Túlélőcsomag gólyáknak - Minden, amire a corvinusos tanévkezdéshez szükséged van

reg_het_tundi-13_jpg.jpgAz elmúlt hetekben sok tartalommal segítettük a kiigazodást az egyetemen. Összefoglaljuk az összes gólyáknak szóló cikkünket, hogy egyben lássátok a legfontosabb tudnivalókat.
Írta és fényképezte: Taxner Tünde

Milyen szabályok vonatkoznak az őszi félévre?

infok.jpg

Készítette: Selmeczi Ádám, Közgazdász

A részletekről az egyetem honlapján lehet tovább tájékozódni. 

 

Hogyan épül fel a tanév?

A 2021-2022-es tanévtől az oktatási hetek száma 13-ra emelkedik, a vizsgaidőszak pedig egy héttel rövidebb lesz. A változás hátteréről Dr Habis Helgával, a Corvinus mesterképzésekért felelős dékánjával beszélgettünk.

Az idei tanév a projekthéttel indult, amiről ebben a cikkben írtunk.

 reg_het_tundi-64_jpg.jpg

Ki az a CUSMAN? - Legfontosabb tudnivalók a Corvinus informatikai rendszereiről

“Az egyetemi hallgatók számára elengedhetetlen néhány alkalmazás és weboldal használata. Bemutatjuk a legfontosabb eszközöket, melyeket gólyaként használnod kell.”

Elveszettnek érzed magad? - Online tanulmányi ügyintézés

“Most kerültél be az egyetemre, és diákigazolványra van szükséged. Hogyan tovább? Ha segítség kell egy tanulmányi ügyben, legyen szó akár Erasmusról, specializációválasztásról, ösztöndíjakról, gyakran az okozza a legnagyobb gondot, hogy nem tudjuk, kihez forduljunk a problémánkkal.” 

Ha szeretnéd megtudni, melyik oldalakat érdemes követned ahhoz, hogy folyamatosan naprakész legyél, és szívesen letöltenéd magadnak az idei tanév időbeosztását, kövesd be a Facebook-oldalunkat!

Kötelező tesi vagy profi csapatsport? - Sportolási lehetőségek

“Ahhoz, hogy felvegyenek egy diákköri sportcsapatba, elegendő a sportág iránti szeretet és lelkesedés. A versenycsapatokban azonban szükséges releváns tapasztalattal rendelkezni, illetve a kiválasztó edzéseken is kiemelkedő teljesítményt kell nyújtani. Az előírt kritériumoktól függetlenül minden hallgatót arra buzdítunk, hogy próbálja ki magát akár több sportágban, jelentkezzen csapatokba, és induljon versenyeken, illetve vegyen részt egyéb sportrendezvényeken.”

sport.jpg

készítette: Erdős Bianka, Közgazdász

A tanórákon túl - Hallgatói élet a Corvinuson

Szakkollégiumok

“A közösségi pillér leginkább abban különbözik egy diákszervezettől, hogy a legtöbb szakkollégium bentlakási lehetőséget biztosít. A corvinusos szakkoliknak vagy saját épületük van – mint a Heller Farkaslakja vagy a SZISZ felújított épülete a Gellért-hegyen –, vagy valamelyik egyetemi kollégiumi épületben kaptak helyet.”

Mit jelent a kötvál? - Gólyaszótár a legfontosabb egyetemi kifejezésekkel

kollokvium: Más néven vizsga, vagyis számonkérés a vizsgaidőszakban.
Korvó: A Budapesti Corvinus Egyetem rövidített, szleng megnevezése, amely az utóbbi időkben széles körben elterjedt a hallgatók körében.
diákszervezet: Nagyon sok diákszervezet található a Corvinuson, érdeklődési körtől és szakterülettől függően negyvennél is több szervezet közül válogathattok. Közös bennük, hogy mindegyiket hallgatók alapították és működtetik.”

Kínai nyári egyetem, olasz részképzés, amerikai hétköznapok? - Nemzetközi lehetőségek 

“Az úticél kiválasztása során több szempontot is érdemes figyelembe venned: melyik az az ország vagy régió, ahol szívesen élnél, a szakmai fejlődésed melyik külföldi egyetemen szeretnéd megvalósítani, hosszabb vagy rövidebb szemesztert töltenél-e külföldön, és milyen pénzügyi korlátaid vannak.”

Tényleg volt kocsma a Corvinuson? - Az épületek története

“Fun fact: miután az épület vámházként üzemelt, rengeteg áru érkezett ide és szállítottak el innen. Voltak az épületben vasúti sínek, sőt, a pincébe zsilippel zárható alagutak vezettek a Dunából!”

Hogyan éli túl ennyi növény az aulában? - A zöld fal titkai

“A második zöldfal még nyitottabbá és természetközelibbé tette az egyetem auláját. Ha valaki belép, a szeme rögtön a két óriási, élő szőnyegre téved, amik bástyaként állnak a terem két végében. A zöldfalak működése rafinált és titokzatos. Nekünk sikerült pár titkot felfedni, miközben Flór Miklóssal, a projekt kivitelezőjével beszélgettünk.” 

“Azt a nagy kék könyvet keresem” - Mit kínál idén a Corvinus könyvtára?

“„Ez egy nagyon kellemes környezet, amit szeretnek a hallgatók, de az öt szoba kevésnek bizonyul” – mondja Sági Ildikó. Ezért idén szeptembertől a Gazdálkodástudományi Olvasótermet, vagyis a második emeletet egy közös tanulási térnek tekintik. Folyamatban van egy paravános, blokkokkal elhatárolt terület kialakítása. Hamarosan úgy fogják átalakítani a bútorzatot, hogy kiscsoportokban is lehessen tanulni.”

Milyen a gólyaév a Corvinuson? - Újságírónk személyes élményei

“A beiratkozás a Corvinusra nekem a nagybetűs Élet kezdetét is jelentette. Augusztus végén újdonsült lakótársaimmal ültem a belvárosi albérletünk közepén. A káosz hatalmas volt: mindenféle holmit hagytunk szerteszét a lakás különböző pontjain; az utcáról beszűrődött a nagyvárosi élethez hozzátartozó zaj, és hamar realizáltuk, hogy bizony, ha mi nem főzünk, akkor senki nem rakja majd elénk a vacsorát, mint ahogy az a családi kuckóban annyira megszokott volt.”

Stresszkezelés, tanulás, önállóság - Ezt tanácsolják a Hallgatói Támogatás szakemberei

“Sokan itt szembesülnek először a tanulás szükségességével: nem lehet tovább csak az órán megszerzett ismeretekkel “elevickélni”. Sokaknak érdemes az eddigiektől eltérő módon tanulni, mondják a Hallgatói Támogatás munkatársai. ‘Az egyetemen általánosságban véve a perfekcionizmus helyett a logikai összefüggések ismeretére kell a legnagyobb hangsúlyt helyezni. Ha túl alaposak vagyunk, és minden tantárgyat tökéletesen szeretnénk teljesíteni, az tanulási problémák sorához vezet.’”

 

süti beállítások módosítása