Élet diabétesszel: hogyan segíthetünk a cukorbetegeknek a mindennapokban és az egyetemen?

pexels-photomix-company-1001897.jpg

Milyen az élet diabéteszesként, és hogyan tudunk egymásnak segíteni akár az egyetemen, akár az utcán? A Corvinus Hallgatói Támogatás szakértőinek vendégírása a Cukorbetegség Világnapja alkalmából.

2021.11.14. Írták: Czaba Eszter, Kardos Dorottya és Rózsa Melinda, a Hallgatói Támogatás munkatársai / Borítókép: PhotoMIX Company, Pexels 

“Diabétesszel élni kihívás. Egy igazán hétköznapi, 24/7-es kihívás. Néha küzdelem. Néha természetes, néha meg nagyon frusztráló. Viszont állandó figyelem. Nappal a munkádban, sportodban, élvezeteidben, flowidban, unatkozásaidban, bánataidban és még éjjel, álmodban is. Amikor rájöttem, hogy a betegségem nem én magam vagyok, csak a történetem része, egy segítő, vagy néha nehezítő  körülmény az utamon, onnantól már tudtam a diabéteszemre nemcsak mint korlátozó tényezőre, hanem mint erőforrásra is tekinteni" - mondja Czaba Eszter.

Az egész világon növekszik a diabétesszel élők betegek száma. A WHO jelentése szerint minden 11. ember cukorbeteg volt 2014-ben. A növekedés üteme földrészenként és országonként változó, a gazdaságilag fejlettebb, és jó egészségügyi ellátással rendelkező országokban kisebb. 

Röviden a cukorbetegség (diabétesz) kiváltó oka, hogy a sejtek nem képesek a vérből a glükóz felvételére a szükséges mennyiségű inzulin hiányában, ezért a vércukorszint megemelkedik. A 2-es típusú cukorbetegségben nagyobb a növekedés aránya, mivel ez egy civilizációs betegség. A kialakulásában a genetikai tényezők mellett az elhízásnak, a mozgásszegény életmódnak, a dohányzásnak is nagy szerepe van. 

Növekszik az 1-es típusú diabétesz előfordulási aránya is, de kisebb mértékben. Az 1-es típus kialakulásának oka kevésbé ismert: genetika, családi halmozódás, táplálkozási tényezők mellett felmerül egyes vírusok szerepe is.

Manapság a fiatalok közül is egyre többen érintettek a cukorbetegségben. Ha egy vérvétel kapcsán kiderül a betegség, van esélyünk arra, hogy tudatosan figyelve, az étkezésünk és az életvitelünk kontrollálásával, a vércukorszintünk folyamatos monitorozásával és megfelelő gyógyszerezéssel minimálisra csökkentsük a betegség szövődményeit. Mert nem is a betegség maga, hanem a kezeletlen állapot szövődményei az igazán ijesztőek.  

Hogyan tudsz segíteni egy cukorbetegnek a mindennapokban?

A nasi életet menthet

Hypoglikémia (alacsony vércukorszint) esetén minden „nasi” jól jöhet. Ilyenkor habozás nélkül sürgős segítségre lehet szükség: gyorsan felszívódó szőlőcukorra vagy cukros üdítőre. A csoki sajnos csak  lassabban segít a benne lévő zsiradék miatt.

Evés-ivás az órákon

Ha oktató vagy, engedélyezheted előadásokon vagy vizsgák közben az étel- és italfogyasztást, segíthetsz gyakoribb szünetekkel vagy eseti óralátogatási felmentéssel, amit a hallgató valamilyen módon később pótolhat. A bizalom és a tolerancia légköre szintén sokat segíthet, mert óvja a cukorbeteget az extra stresszhatásoktól, a magyarázkodással járó rossz érzésektől. 

Ha nagy a baj

Ha a cukorbeteg elveszti az eszméletét, biztosítsunk mielőbb szabad légutat neki. Fektessük stabil oldalfekvésbe, vagy ha azt nem tudjuk kivitelezni, az oldalára vagy a hasára. Ügyeljünk arra, hogy az esetleges légúti akadály (pl. nyál) könnyen tudjon távozni. Amennyiben van az eszméletlen diabéteszesnél glukagon injekció, akkor be kell adni neki. Ezt egy narancssárga műanyag tokban szokták a cukorbetegek maguknál tartani, és benne van a beadási útmutató is.

Ha ettől jobban lett, és már nyelésre képes, akkor szájon át adjunk neki cukrot a fentiek szerint. Emellett mindig értesítsük a mentőket, és gondoskodjunk a kórházba szállításáról.

A reggelim a vacsorád – Pantyi Petra több díjat bezsebelt vizsgafilmje 

Az egyes típusú, inzulinadagolásra szoruló cukorbetegség diagnózisa ledönti az embert a lábáról. Kórházba kerül, és elég szigorú körülmények között kell beletanulnia az új életébe. Ez az új élet elsőre és másodjára is úgy tűnik, tele lesz lemondásokkal. De lehet kezelni ezt az új életformát is. Hogyan lehet elindulni a másként kezelés útján, és a betegséggel diagnosztizált testet hogyan lehet újra “visszaszerezni”? Ennek a kezdeti lépéseiről szól ez a kisfilm.

Ezen kívül egy nagyon érdekes szempontra is felhívja a figyelmünket. Fontos, hogy betartsuk a szabályokat, hiszen a nem jól kezelt diabétesznek súlyos következményei lehetnek, de közben a szabadságunkat sem szabad elengednünk. Ennek a kényes egyensúlynak a megtalálásában az orvosok és a nővérek nem tudnak segíteni – ezt nehéz beismerni. Ez a feladat egyedül a cukorbetegre marad.

A támogató egyetemi környezet

Egy támogató egyetemi környezetben a cukorbetegségből adódó megpróbáltatásokat rugalmas megoldások felajánlásával és az egyén szükségleteire válaszolva tudjuk csökkenteni. Az információk átadása, az érzékenyítés is egy ilyen támogató eszköz, amivel közelebb vihetjük mindenkihez a diabétesz témáját. Fontos, hogy ne ítélkezzünk, a fiatalkori cukorbetegség nem a sok cukorfogyasztás miatt alakul ki, inkább genetikai hajlamra vezethető vissza, illetve sokszor autoimmun betegség, és egyéb betegségek szövődményeiként jelentkezik. 

A diabéteszes számára a vércukormérés, az inzulininjekció vagy -pumpa az életben maradás eszköze, ne furcsálljuk, hanem vegyük természetesnek, és ha szükséges, megfelelő körülmények biztosításával segítsük ezek használatát.   

A Corvinuson már több éve rendelkezésre áll egy kényelmesen berendezett pihenőszoba (E 240.1), ami alkalmas arra is, hogy nyugodt körülményeket biztosítson a szükséges gyógyszereléshez, pihenéshez vagy a speciális ételek melegítéséhez. 

Hogyan ismerheted fel, hogy valaki diabéteszes?

  1. Cukorbetegként mindenkinek jár egy úgynevezett „cukorbeteg-vagyok-kártya”. Ezt súlyos cukorbetegek általában maguknál hordják, remélhetőleg egy olyan helyen, ahol más is könnyen hozzáférhet.unnamed_3.jpg
  2. Léteznek olyan karkötők, amiken szerepel a „cukorbeteg vagyok” felirat. Így sokkal könnyebben információhoz juthat az a személy, aki segíteni akar egy eszméletét vesztett diabéteszesnek.unnamed_1_2.jpg
  3. Ha valaki még a karkötőnél is állandóbb és hatásosabb jelét akarja adni a cukorbetegségének, a csuklója környékén (mivel itt jól látható) magára tetováltathatja a diabétesz feliratot vagy egy kék kört, illetve egyéb más jelzést.unnamed_2_2.jpg

Ha a Corvinus Egyetem hallgatójaként olvasod a cikket, érintett vagy cukorbetegségben vagy más krónikus betegségben, és a lelki feldolgozáshoz segítséget szeretnél, akkor fordulj a Hallgatói Támogatás szakember csapatához. Várjuk leveled a studentsupport@uni-corvinus.hu  e-mail-címünkre.

süti beállítások módosítása