„Azt a nagy kék könyvet keresem” – Mit kínál idén a Corvinus könyvtára?

konyvtar-2_jpg.jpg

A könyvtár egy igazi tanulási csomópont, ami újra teljes nyitvatartásban várja a hallgatókat és az oktatókat. Az idei újdonságokról, szabályokról és a gólyák első lépéseiről Nagy Zsuzsannával, a könyvtár főigazgatójával és Sági Ildikóval, olvasószolgálati könyvtáros osztályvezetővel beszélgettünk.

2021. 09. 10. Írta: Taxner Tünde, képek: Burkus Brigitta

Egyszerre csöndes és beszélgetős tanulási tér 

A könyvtárakban még a kötelező olvasmányokat is lábujjhegyen osonva kell megkeresni – él sokunk fejében az elképzelés. A Corvinus könyvtára azonban idén szeptembertől új lehetőséget kínál a hallgatóknak. „Szeretnénk népszerűsíteni a hallgatók körében, hogy a könyvtár egyik fontos funkciója a tanulási tér” – mondja Nagy Zsuzsanna, a könyvtár főigazgatója. A csendes terek mellett arra törekednek, hogy legyen egyre több olyan tér, ahol csoportosan is lehet tanulni. 

Erre vannak a konzultációs szobák, amiből öt működik jelenleg. Legalább három főre lehet őket ezen az online felületen lefoglalni. Minden szoba televízióval és filctollas táblával felszerelt, tehát lehet közösen készülni a prezentációkra.

inkedkonyvtar_fejlec_li.jpg

A könyvtárról a központi honlapon lehet tájékozódni, ott frissülnek az adatbázisok és a képzések. A könyvtár aloldala a legkönnyebben a kezdőlap bal felső sarkában található könyv ikonnal érhető el (lásd a képen).

konyvtar-4_jpg.jpg

„Ez egy nagyon kellemes környezet, amit szeretnek a hallgatók, de az öt szoba kevésnek bizonyul” – mondja Sági Ildikó. Ezért idén szeptembertől a Gazdálkodástudományi Olvasótermet, vagyis a második emeletet egy közös tanulási térnek tekintik. Folyamatban van egy paravános, blokkokkal elhatárolt terület kialakítása. Hamarosan úgy fogják átalakítani a bútorzatot, hogy kiscsoportokban is lehessen tanulni. 

"Most csendes tanulásra van kijelölve az első emeleti olvasó és a folyóiratolvasó. A második emeleti nagy olvasó lesz a beszélgetős, közösen tanulós rész” – mondja Nagy Zsuzsanna. Sági Ildikó hozzáteszi: „Lehet beszélgetni, de úgy, hogy egymás munkáját ne zavarják. Számítunk a hallgatók önszabályozására, hogy tekintettel legyenek egymásra."

További újdonság, hogy az üvegfalú Akvárium termet visszakapta a könyvtár. Ott könyvtári programok, képzések lesznek, és hallgatói szervezetek is igényelhetik rendezvénycélokra. Alapvetően hallgatóknak tartott rendezvényeknek tudnak otthont adni, amit e-mailben kell egyeztetni a könyvtárral.

Aktuális járványügyi intézkedések és nyitvatartás:

- maszkviselés: nem kötelező, de ajánlott

- távolságtartás: ajánlott, az ülőhelyek ennek megfelelően kerültek kialakításra

- teljes nyitvatartási időben várják a hallgatókat: 

       - hétfő-péntek: 8:00-21:00

       - szombat 10:00-16:00

- a vizsgaidőszakban meghosszabbított nyitvatartást terveznek: szombaton nem zárnak majd be délután

Online és személyes képzések 

„A hagyományos könyvtári tevékenységek mellett két fő iránya van a könyvtárosok munkájának: az egyik a tanulás és az oktatás támogatása, a másik pedig a kutatástámogatás” – mondta nekünk tavaly a könyvtár főigazgatója, és ez azóta sem változott. A könyvtár a kölcsönzés és a tanulási tér biztosítása mellett képzéseket is nyújt a gólyáktól kezdve minden képzési szinten tanulóknak és az oktatóknak egyaránt. A tréningek a járványhelyzet alakulásához igazodva személyesen vagy online lesznek. Jelenleg hibrid rendszerben indítják a képzéseket. 

A kiscsoportos tréningeket személyes konzultációk is követhetik. A Writing Center nevű menüpontban lehet tájékozódni az aktuális kurzusokról. Sokan jönnek oda hozzájuk, hogy „azt a nagy kék könyvet keresik”, ezért gólyáknak is szeretnének segíteni eligazodni. Például ezekkel a kurzusokkal:

- „Guglizni, vagy nem guglizni” – a téma szerinti keresés

- „Így írtok ti” – Tippek a beadandó megírásához

- „Ctrl c – Ctrl v”: Hivatkozásokról, plágiumról

Kezdő lépések gólyáknak

A gólyák bármikor jöhetnek nyitvatartási időben beiratkozni a könyvtárba. Automatikusan bekerülnek a rendszerbe, ezért csak egy személyazonosságot igazoló okmányt kell megmutatniuk, és ott helyben kinyomtatják nekik a kártyájukat. A kártyát utána minden alkalommal fel kell mutatni, amikor belépnek a könyvtárba. A kártyadíj 1000 forint, amit Neptunon keresztül kell kifizetni. A könyvtár írja ki a tartozást nagyjából egy héten belül.

A könyvtárban most már semmit nem lehet készpénzzel kifizetni, a késedelmi díjat is Neptunon keresztül kell intézni. A külsősök számára kártyás fizetést biztosítanak. 

konyvtar-1_jpg.jpgA könyvtárban önkiszolgáló kölcsönzés működik, a terminálokkal visszaadni és kölcsönözni is lehet. Azonban, ha valaki siet, vagy éppen nincsen nyitva a könyvtár, akkor a könyvtár előtt található dobozba is bedobhatja a könyvet. Ekkor nem kerül le azonnal automatikusan a nevéről a könyv, csak miután a könyvtárosok a dobozt kiürítették.

Folyamatosan frissülő adatbázisok

A könyvtár lehetővé teszik az egyetemi polgárok számára, hogy akár helyben a számítógép termekben, akár otthonról VPN-kapcsolat segítségével több nemzetközi és hazai adatbázisban kutassanak. 

„Jelentős bővülés most az ORBIS nevű nemzetközi cégadatbázis” – hívja fel a kutatók figyelmét Nagy Zsuzsanna. Nagy előrelépés az is, hogy már a Közgazdasági Kutatóintézet adatbázisához is hozzá lehet férni a Corvinuson. Az egyetemen található egyéb adatbázisokat is összegyűjtötték. „Ezt azért alakítottuk ki, mert elszórtan tanszékeken, intézményekben voltak olyan előfizetések, amikről az egyetemi közösség nem tudott”. Nagy Zsuzsanna elmondta, céljuk, hogy összegyűjtsenek mindent, és a vételek inkább központilag, egyetemi szinten történjenek meg. 

konyvtar-3_jpg.jpg

Az összes adatbázis megtalálható a honlapon, de nemcsak egyenként, hanem egyszerre többen is lehet keresni: erre való a szuperkereső. Vannak próbahozzáférések is, most éppen Oxford és Financial Times adatbázisokat próbálnak ki. „Ezekre nem fizettünk elő, hanem a cégek biztosítanak próbaidőt, hogy az intézmények kipróbálhassák. Jó esetben annak alapján döntünk, hogy milyen használati statisztika mutatkozik” – mondja a főigazgató.

süti beállítások módosítása