Mi történik, ha feleségül vesszük az első nőt, aki belép az ajtón? - Heti kulturális ajánló
Kult köz, 40. hét (október 4-10.)

received_393969479101633.jpeg

Mit fotóztak le az elmúlt egy évben a nagy sajtóorgánumok? Milyen lett A feleségem története új magyar film? Hová lettél szép világ? Kulturális ajánló az október 4-ei hétre.

2021.10.02. Borítókép : Mozinet

irodalmi_aj.png

Sally Rooney: Hová lettél szép világ? - Belayane Najoua

Sally Rooney-nak eddig három könyvét olvashatjuk magyarul: Normális emberek (ebből HBO sorozat is készült), Baráti beszélgetések és a nemrég megjelent Hová lettél szép világ?. A könyv a négy főszereplő, Alice, Felix, Eileen és Simon felnőtté válásáról, vagyis inkább az életük elmúlásáról szól. A négy szereplő bonyolult érzelmi szálakba bonyolódik, miközben a mai társadalom legnagyobb tabutémáinak korlátait feszegetik.

A szex, a szerelem, a barátság, a hírnév témáin keresztül próbálja meg az író bemutatni, hogy nem minden az, aminek látszik, és olykor bele kell helyezkednünk a másik ember életébe, érzelmeibe, hogy a valóság teljes egészét megismerjük. A könyvben a szereplőknek nemcsak a saját életük céljába és értelmébe vetett hitet kell újra megtalálniuk, hanem a reményt arra, hogy elhiggyék: a világ igenis szép.

microsoftteams-image_4.png

A feleségem története - Kércz Dorci

Mi történik, ha feleségül vesszük az első nőt, aki belép az ajtón? Dióhéjban erről szól Enyedi Ildikó legújabb filmje, amely Füst Milán több mint 20 nyelvre lefordított, irodalmi Nobel-díjra felterjesztett regénye alapján készült. A lassú lefolyású, közel három órás dráma Störr kapitány (Gijs Naber) és titokzatos, kiismerhetetlen felesége, Lizzy (Léa Seydoux) párkapcsolatába enged betekintést a férfi szemén keresztül, aki már-már megszállottan hiszi azt, hogy a nő megcsalja őt. Éveken át próbálja tetten érni: kínzó gyanakvása mérgezi a szerelmüket, azonban Störr sem elengedni, sem elhagyni nem tudja őt.

A feleségem történetét azoknak ajánlom, akik szeretnének egy gyönyörű, összetett történetet látni féltékenységről, hűségről, és arról, hogy vajon miért próbáljuk irányítani az irányíthatatlant. A filmet már önmagában Rév Marcell operatőri munkája miatt is érdemes megnézni, aki különleges beállításaival, fény- és színjátékaival szinte festményszerűvé teszi a húszas évek Európájának atmoszféráját.

kiall_aj.png

Az elmúlt egy év 151 felvételen: World Press Photo kiállítás - Elblinger Éva

Mi határozta meg leginkább a világunkat az elmúlt egy évben? A World Press Photo kiállítás hiteles és sokszor megrendítő képekkel és történetekkel mutatja be, mi minden történt az utóbbi időszakban: a járványtól kezdve a regionális konfliktusokon és a környezetvédelmen át a sporteseményekig.

A kiállítás 151 felvételét nemzetközi zsűri válogatta 130 ország 4315 fotóriporterének 74.470 fotójából. A World Press Photo október 31-ig megtekinthető a Magyar Nemzeti Múzeumban.

197121661_386728772717078_6476113839347015328_n_1.png

#ABLAKABARTÓKRA - Budapesti Őszi Fesztivál - Klisóczki Fanni

A Budapesti Őszi Fesztivál XI. kerületi programján, az #ABLAKABARTÓKRA programsorozatán új perspektívákra tehetsz szert, és határokat léphetsz át október 2. és 9. között.

Újbudán, a Bartók Béla úton és környékén kinyílnak az ablakok, és feltárulnak előtted a 100 éves házak történetei, kortárs installációk és készségfejlesztő játékok. Az eseményen városi séta, pop-up koncert, zenei flashmob, interaktív családi fesztivál és színházi tánc performansz is lesz. Ismerd meg a házak titkait!

360 Design Budapest - idén második alkalommal

Kiemelkedő designmárkák, feltörekvő formatervezők és világszínvonalú alkotások - fedezd fel a hazai és regionális formatervezés változatos világát a 360 Design Budapest során október 4. és 10. között.

A Magyar Divat & Design Ügynökség kiállításának fókusza a környezettudatosság, az újrahasznosítás és az anyagtudatos design. Célja a tudatosság növelésén túl, hogy szélesebb körben mutassa meg a kiemelkedő designerek tehetségét. A Bálnában berendezkedő kiállítás élőben és virtuálisan is bemutatkozik, ezzel egy figitális megoldást alkotva. A belépés ingyenes, de regisztrációköteles.

197908187_398772954655484_7697285083831397350_n_1.png

Erik Sumo: Dance Dance Have a Good Time! – Tóth Franciska

Tövisházi Ambrus az Erik Sumo Band formációban lép fel októberben az A38 Hajó színpadán. Korábban olyan zenekarok alapítójaként és zeneszerzőjeként vált ismertté, mint az Amorf Lovagok és a Péterfy Bori & Love Band. Jelenleg Eric Sumo többnyire pörgős, elektronikus albumokat ad ki, az egyiket Harcsa Veronika jazzénekesnővel közösen.

Emellett filmzenét is szerzett már saját számain kívül: neki köszönhetjük a Liza, a rókatündér betétdalait is. A leghíresebb közülük a Dance Dance Have a Good Time, ami hangulatával és japán szövegével kiválóan színesíti a japán kultúrát is bemutató film világát. Ambrus a Hangvető podcastjében bővebben mesél zeneszerzésről, az ehhez szükséges szoftverekről és a brazil diszkóról is, a beszélgetést itt lehet meghallgatni.

süti beállítások módosítása