„A társasjátékok olyan flow-élményt adnak, hogy eszedbe sem jut a külvilág” - Sághy Balázs és a Játszóház Projekt története

anno21ben_jatszohaz-3.jpeg

Miért lett újra menő a társasjátékozás az elmúlt években? Hogyan vált a közös baráti szórakozás évi húszezer embert elérő programsorozattá és vállalkozássá? A hétfő este az új péntek este? Sághy Balázzsal, a Játszóház Projekt alapítójával beszélgettünk. 

2021.11.16. Írta: Kércz Dorottya / Képek: Taxner Tünde, Kércz Dorottya, Sepovics Sándor 

“Valahogy úgy indult, hogy egyetemisták voltunk, és az volt a sztenderd társasági program, hogy elmegyünk inni. Azon gondolkodtam, hogy jó lenne kitalálni ennél valami izgalmasabbat, tartalmasabbat. Szerencsére volt otthon pár modern társasjáték” - mesél Balázs mosolyogva a kezdetekről. Játékesteket kezdett magánál szervezni, amiket a baráti kör hamar megszeretett. A 10 résztvevőből 30 lett, egy idő után már alig fértek el otthon. A  közönségüket máig nagyrészt az egyetemista korosztály teszi ki, bár Balázs szerint már egy kicsit idősödött is, egyszerűen azért, mert ők maguk is idősebbek lettek azóta. 

Először 2013-ban, a MÜSZI-ben tartottak  nyilvános rendezvényt. Ezzel párhuzamosan ostromolni kezdték a kiadókat, hogy bővíthessék a játékkészletüket: “Nagyon nehéz volt átvinni nekik az üzenetet, hogy ez miért jó nekik.” Pedig az üzenet egyértelmű: “A mi rendezvényünkre olyan emberek jönnek el leginkább, akik egyáltalán nincsenek benne a társasjátékos világban, tehát alapból nem vennének társasjátékot.

Eljönnek hozzánk, és mi megmutatjuk nekik, hogy mennyi jó játék van, segítünk nekik megismerkedni olyanokkal, amik valószínű, hogy tetszenek nekik.” 

kep-20211012-113727-be90aa24.jpg

Akarsz-e játszani? 

Jelenleg körülbelül 300-400 állandó játékkal dolgoznak, leginkább a családi-stratégiai vonalon mozogva, de nagyon figyelnek arra, hogy széles skálájú legyen a gyűjtemény, így az ötpercestől a háromórásig, a faékegyszerűségűtől az agyzsibbasztóig válogathatunk az estjeiken kedvünk szerint, jelképes összegű belépő ellenében. 

A választásban a Játszóház Projekt játékmesterei segítenek, akik elmagyarázzák a szabályokat, és bármikor a játékosok rendelkezésére állnak. Balázs szerint az, hogy egy játékmester kedves, közvetlen és megközelíthető, legalább annyira fontos, mint hogy ismerje a játékot, amit éppen magyaráz. “Baromi nagy felelősség, mert ha nem tudja pontosan és gyorsan átadni egy játék szabályát, akkor teljesen meg lehet utáltatni azt egy-egy emberrel vagy csapattal. Ezt nagyon komolyan vesszük.” 

254529666_2465796486887201_20648629945311213_n.jpeg

Általában fix helyszínük van, ami az elmúlt években sokat változott, a MÜSZI-től a Dürer kerten át a Turbináig. Bár sosem volt egyszerű, mindig megtalálták azokat a vendéglátó- és szórakozóhelyeket, kocsmákat, közösségi tereket, ahol van sok asztal, viszont a hét elején alacsony a forgalom, nincs program és a tulajdonosoknak is számít a kulturális érték - így vált a hétfő este Játszóház Projekt rendezvényeinek ikonikus időpontjává. Igazi win-win helyzet alakult ki:

“mondtuk, hogy srácok, itt van egy program, ami tök menő, imádják, lesznek többszázan, fognak fogyasztani. Amortizáció, balhé, zaj nem lesz, ez nem egy buli.”

A járvány előtt évente húszezer ember fordult meg a programjaikon, amik lazák és jó hangulatúak. “Nyugodtan el tud jönni bárki, egyedül is, nagyon befogadó közeg. Ott vannak a társasok egy nagy asztalon, van egy nyüzsgés ahogy válogatnak az emberek, így az ismerkedés tök könnyen, organikusan tud működni” - mondja Balázs. 

252011993_2460703104063206_6498260774279769290_n.jpeg

Budapesten innen és túl

A rendezvények lebonyolítását Balázstól mára már teljesen átvette a csapat, emögött folyamatos háttérmunka és szervezés áll. Az elmúlt években Budapest határain túl is rengeteg helyszínre vitték a programot, rendszeres fesztiválrésztvevők az Ozorától kezdve a Bánkitón át Kapolcsig, illetve van egy debreceni leágazásuk is, a Játszóház Projekt Debrecen, ami teljesen független csapatként működik már öt éve. 

Balázs szerint mobilis rendezvényként különleges a helyzetük: “még nem találtunk sehol olyat, amit mi csinálunk, úgyhogy ebből a szempontból a tudásunk eléggé egyedi. Mindenhol máshol azt látjuk, hogy vannak a társasjáték kávézók, vannak az elsősorban komolyabb játékosokat célzó társasjáték klubok 20-30 résztvevővel, és vannak a többezer fős expók, amiket a kiadók meg a boltok szerveznek. Azok inkább kereskedelmi célúak.

Olyan kulturális programként, ami mondjuk egy koncert alternatívája lehet, nem látjuk máshol.”

A kocka el van vetve

Balázs szerint a modern társasjátékok nagyjából 20 éve indult térnyerésében alapvető szerepe van a digitalizációnak: “van, hogy megvan ugyanaz a játék számítógépes és  társasjáték formájában is, és nyilvánvalóan az egyik színesebb, szagosabb, sokkal több az inger, könnyebb belehelyezkedni, viszont mégis óriási igénye van az embereknek arra, hogy félre tegyék, és inkább machináljanak. Tudják, hogy nekik kell kiszámolni, összeadni a dolgokat, ahelyett, hogy kiírná a gép. Sok szempontból ez sokkal nagyobb energiabefektetést igényel, de mégis attól, hogy ez fizikai, valós, meg tudod fogni a bábut meg a kártyát, ott ül veled szemben a játékostársad, az embereknek egyre inkább megéri a plusz idő- meg energiabefektetést.” 

247540812_2453806658086184_9221591704832022155_n.jpeg

Úgy gondolja, természetellenes állapot a képernyőt bámulni egész nap, ezért van egy belső vágyódásunk a fizikai, valós dolgok iránt, a társasjátékok pedig ilyen szempontból teljesen beszippantanak.

“Ezek a játékok olyan flow-élményt adnak, hogy játék közben az esetek 80-90 százalékában eszedbe se jut a külvilág meg az, hogy mi van a telefonoddal.”

Szerinte ezt az emberek szép lassan, egyre szélesebb körben fedeznek fel, ezért kiemeli az üzleti oldalát is: a társasjáték jó biznisz, aminek a hullámát ők egyszerre hajtották és lovagolták meg. 

Játszó / Házhoz

“A COVID előtt a Játszóház félig egy vállalkozás volt, félig pedig egy mozgalom. Folyamatosan  egyensúlyozni kellett, hogy mindkettő megvalósuljon. A projekt mozgalom jellege megmaradt” - mondja.

Amikor a COVID időszaka elvágta a rendezvényeket, a vállalkozói oldalon több újdonság is született: két lány összeállt a csapatból és társasjáték kávézót alapított, Balázs pedig online kölcsönzőt hozott létre, amit jelenleg is folyamatosan fejleszt. “Kiválaszthatsz konkrét játékokat, amiket szeretnél kipróbálni, meg olyanokat is, amik megvannak otthon, tehát nem szeretnéd megkapni őket, de beállíthatsz preferenciákat is, hogy milyen jellegű játékokat szeretnél. Ezeken a kritériumokon belül meglepetés, hogy mi van a dobozban. Ez jól működik, az emberek pörögnek rajta, hogy most akkor karácsony van, és jön egy doboz társas.” 

253119587_2463304953803021_8550485250370153253_n.jpeg

Különböző kölcsönzői ajánlatcsomagok közül választhatunk, a játékok házhoz jönnek, így gyakorlatilag egy nagyobb társasjáték áráért fél éven belül akár 12 félét is kipróbálhatunk. Balázs hosszú távon olyan online kölcsönzői rendszert szeretne megvalósítani, amely később bármely ország társasjátékos helyei számára adaptálható és értékesíthető lesz.

A kölcsönzőről sok pozitív visszacsatolás érkezett eddig hozzájuk. “Meg szoktuk kérdezni az előfizetőket, ha már nem hosszabbítanak, hogy mennyire voltak elégedettek. Hatos skálán 5,9. Olyanokat írnak, hogy mennyire fantasztikus, hogy a pandémia alatt ez volt a legjobb, ami egyben tartotta a családot. De olyan is volt, hogy egy pár először a mi estünkön találkozott, egy Játszóház esten volt a lánykérés, és azóta össze is házasodtak. Ennek a felétől is életem végéig büszke lehetek. ”

Budapesten olyan szolgáltatások rejtőznek, melyekről azt hihetjük, hogy a digitális korban haldokolnak. Azonban az analóg fotózás, a társasjátékozás és a bakelit lemezek a reneszánszukat élik, a használtkönyv-kereskedések pedig továbbra is részét képezik a nagyvárosi kultúrának. Mit gondolnak erről a szakértők? Gyere el a Magvető Caféba, és formálj véleményt te is. Részletek itt.

Az anno21ben a Corvinus Kommunikáció- és médiatudomány mesterszakján tanuló hallgatói csoport projektje, melynek célja felderíteni, hogy a fiatal generáció mennyire vonzódik digitális mindennapjai mellett az analóg tevékenységekhez. Tarts velünk, és ismerd meg a többi történetet is!

süti beállítások módosítása