Útmutató gólyáknak: a legfontosabb tudnivalók a Corvinus informatikai rendszereiről

download_4.jpg

Az egyetemi hallgatók számára elengedhetetlen néhány alkalmazás és weboldal használata. Bemutatjuk a legfontosabb eszközöket, melyeket gólyaként használnod kell.

2021. 08. 24. Írta: Engelbrecht Azurea

Az egyetemi életben fontos szerepet játszanak az online megoldások, különösen a járvány okozta bizonytalan helyzetben. Legyen szó tandíjbefizetésről, kommunikációról vagy korlátozott hozzáférésű tanulmányokról, az egyetem informatikai rendszerei segítségedre lesznek. Az alábbi programokat minden gólyának érdemes megismernie, online és tantermi oktatás esetén is.

A Corvinus informatikai szolgáltatásai az Informatikai Szolgáltató Központhoz (ISZK) tartoznak. Az egyetem honlapján részletes leírás található az informatikai szolgáltatásokról, ahol szükség esetén segítséget is kérhettek.

Egyetemi e-mail-cím

Alapszolgáltatásként minden gólya kap egy egyetemi e-mail-címet. Hivatalos ügyeket csak ennek használatával tudsz intézni, illetve az egyetemmel kapcsolatos tudnivalók is erre érkeznek. A Microsoft Outlookban tudod megnyitni ezeket az e-maileket.

Formátuma: keresztnév.vezetéknév (több azonos nevű hallgató esetén ide egy szám is kerül) @stud.uni-corvinus.hu

A Corvinus Hírek hírlevél is ide érkezik, hetente egyszer, keddenként. Ez az egyetemi élettel kapcsolatos információk egyik legfontosabb forrása.

Cusman

Nagyon fontos a Cusman-rendszer, más néven a Központi Felhasználói Adminisztrációs rendszer, amely lehetővé teszi, hogy a különböző informatikai szolgáltatásokat – mint a Moodle-t és az egyetemi honlap bizonyos funkcióit – ugyanazzal a felhasználónévvel és jelszóval lehessen használni.

download_2.png

Neptun

A Neptunban tárolják a hallgatók személyes adatait, itt jelentkezhetnek be aktív vagy passzív félévre, az oldal szolgál továbbá a tárgy- és a vizsgafelvétel lebonyolítására, itt tartják számon az elvégzett tárgyakat, később itt történik a jelentkezés a szakirányra is, valamint különböző ügyek intézésére, kérvények küldésére is használatos. Emellett a hallgatói kifizetésekre és az esetleges tanulmányokhoz kötött térítési kötelezettségek lebonyolítására is ezt a felületet használjuk.

Moodle

A Moodle az egyetem e-learning platformja. Az aktuális kurzusok külön füllel rendelkeznek, ahova az oktatók a félév során feltöltik a szükséges anyagokat. Az elmúlt másfél évben az online oktatás során az egyik legsűrűbben használt platformnak bizonyult. Közlemények kiírására, feladatok számonkérésére, vizsgáztatásra is alkalmas oldal. Belépés során a Cusmanhoz tartozó felhasználónév és jelszó szükséges.

download_1.png

Teams

A Microsoft Teams egyetemi szinten bevezetett kollaborációs eszköz, az egyetem összes dolgozója és hallgatója megtalálható benne. A már említett Moodle platform mellett az online oktatás másik kulcsfontosságú eszköze volt, és személyes oktatás esetén is használható kapcsolatfelvételre és csoportmunkákhoz.

Az elmúlt másfél év során előadások és szemináriumok zajlottak rajta hang- vagy videóhívás segítségével, könnyedén lehet fájlokat megosztani, ami segíti a közös munkavégzést. A program platformfüggetlen, vagyis működik Windows, Mac, Android, iOS, Linux-ot futtató gépeken is, de böngészőből is elérhető.

download_1_3.jpgOffice 365

Lehetősége van a hallgatóknak az Office 365 ingyenes használatára is a Microsoft 365 oldalán keresztül. A szolgáltatás letöltés nélkül, online is használható. Minden hallgatónak 1 TB tárhely áll a rendelkezésére.

Egyetemi Wifi

Az egyetem területén két folyamatosan elérhető hálózat működik. Az egyik a Cornet-EAP, a másik pedig az eduroam nevű hálózat, ami hazai és nemzetközi oktatási intézményekben elérhető. A hálózatokra a Cusman azonosítóval és jelszóval kell bejelentkezni.

VPN

Az egyetemi hálózatra, ami főleg a könyvtár adatbázisának eléréséhez, valamint az SPSS program használatához szükséges, távolból is lehet csatlakozni. Egy VPN (virtual private network) kapcsolat felállításával akár otthonról, a saját számítógépedről is eléred az egyetem védett oldalait és szolgáltatásait, valamint számos tudományos forráshoz kapsz rajta keresztül hozzáférést. Beállításáról többet a honlapon olvashatsz.

Egyetemi honlap

Az egyetemi honlapon a fent említett információk mellett megtalálod többek között az egyetem munkatársainak elérhetőségeit, foglalhatsz időpontot a különböző szolgáltatásokhoz – mint a Hallgatói Támogatás vagy a tanulmányi ügyek intézése –, illetve a Cusmannal való bejelentkezés után a kurzusok tantárgyi adatlapjához is kapsz hozzáférést, ami segíthet a tantárgyválasztásban és a félév során.

Tartsatok továbbra is velünk, a következő hetekben sok tartalommal fogunk jelentkezni, ami csak nektek, gólyáknak szól! Facebookon és Instagramon is megtaláltok bennünket!

süti beállítások módosítása