Presser, techno, Parno Graszt - ilyen sorrendben. De a legjobb dolgokon tényleg bőgni kell? - Heti kulturális ajánló
Kult köz, 39. hét (szeptember 27 - október 3.)

dsc_4636.jpg

Techno kiállítás, Presser életrajzi kötet, világzenei fesztivál Óbudán Parno Graszttal és Boban Markovic-csal és pécsi fényfesztivál. Kulturális ajánló a szeptember 27-ei hétre.

Borítókép: Barbócz Zsolt, Közgazdász

irodalmi_aj.png

Presser könyve I. - Taxner Tünde 

Pont olyan eklektikus és zseniális, mint a zenei életműve. Presser Gábor metsző őszinteséggel és eredeti humorral villantja fel az olvasó előtt élete mozzanatait saját könyvében, melynek hamarosan a második része is megjelenik. Sokat megtudhatunk a külföldi LGT utakról, a Nyugati pályaudvaros koncertről, a Vígszínházról és a budapesti zenész közegről. Mai fiatalként azért is érdemes elmélyedni benne, hogy időutazásban vegyünk részt, és autentikus szemszögből ismerhessük meg a szocializmus világát. Pici nagyon elvarázsol, nemcsak a zenében, a lapokon is.

Kép: Könyves Magazin

kiall_aj.png

Gerhard Richter kiállítás - Belayane Najoua

Augusztus végétől a világhírű kortárs német képzőművész, Gerhard  Richter műveiből rendez kiállítást a Szépművészeti Múzeum - Magyar  Nemzeti Galéria és a Goethe Intézet A Gerhard Richter. Valós látszat című tárlat  különlegessége, hogy Magyarországon először tekinthetjük meg a német művész nagyszabású, az életmű valamennyi korszakát átfogó kiállítását.

“Richter festészete a közelség és a távolság, a felismerés és az elidegenítés észrevehetetlen határán mozog; hol szorosan magához ránt, hol végtelen távolságban tart” - nyilatkozta egy korábbi cikkben Bódi Kinga kurátor. Idén ősszel mindenképpen érdemes ezt a kiállítást megnézni, már csak azért is, mert a művész tavaly ősszel jelentette be, hogy befejezte festészeti életművét. Ha lehetőségünk van rá, október 5-én menjünk, hiszen akkor kurátori tárlatvezetést tartanak, a jegyek itt érhetők el. 

197121661_386728772717078_6476113839347015328_n_1.png

Klisóczki Fanni

Pécsi Zsolnay Fényfesztivál - Magyarországon az egyetlen

Magyarország első és egyetlen fényfesztiválja, a Zsolnay Fényfesztivál tökéletes indokot szolgáltat egy pécsi hosszú hétvégére szeptember 30 és október 3 között. A pécsi belvárosban kialakított Fény Útján végigsétálva 23 különböző helyszínen találkozhatunk installációkkal.

Napközben és esténként számos utcaművészeti programon vehetnek részt a látogatók, legyen szó utcaszínházról, tánc-cirkuszról, vagy épp ledes és tűzzsonglőrtársulatokról. Sötétedés után pedig a koncertek mellett megelevenednek az utcák, és különleges fényszobrok, fényszőnyegek és dinamikus szoborkompozíciók villanyozzák fel az arra járókat.

Techno Worlds - nem csak a techno szerelmeseinek

A techno kultúrája sokszínű és szerteágazó, mégis sokan csupán a tüctücbulikra asszociálnak. Budapesten világpremierként létrejött a Techno Worlds kiállítás, ahol az ehhez hasonló sztereotipikus gondolatainkat döntik romba, és építenek újjá valami egészen mást, október 3-ig.

Az Art Quarter Budapest falai között a különböző videóinstallációkon kívül táblaképeket, szobrokat és egy külön dokumentumszekciót is találhatunk, melyek egyvelege esélyt ad arra, hogy felfedezzük a képzőművészet és a techno hazai kapcsolódási pontjait. Németországban a techno kötötte össze a Keletet és a Nyugatot. Vajon nálunk összeköthet mélyen húzódó ellentéteket?

microsoftteams-image_4.png

A legjobb dolgokon bőgni kell  - Kércz Dorci 

Felnőtt vagyok-e már harmincévesen, ha nincs nálam személyi, szeretem kergetni a galambokat, egyedül üldögélni a játszótéren és költözéskor is csak körbe-körbe forgok az íróasztalszéken?

Grosan Cristina első nagyjátékfilmjének főszereplője Maja (Rainer-Kicsinyei Nóra), akinek az életében látszólag rendben vannak a dolgok, hiszen párjával épp készülnek összeköltözni. Azonban az egyik este váratlan fordulatot vesz: Maja meglátogatja egy távoli rokonát, akiről kiderül, hogy nem az igazak álmát alussza a konyhaasztalra bicsaklott fejjel, hanem meghalt. Maja kénytelen ott maradni a halottal, mert a családból senki sem ér rá segíteni, még az anyja (Hernádi Judit) is lerázza. Abszurd, váratlan, fordulatokkal teli éjszaka vár rá, amely során kénytelen szembenézni a problémáival: az érzéseivel, a vágyaival, az emberi kapcsolataival, és a ránehezedő külső társadalmi elvárásokkal.

Ajánlom mindenkinek ezt a vígjátékot, aki szeretne egy meglepően vicces, elgondolkodtató és őszinte alkotást látni kapunyitási pánikról - ezúttal női szemszögből.

197908187_398772954655484_7697285083831397350_n_1.png

Világzene Óbudán - Tóth Franciska

Idén harmadik alkalommal rendezik meg az Óbudai Világzenei Hét fesztivált szeptember 28. és október 2. között, aminek a Kobuci Kert ad otthont.

A programsorozatot a Dalinda acapella trió indítja. Őket követi az Ötödik évszak, aminek francia-magyar származású énekesnője révén párizsi szalonzenék és magyar népdalok egyaránt szerepelnek a repertoárban. Fellép majd a Zűrös Banda is, továbbá a szezon zárásaként táncházat is szerveznek. Pénteken a Parno Graszt családi cigányzenekar ad majd koncertet, aminek színpadán láthattunk már táncoló gyerekeket és lánykérést is. A hetet a világhírű Boban Marković Orkestar, balkáni formáció zárja, akik visszatérő fellépők Magyarországon. Az előzenekaruk a Hét Hat Club lesz, akik a balkáni elemeket és a cigány jazzt vegyítik. 

süti beállítások módosítása