A legforróbb magyar divattervezők – Magyar márka lett Európa leggyorsabban növekvő divatcége

catwalk-gfc40b13b3_1920.jpg

Habár a magyar divatipart itthon még alig ismerik, számos hazai márka hódította már meg a külföldi piacokat. A Nanushka egy év alatt meghússzorozta az exportját, az AERON olyan bevásárlóközpontokban van jelen, mint a londoni Harrods és a milánói La Rinascente, a NUBU pedig minden idők egyik legnépszerűbb olimpiai formaruháját tervezte. A cikkben bemutatunk néhány magyar márkát, amikre érdemes lesz figyelni a jövőben. 

2021.10.21. Írta: Belayane Najoua. Borítókép: Pixabay. Képek forrása: Magyar Divat és Design Ügynökség

Előző héten zajlott le a 2022-es tavaszi-nyári kollekciókat bemutató Budapest Central European Fashion Week, amely egy teljes héten át várta programokkal a divat iránt érdeklődőket. Október 16-17. között a Bálna Budapestben több, mint 30 márka mutatta be a legújabb kollekcióját. A cikkben összegyűjtöttük a legforróbb magyar divattervezőket és a 2022-es tavasz-nyári kollekciók slágerdarabjait.

Nanushka

nanushka.jpg

Habár a Nanushka már megélte a hegyet-völgyet is, idén nyáron nyitotta meg az első háromemeletes londoni butikját, amin még a Külgazdasági miniszter, Szijjártó Péter is részt vett.  A Nanushka márkát 2006-ban Sándor Szandra alapította. Édesanyja gyermekruházati márkája volt a Nanushka első mérföldköve, hiszen miután Szandra elvégezte a London College of Fashion-t, a családi vállalkozás alapjára megalapította saját márkáját. 

A kis budapesti márka egy szerencsés szerelemnek köszönhetően kezdett el növekedni. Miután Sándor Szandra és Baldaszti Péter találkozott, Péter elkezdte a gazdasági fókuszt képviselni és befektetőket keresni. A cég bevételei 2018-tól kezdtek el rohamosan nőni, amikor a vezetés rájött, hogy a külföldi piacon jóval nagyobb a kereslet a márka ruháira, mint itthon, amit az is mutat, hogy 2019-ben már meghússzorozta az exportból származó bevételeit 2018-hoz képest. A Reuters legfrissebb listája szerint ma a Nanushka Európa leggyorsabb ütemben növekvő divatcége. 

A Nanushka egy elegáns, modern stílust képvisel, erős hangsúlyt helyezve a részletekre és az anyaghasználatra. A fenntartható gyártás a márka egyik alappillére. A kollekciók egytől egyig a minket körülvevő világra, természetre és a közösségre reflektálnak. A Nanushka ruhák szabása a hagyományos technikákat a kortárs kultúrával vegyíti. A tökéletlenség szépségét ünnepelve a márka modern, bohém szemléletet testesít meg.

A 2022-es tavaszi-nyári kollekció a márkához hűen gazdag forma- és színvilágot mutatott be. A különböző anyagokat a szettekben is vakmerően kombinálták – az elegáns szatént a vidéki stílust idéző, raffiához hasonló “bucket hat”-tel. A divatbemutató egyszerre repített el egy tavaszi piknikre és egy modern világváros utcáira. 

Virag Kerenyi

viragkerenyi.jpgKerényi Virág olyan, mint Van Gogh. Ha ránézel egy Virág Kerényi ruhára, akkor biztosan tudod, hogy ő tervezte. Extravagánsak, színesek, önbizalmat és szeretetet sugároznak. Virág ruháit a gazdag díszítések és a rengeteg aprólékos részleten kívül a merészség és figyelemfelkeltés jellemzi. Szereti feszegetni a komfortzónák határait, ruhái látványosak, önkifejezők. Minden egyes darabban benne van az alkotás és az elmélyülés öröme.

A 2022-es tavasz-nyári kollekció hozta a megszokott stílusjegyeket, ám a divatbemutató sokkal több volt, mint csupán a kollekció felvonultatása. A két nap alatt ez volt az a divatbemutató, amire mindenki emlékezni fog. Minden modell egy gondolatot jelképezett. Egy gondolatot, ami létjogosultságot ad a divatnak, hiszen megmutatta, hogy a ruhákkal igenis ki tudjuk fejezni magunkat, az általunk vallott értékeket, az érzéseinket a világ és önmagunk iránt. 

“STOP HATE, MORE LOVE, SPREAD LIGHT, LEARN, SEE, FOLLOW YOUR HEART, LAUGH, FEEL, LAUGH, THINK, MEDITATE, DREAM!”

AERON

aeron.jpgÁron Eszter 2012-ben alapította az AERON márkát. A budapesti Atelierben Eszter a családi örökségének, a közép-európai kézműipar hagyományainak ápolása mellett a folyamatos innovációra fókuszál – az AERON márka ezek harmonikus találkozása. A vállalkozás 2020-ban igényelt támogatást a HEPA-tól, így ma már olyan luxus áruházakban van jelen, mint a milánói La Rinascente, a londoni Harrods, a kanadai Hudson’s Bay és a kínai Galeries Lafayette.  

Az AERON-t a különleges anyaghasználat és a jellegzetes stílusa jellemzi. Minden kollekció egyedi, és egytől egyig szembemegy az elvárásokkal. Az AERON viselője a modern nő, aki a kifogástalan minőséget és az időtálló darabokat keresi.

A 2022-es tavaszi-nyári kollekciójában többek között megjelennek a földszínek, a lazac és a visszafogott ünnepi hangulatot idéző ezüstszürke is. 

Kata Szegedi

kataszegedi.jpgA Kata Szegedi márka egy egyetemi barátságnak köszönhetően született meg: a brand alapítói Szegedi Kata és Benus Dániel még 2002-ben találkoztak, amikor még mindketten diákok voltak. Hamar megtalálták a közös hangot, amely odáig vezetett, hogy 2019-ben közösen alapították meg a Kata Szegedi márkát. 

A tervezői duó hitvallását leginkább az „Object of Desire” kifejezés írja le: olyan architekturális vonalvezetésű darabokat terveznek, melyek lényegi eleme a szenvedély és a vágyakozás a tárgyak iránt. A kontraszt kiemelése fellelhető az összes ruhában – a sziluettektől kezdve a formák, az anyagok és a színek használatáig mindenhol jelen van. A tervezőpáros a kortárs művészetből merít inspirációt, ugyanakkor a fiatalos kultúra és a városi életvitel is erősen érezteti a hatását a kollekcióikban. A márka az utóbbi években egyre inkább elmozdult a fenntartható és az abszolút slow fashion irányába, melyhez a vintage anyagok gyakori használata adott kezdőlökést. 

A tervező duó nemzetközi színtéren is egyre nagyobb ismeretségnek örvend: kollekciójukkal bejárták Helsinkit, Berlint és Zágrábot, de a sztárvilágban sem ismeretlenek. Néhány hónapja pedig a Camera Nazionale della Moda (Olasz Divat Országos Kamarája) szakembereivel dolgoznak, akik iránymutatást adnak ahhoz, hogy elkezdjék megvalósítani a külföldi terjeszkedésre irányuló terveiket.

A 2022-es tavasz-nyári kollekciót bemutató show-t Epres Panni kezdte, aki a több mint egyéves visszavonulás és a nemrég megjelent Glamour Book után újra visszakerült a reflektorfénybe. A közönség pedig imádta ezt a visszafogott, ám határozott visszatérést. A bemutató második részében a Kata Szegedi X Levi’s együttműködés nagyon vagány, geometrikus mintákkal teli és lezser ruhadarabjait vonultatták fel. 

Nubu

nubu.jpgA NUBU márkát 2007-ben alapította Garam Judit, aki már több, mint harminc éve a divatiparban dolgozik. A márkához később csatlakozott Kovács Adél mint fiatal divattervező. A páros azóta megnyitotta az Andrássy úti márkaüzletét, és már több nemzetközi, főleg ázsiai piacon is jelen van. Az elmúlt évek egyik legnagyobb megtiszteltetéseként pedig a NUBU tervezhette a magyar olimpiai csapat formaruháját. 

A NUBU kollekciói mind a klasszikus urbánus vonalat képviselik, melyekre jellemző a visszafogott luxus és a finom színek együttese. A folyamatosan változó trendek mentén a márka minden félévben megújul, de sokkal inkább reagál azokra, mintsem hogy követné őket. 

A 2022-es tavasz-nyári kollekcióban is a már megszokott alapszínek szerepeltek és az elegancia a sportosabb, városi hangulattal keveredett. Előjöttek a bőr övtáskák, az örök darabnak számító mini fekete ruha és a katonai stílust idéző földszínű alapdarabok is. 

Tomcsanyi

Tomcsányi Dóri 2012-ben Budapesten alapította meg a saját nevét viselő márkát, egy évvel azelőtt, hogy megszerezte volna mesterfokú diplomáját a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem divattervezői szakán. Az alapítás utáni időszakban Dóri rendszeresen hordta a ruhákat külföldi showroomokba és kiállításokra, de a külföldi értékesítés olyannyira drága lett, hogy jelenleg az itthoni piacot szeretné megszólítani, ami a márka stílusában, kommunikációjában és szellemiségében is jól látható. 

A márka nevének kelet-európai csengése nemcsak a tervező, de a márka teljes történetének is fontos jellegzetessége. Dóri sokat inspirálódik gyermekkori emlékeiből, a keleti blokk vidám napjaiból, valamint a szülei szociális hátteréből adódó különbségekből.

A 2022-es tavasz-nyári kollekcióban a már jól megszokott gazdag színhasználat és a természetközeli formák köszönnek vissza. Míg a 2021-es tavaszi-nyári kollekcióban Dóri a víz élővilágából merített ihletet, addig a 2022-es kollekcióban a föld és a rovarok jelennek meg. Feltűnik az óvodás időszakot megidéző bodobács, a lepke és a szúnyog is.  

süti beállítások módosítása