Beszéled a párod szeretetnyelvét? És ő a tiédet? - Az öt szeretetnyelv egy jó kapcsolat alapja lehet

kepernyofoto_2021-08-30_7_20_08.pngIdő, ajándékok, érintés, szavak, dicséret - az emberi kapcsolatok öt szeretetnyelve. Vannak olyan kapcsolatok, ahol a szeretet, a vonzódás megvan, csak nem érezzük, hogy a másik fél is ugyanúgy szeret minket. Lehet, hogy a párunk csupán más nyelven fejezi ki a szeretetét? Gary Chapman amerikai párkapcsolati tanácsadó erre fejlesztette ki az öt szeretetnyelv elméletet.

Írta: Belayane Najoua, Borítókép: Büszkeség és balítélet (2006) film alapján saját szerkesztés

Gary Chapman amerikai író, lelkész, családi és párkapcsolati tanácsadó Az öt szeretetnyelv című könyve 1992-ben jelent meg, és az egész világon nagy sikert aratott. Chapman úgy gondolta, hogy egy szereteten alapuló kapcsolatban a kifejezett érzelmek öt típusba sorolhatók. Legalább egy szeretetnyelve mindenkinek van, de akadnak olyanok is, akik másodlagos és harmadlagos nyelvet is beszélnek. 

Az elmélet szerint a szeretetnyelvek kulcsfontosságúak az emberi kapcsolatokban, hiszen mindenkinek megvan a saját személyre szabott nyelve, amelyen kifejezi a másik iránti szeretetét, és amelyen el is tudja fogadni a szeretetet a másiktól.

Ha nem beszéljük párunk elsődleges szeretetnyelvét, akkor ő valószínűleg nem érzi a kellő szeretetet, még akkor sem, ha a többi nyelvet jól beszéljük.

Ennek pedig sokszor az a vége, hogy mindkét fél elégedetlen lesz: aki a szeretetet adja, nem érti, hogy a másiknak miért nem elég jó, míg a másik fél úgy érzi, őt nem is szeretik igazán.

Erre az egyik lehetséges megoldás a megértés. Ha ismerjük a magunk és a másik szeretetnyelvét, és mindketten igyekszünk úgy kifejezni az érzéseinket, hogy a másiknak befogadható, megérthető legyen, akkor egy kiegyensúlyozott és stabil párkapcsolat alapköveit tesszük le. 

Az öt szeretetnyelv

1. Elismerő szavak

“Nagyon boldog vagyok, amikor észreveszik, ha változott valami velem kapcsolatban, például a hajam, vagy egy új ruhát viselek, és ezt a szeretteim szavakkal is kifejezi. Jó hallani, ha elismerik az embert, főleg, ha erőfeszítést is tett a változásért” - mondja Anna, akinek a szóbeli dicséretek, kedvességek jelentik a legtöbbet egy kapcsolatban.

“Persze szeretem, ha hozzábújhatok a barátomhoz, de nagyon jól esik, amikor a legkisebb sikereimet is elismeri.”

Akiknek az elismerő szavak jelentik a szeretetet, sok verbálisan kifejezett dicséretre, elismerésre van szükségük ahhoz, hogy szeretve érezzék magukat. Ha tehát ez a partnerünk szeretetnyelve, akkor valósággal kivirágzik, ha elhalmozzuk szóbeli dicséretekkel. 

2. Ajándékok

 people-2583943_1920.jpg

Fotó: Pixabay

“Az egyik legfájóbb dolog egy kapcsolatban, ha a közös történetünk fontos időpontjait elfelejti a másik. Szerintem igenis lényeges, hogy megálljunk a nagy mérföldköveknél, például az egy éves évfordulónknál, és megünnepeljük együtt” - mondja Magda, aki jelenleg nem él párkapcsolatban, de az előző kapcsolatában rendszeresen ünnepelték az évfordulókat, születésnapokat és minden jeles eseményt. 

Akik az ajándékok szeretetnyelvét beszélik, azoknak sokat jelentenek ezek a gesztusok. Itt nem kell óriási meglepetésekre gondolni, inkább apróságokról van szó: egy szál virág, egy tábla csokoládé, különleges évfordulós ünneplés. Ezt a szeretetnyelvet azért fontos felismerni, mert ha a partnerünk számára az ajándék jelenti a szeretetet, akkor könnyen lehet, hogy még egy számunkra jelentéktelen évforduló elfelejtése is megsértheti. Azokkal ellentétben, akik számára inkább a minőségi együtt töltött idő a fontosabb, nekik egy-egy olyan apró meglepetés többet mond minden szónál. Fontos, hogy érezze, hogy a másik energiát fektetett az ajándék kiválasztásába.

 3. Minőségi idő

“Alapjáraton én egy nagyon kalandvágyó és izgága ember vagyok, és talán ezért is olyan fontos nekem a párommal töltött idő. Számomra egy kapcsolatban a tartalmas együttlét elengedhetetlen. Az, hogy akár órákon keresztül is tudjunk beszélgetni, figyeljünk egymásra, és olyan élményeket éljünk át együtt, amikre egy életen át emlékszünk. Hiszen miről szól egy igazi kapcsolat ha nem arról, hogy együtt nevessünk, sírjunk, örüljünk és másszuk meg az élet akadályait?” - mondja Dalma, aki három éve párkapcsolatban él. Egy közös bakancslistát írtak, amiből már nyolc pontot teljesítettek is a párjával.

Előfordulhat, hogy az együtt töltött idő alatt nem figyelünk eléggé a másikra, pedig akinek a minőségi idő a szeretetnyelve, annak ez egy kulcsfontosságú. Akik számára a minőségi idő jelenti a szeretetet, elengedhetetlen, hogy időről-időre mély interakcióban legyenek egymással, és ne csak egymás mellett létezzenek. Ezek az interakciók lehetnek mély beszélgetések, egy közös társasozás, egy aktív közös élmény, mint például egymással teniszezni vagy pingpongozni. A lényeg, hogy élvezhessék egymás osztatlan figyelmét, amikor egyikük sem merül el a saját világában vagy egy külön tevékenységben. 

4. Szívességek

“Szerintem nagyon fontos egy jó kapcsolatban, hogy támogassuk egymást, és figyeljünk egymásra. Ennek az egyik kifejezési módja, ha a másiknak szüksége van ránk és a segítségünkre, akkor ott legyünk neki, és ezt ne csak szavakkal, hanem tettekkel is megmutassuk. Nem kell itt nagy dolgokra gondolni. Emlékszem az első legkedvesebb meglepetésem a férjemtől az volt, amikor vendégek jöttek hozzánk, de nekem túlóráznom kellett, és mire hazaértem, ő szinte mindent megcsinált: bevásárolt, kitakarított és még a cukrászdába is elment” - mondja Brigitta, aki főkönyvelő egy multinacionális cégnél. Két éve olvasta először Az öt szeretetnyelv című könyvet, és azóta tudatosan próbál odafigyelni a tanultakra. 

Azoknak, akik a szívességek szeretetnyelvét beszélik, sokat jelent, ha a másik tesz érte valamit. Számára a puszta szavak nem mondanak túl sokat. Ezt a szeretetnyelvet úgy is hívhatnánk, mint a cselekvő szeretet. A másik fél által elvégzett feladatok (bevásárlás, főzés, mosás, takarítás stb.) kicsi szolgálatként foghatók fel, amelyek azonban tervezést, időt és fáradságot igényelnek. 

5. Testi érintés

“Szájon, mellen, karban, kézben, 

Csókban tapadva, átkosan 

Elfogyni az ölelésben: 

Ezt akarom. 

 

Epében, könnyben és mézben, 

Halálosan, tudatosan 

Elfogyni az ölelésben: 

Ezt akarom. 

 

Ilyen nagy, halk, lelki vészben 

Legyek majd csontváz, víg halott. 

Elfogyni az ölelésben: 

Ezt akarom.” 

-  mondja Ady Endre, 20. századi költő az Elfogyni az ölelésben című versében, ami 1909-ben jelent meg a Nyugatban.

Akinek a testi érintés fejezi ki leginkább a szeretetet, rengeteg ölelésre, összebújásra, kézfogásra, csókra vágyik. Ha ezt megkapja, akkor éli meg a kapcsolatban azt, hogy fontos a másik számára és szeretve van. Chapman szerint ezekben az emberekben még él a gyermeki én, és akkor érzik biztonságban magukat, ha a szeretett személyhez, akiben megbíznak, közel vannak. 

Te melyiket beszéled?

Amikor a szerelemre és a párkapcsolatokra gondolunk, leginkább egy ösztönös működés jut eszünkbe, amin nem kell sokat agyalni, már ami a kifejezési formát illeti. Ugyanakkor lehet, hogy a két összeillő ember csak azért nem találja meg a közös hangot, mert nem ismerik azt a nyelvet, amit a másik beszél. Habár Gary Chapman elmélete elsőre nagyon egyszerűnek tűnik, meglepően sokat javít egy kapcsolaton az, ha megismerjük, mit vár el tőlünk a másik a szeretet kifejezése terén. Fontos az is, ha mi képesek vagyunk elmondani a párunknak, mit tegyen azért, hogy szeretve érezzük magunkat mellette.

Tudd meg, hogy mi a te szeretetnyelved! A teszt ezen a linken érhető el.

 kepernyofoto_2021-08-29_18_16_34.png

 

A fenti képen a saját eredményem látható. Nagyjából az, amire számítottam, csupán a második és a harmadik helyezettet gondoltam másként. Az eredményt látva nem ért óriási meglepetés, viszont magamtól nem biztos, hogy meg tudtam volna ezeket fogalmazni, ezért mindenkinek ajánlom, hogy legalább egyszer töltse ki a tesztet, ha másért nem, hát kíváncsiságból. Tényleg nem igényel sok időt - nagyjából tíz percet, de a kitöltés után talán tisztábban látjuk a saját és a párunk igényeit egyaránt.

süti beállítások módosítása