as labdarúgó-világbajnokságon lőtt gólja szerepel: ezzel és a Bergkamp című számmal tisztelegnek a sportág előtt, mely az olvasással karöltve a gyermekkori nosztalgiát idézi.

Legújabb lemezüket, a Történetek mások életéből című albumot augusztus 7-én mutatták be a Kobuci kertben, de még nyáron ott lesznek a Kolorádón, a Strand Fesztiválon és a Fishing on Orfűn is. 

Дeva: Megrakják a tüzet

Takács Dorinát, művésznevén Дevát korábban a Room11 formációban lehetett hallani. Új szólóprojektjében magyar népdalokat dolgoz fel modern stílusban. 2020-ban a 777 című számmal debütált, a legújabb, Witchcraft című pedig, ami a Megrakják a tüzet című népdalt dolgozza fel, szintén átlépte már Spotify-on a százezres hallgatói számot.

A kezdeti sikert talán egy tavalyi Fran Palermo-koncert hozta el, ahol Dorina a nagy népszerűségnek örvendő banda előzenekaraként léphetett fel. Tavaly részt vett a bécsi Waves Vienna showcase-en is, ahol feltörekvő, elsősorban indie-alternatív előadók mutatkozhatnak be.

Idén már számos nagy fesztiválon adott elő: többek között a Bánkitón, a Művészetek völgyén és a Campus Fesztiválon is. Augusztusban a Kolorádón, a La Boum Kastélyházibulin, az Ubik Eklektiken és a Szegedi Ifjúsági Napokon (SZIN) tudjátok még elcsípni.

süti beállítások módosítása