Amikor Budapest a lábaid előtt hever - Kikapcsolódás mindenek felett a város legjobb rooftop bárjaiban

kepernyofoto_2021-09-08_22_04_04.pngDíjnyertes borok, titkokat rejtő koktélok, aranyozott liftek, kézműves italok és mérhetetlen elegancia vár minket a város felett, Budapest tetőteraszain.

2021. 09. 09. Írta: Belayane Najoua, Borítókép: Pixabay

Képzeld el, hogy egy fárasztó és stresszes nap után, egy gasztronómiai műremekkel a kezedben nézed az eget, melyet lassan vörösre festenek a lenyugvó nap sugarai. Budapest egy eddig ismeretlen arcát mutatja, és ebből az új perspektívából úgy érzed, hogy minden lehetséges. Ha nem is a világ, de Budapest biztosan a lábaid előtt hever.

- Nos, megtalálták a titkokat? - kérdezi tőlünk a The Duchess pincére, miközben Budapest felett lebegünk. Egymásra nézünk a barátnőmmel, hogy vajon milyen titkokról van szó.

- A titkokat? - kérdezem a pincértől - A koktélokban?

- Igen. Ennél - mutat rá az előttem lévő koktélra - a jeget nézze meg kicsit jobban. 

Közelebb hajolok a jéghez, és akkor veszem észre a jégbe faragott kulcsot. Az elegancia csodálatos megjelenése a legapróbb részletekben. 

- Az ön koktéljánál pedig a pohár szélén van az egyik titok - mutat a barátnőm poharára. 

A kezébe fogja a poharat, és megpörgeti maga előtt. 

- A kis ikonok? - kérdezi fellelkesülve a pincértől.

- Igen, az az egyik - feleli neki.

- És a másik? 

- Arra magától kell rájönnie - mondja a The Duchess pincére, és tovasétál. Mi persze rögtön a titkok nyomába eredünk. Madárként szállva fedezzük fel Budapest elrejtett, újonnan nyitott és leghíresebb rooftop bárjait.

 

St. Andrea Wine&Skybar - Minőség és dicsőség

st_andrea_jpg.jpgKép forrása: St. Andrea 

A magyar építészet 1000 éves történetének bemutatása „három dimenzióban”: gin, szederlikőr, stout szirup, citromlé és cherry blossom tonic. Most akkor egy épületről van szó, vagy egy koktélról? - kérdezhetnénk jogosan. A válasz pedig egyszerű: mindkettőről. 

A St. Andrea Borászat skybarjában olyan koktélokat ihatunk, melyeket Budapest nevezetességei ihlettek. A Budai Vár (Buda Castle) koktéljában konyak rejtőzik, a Szabadság szobor (Statue of Liberty) ihlette italt a kávézaccal fuzionált vodka és a vetiver likőr bolondítja meg, míg a Filozófusok kertjében (Garden of Philosophers) a kajszibarack pálinka késztet ellazult gondolkodásra, miközben a lábunk alatt nyüzsgő Vörösmarty teret nézegetjük. Habár Budapesten egyre több rooftop bár található, a St. Andrea Wine&Skybar egyedisége a minőségben rejlik. A St. Andrea ugyanis a saját borászatából származó borokat szolgálja fel. 

Ráadásul az Egri borvidéken található borászat Nagy Eged-dűlő Egri Bikavér Superior 2017 bora idén kiemelkedően magas pontszámot kapott a nemzetközi Decanter versenyen, így bekerült a világ legjobb 50 bora közé, ami nagy dicsőséget jelent nemcsak a borászatnak, hanem a magyar borgasztronómiának is. 

 

Személyes élmény: Mi H.O.P.-ot, azaz Parlamentet (a képen balra) és a Vajdahunyad várát (a képen jobbra) ittunk. A Parlament koktél alapját a genever holland gin adta, amit a komló-ananász víz és a kardamom szirup tette különlegessé. Aki szereti az édes-savanyú ízvilágot, annak nagyon ajánljuk. Aki pedig inkább a kicsit gyümölcsösebb ízekre vágyik, a Vajdahunyad vár koktél jó választás.

 

Monkey - Bazárok és barátok

A Monkey bár idén nyitotta meg kapuit a felújított Várkert Bazárban. A bár két különleges eleme a széles ginválaszték és a kézműves sörök - meg persze az instaready panoráma. A Gin & Tonik Bárban tizenegyféle gin közül választhatunk, amihez különleges ízű tonikok is járnak. A sörrajongóknak pedig az angol sörtől kezdve az amerikain át a magyar kézművesekig szinte minden folyik a csapból. A hely újhullámos hangulata miatt szuper kikapcsolódás lehet egy nehéz egyetemi vagy munkanap után. 

 

The Duchess - Garancia az elegancia

A Klotild-paloták közül néhány hónapja már a déli épület is felújítottan magasodik a pesti oldal fölé. Az épületeket Mária Klotild főhercegnőnek köszönhetjük, aki a 20. század elején férjével együtt pályázatot írt ki a két palota (Klotild és Matild) megépítésére. A főhercegnő a kor legnagyobb művészeit kérte fel e két ékszerdoboz megálmodására - az üvegablakok Róth Miksa műhelyében készültek, a cserépkályhákat a pécsi Zsolnay gyárból szállították. A negyvennyolc méter magas tornyokat a főherceg koronájának felnagyított másolata díszíti. 

A déli palota, azaz a köznyelvben Matildnak nevezett épület felújítását nemrég fejezték be. Ma szállodaként üzemel, illetve az alsó részében az újonnan nyitott Spagot, míg a tetején a The Duchess rooftopot találjuk, melynek titokzatos világába most mi is bepillantást nyerhettünk. 

img_2640.jpg A bárba lépve a Lánchídhoz hasonlóan két állat őrködik a bejáratnál - a zsiráfok tökéletesen keretbe foglalják a bár belsejében kialakított koktélospultot. Amikor kivezetnek minket a teraszra, csodálatos látvány fogad. A bárból egy teljesen új nézőpontból figyelhetjük meg a várost. Az Erzsébet híd fölött lebegve a Matild palota, a Nagyboldogasszony templom és a Kossuth Lajos út másik oldalán található Klotild paloták tornyai vesznek körbe minket. Leülünk, és pár percig csak gyönyörködünk a látványban és a visszafogott eleganciában. Majd odajön hozzánk a mosolygós pincér, és nagy nehezen kiválasztjuk a két koktélt, melyek, mint kiderült, titkokat és meglepetéseket rejtenek.

kép: Belayane Najoua

Személyes élmény: A választásunk végül a Duchess Sour-ra és a Wa Gwan-ra esett. Az előbbi alapja egy New York Sour, melyben a bourbon whiskey, a tej és a cukor keverékéhez Benedek Pinot Noir-t kevernek. A rózsaszín ital, tetején a virággal, a púderes angol hölgyek délutánjait idézi fel, a 21. századra értelmezve. A Wa Gwan koktél ízét a citrusos mix és a pirított mandula teszi igazán különlegessé, melyhez egy rumos whiskey-s alap társul. A cikk elején említett harmadik titkot pedig a pincérnek kellett felfednie, mert mi akárhogy kerestük, nem jöttünk rá. “A harmadik titok pedig a szeretet” - néz ránk mosolyogva. Ez Budapest legújabb rooftop bárja, a The Duchess.

 

Leo rooftop - Vacsorára panoráma

Budapest összes rooftop bárja közül a Leo rooftop bár tudhatja magáénak az egyik legszebb panorámát, nemhiába ennek a helynek van a leggyakrabban használt hashtagje Instagramon. A bárnak van alsó része, ami inkább étteremként szolgál, míg fent az alkoholos italok kerültek előtérbe. A St. Andreához hasonlóan a koktélok itt is olyan különleges fantázianevekkel vannak ellátva, mint a Vénusz, a Hold, a Jupiter és a Szaturnusz. És, ahogy az utolsó koktél mottója is mondja, a bárban megérkezhetünk az abszolút szemlélődés világába, ahol nem kell semmit csinálnunk, csak élvezni fővárosunk csodás látványát. Kinek ne lenne ez elég?

budapest-267671_1920.jpg

360 bar - Események és neonfények

A 360 bar az Andrássy út legmagasabb épületének tetején található. A nevéből eredően, amikor felérünk a Párizsi Nagyáruház melletti lifttel a bárba, 360 fokos panoráma fogad. A 360 rooftop bár az egyetemi korosztály és baráti társaságok kedvelt helye, mivel a nyári szezon alatt rengeteg eseményt szerveztek - voltak koncertek, funky estek és secret gardenek is. A téli szezon alatt pedig előjönnek újra a tavalyi év egyik legfelkapottabb éttermi kiegészítői, az igloo-k. Ezek az átlátszó félgömbök minden vendégnek egy-egy külön világot nyújtanak, miközben nem veszik el a rooftop bárok különlegessége:

 a pillanat, amikor egy koktéllal a kezünkben lenézünk a városra, és úgy érezzük, hogy miénk a világ. 

süti beállítások módosítása