Jazz és irodalmi fesztivál, Magyar Klipszemle és Káli holtak a Katonában - Heti kulturális ajánló
Kult köz, 41. hét (október 11 - 17.)

scenes4.jpeg

Jazz fesztivál, irodalmi könyvvásár, Káli holtak a Katonában, Magyar Klipszemle és új HBO-sorozat a házasságról. Kulturális ajánló az október 11-ei hétre.

Borító: Jelenetek egy házasságból, HBO

microsoftteams-image_41.png

Jelenetek egy házasságból - Kércz Dorci

Az HBO új, Jelenetek egy házasságból szériája Ingmar Bergman azonos című, 1973-as svéd klasszikusának kortárs adaptációja Hagai Levi rendezésében. Öt epizódon keresztül nyerhetünk betekintést Mira (Jessica Chastain) és Jonathan (Oscar Isaac) házasságába, és követhetjük végig annak hullámvasútszerű széthullását.

Véget ér-e egy házasság a válás után? Ezt a kérdést boncolgatja húsbavágó őszinteséggel a sorozat, miközben komolyan elgondolkodtat a házasságban kialakuló női-férfi szerepeken és erőviszonyokon, a monogámián, a szerelmen, a gyűlöleten, a gyermekvállaláson, és a szenvedély mulandóságán. Habár minden epizód kezdete rájátszik arra, hogy egy forgatáson vagyunk, mégis azt kell mondanom, hogy rég láttam ennyire valóságos és igazi történetet, amiben nagy szerepe van Chastain és Isaac elképesztő színészi játékának és a köztük lévő kémiának. Kinek ajánlom? Nyugodt szívvel csak azoknak, akik még nem házasok, mivel komoly töprengésre késztet, csakúgy, mint Bergman eredetije, amely után állítólag kiugróan megnőtt a válások száma Svédországban. 

197121661_386728772717078_6476113839347015328_n_1.png

Vive le Jazz! Fesztivál - csibészség, kreativitás és könnyed melankólia - Klisóczki Fanni

A Vive le Jazz! Fesztivál a sokszínű francia jazzt ünnepli október 14. és 16. között. Látogass el az Opus Jazz Clubba egy kis szellemi felfrissülésre!

A BMC és a Francia Intézet közös fesztiváljának első napján a Pronto! kvartett segít belefeledkezni az életbe. Másnap  a Quiet Men Quartet-et hallhatod, akik különleges hangszereikkel kápráztatnak el. Végül pedig Emily Loizeau újhullámos sanzonénekesnő és Palotai Csaba gitáros közös repertoárján vehetsz részt. Részletekért keresd a BMC Facebook oldalát.

Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár - 10. születésnap

A Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár idén többnapos randevúra invitálja a nemzetközi és magyar irodalom szerelmeseit a Várkert Bazárba október 14. és 17. között.

A Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztiválon megrendezett eseménysorozaton izgalmas könyvekkel, irodalmi beszélgetésekkel és zenével kötik le a látogatók figyelmét. Megismerheted többek között Simon Márton és Nyáry Krisztián legfrissebb irományát, valamint találkozhatsz Deborah Feldmannal, az Unorthodox című regény szerzőjével is a fesztiválon. Részletes programokért látogass el a honlapjukra!

Magyar Klipszemle - Elblinger Éva

Néztél már zenei videót nagyvásznon? Az ötödik Magyar Klipszemlén ezt most megteheted. Október 14-én az Akváriumban rendezik meg a hiánypótló eseményt, amelyen magyar zenei videók szállnak versenybe egymással. 

Az évente változó, független zsűri, újságírókból, filmesekből és zenei szakemberekből áll (a tagjait a klipszemle.hu oldalán nézheted meg). A vetítések mellett izgalmas programok várják a résztvevőket az Akváriumban rengeteg koncerttel, előadásokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel és harminc díjazottal. A részletekről itt tudsz olvasni.

197823669_585780792407214_2683848642651617547_n.png

Káli holtak – Tóth Franciska

Szeptemberben mutatta be a budapesti Katona József Színház a két évvel ezelőtt elhunyt író és költő, Térey János Káli holtak című regényét, amelyet Bíró Bence és a korábban Berlinben is gyakran rendező Dömötör András vitt színpadra.

A cselekmény főszereplője Csáky Alex, felkapott sztárszínész, akinek a Saul fia és a Füst Milán Színház Hamletje hozta el a sikert, s aki ezek után elvállalja a Káli holtak című sorozatot, amelyben zombi-apokalipszis sújtja a Káli-medencét. Alex emellett rendszeresen játssza a Hamletet és a frissen bemutatott Haramiákat a művészszínházban, miközben elsodorja a siker és elhanyagolja emberi kapcsolatait. A történet bemutatja Alex szakmai és személyes kudarcait és vívódásait, amelyben kritikusan áll szakmájához, karrierjéhez és saját magához is. Az adaptáció egyik erőssége, hogy különböző síkokon játszódik, párhuzamba állítva Alex életét és alakításait. Az előadást az teszi még különösen izgalmassá, hogy a karakterekben fel lehet ismerni a kortárs filmes és színházvilág egyes alakjait, a rendezőktől a színészeken át a színházigazgatókig.

süti beállítások módosítása