Corvinusos hallgatók fogtak össze a sajátos nevelési igényű fiatalok esélyegyenlőségéért

mozgasjavito_iskolaban_-82.jpeg

Légy te a változás, amit el szeretnél érni! - szól a Kidspire szlogenje. A corvinusos hallgatókból álló csapat Adámi Zsanett, Köleséri Sándor és a Mozgásjavító Iskola együttműködésével indítja el első tudásmegosztó rendezvényét. A projekt egyetemi feladatként indult, majd küldetéssé vált az esélyegyenlőségért.

2021.11.17. Vendégszerző: Túri Noémi

Adámi Zsanett paralimpikonnal és Köleséri Sándor színésszel karöltve tartja első rendezvényét a Kidspire csapata november 18-án 14 órakor a Mozgásjavító Iskolában. A projekt szemináriumi kurzusból indult,  célja pedig felhívni a figyelmet olyan karrierutakra, amelyeken a magyar sajátos nevelésű fiatalok elindulhatnak a szakmai életük megkezdésekor.

A Kidspire nemzetközi és magyar mesteres hallgatókból álló csapata amellett, hogy arra fókuszál, hogyan lehet a tehetséggondozást és a karrierépítést a személyes erősségekre alapozni, a rendezvény vízióját a következőképpen fogalmazta meg:

"Ahhoz, hogy a legjobbat hozd ki magadból, arra kell koncentrálnod, hogyan fordítsd át a személyes erősségeidet olyan szakmai tevékenységgé, amelyet szenvedéllyel és motivációval tudsz végezni."

Azért, hogy a rendezvényt a lehető leginteraktívabbá tegyék, a Kidspire felkérte Adámi Zsanett paralimpikon úszót és Köleséri Sándor színészt, hogy osszák meg saját tapasztalataikat arról, hogyan lehet a nehézségeket előnnyé kovácsolni a szakmai életben.

Zsanett a 2010-es évek elejétől kezdve figyelemreméltó teljesítményt nyújt a regionális, országos és nemzetközi bajnokságokon. Hihetetlen erejével és tehetségével Magyarország egyik legsikeresebb paralimpiai úszójává vált, amelyet legutóbbi eredménye is bizonyít: Zsanett részt vett a 2020-as tokiói paralimpián. Zsanett az úszás mellett a Corvinus eredményes hallgatója is, a Közgazdász vele készült interjúja itt olvasható.

adami_zsanett.jpeg

Köleséri Sándor alacsonytermetű szabadúszó színész. Általános iskolai tanulmányait a Mozgásjavító Általános Iskolában és Nevelő Otthonban végezte el 1978-1986 között. Már alsó tagozatos korától kezdve minden évben rendszeres szereplője volt az iskolai diákszínjátszó kör előadásainak és ünnepi műsorainak. 

Színészi karrierjének beindítására 1995-ben kapott lehetőséget, amikor a Gulliver Liliputban című előadáshoz beválogatták szereplőnek a Thália Színházba. Azóta minden évben kapott szerepet fővárosi és vidéki színházakban is és magyar filmeken kívül (Csinibaba, Portugál, Spirál) több külföldi produkcióban is megfordult (pl. The Witcher, Ronin 47, Hudson Hawk). 

Emellett nyolc évig akadálymentesítéssel foglalkozott a Motiváció Mozgássérülteket Segítő Alapítványnál, majd öt éven keresztül a Nem Adom Fel Kávézó kulturális programszervezője és moderátora volt. Rendszeresen vállal fellépést jótékonysági rendezvényeken is. 

koleseri_sandor.jpeg

A Kidspire Zsanettel és Sándorral együtt szeretne szenvedélyről és tehetségről szóló élénk beszélgetést varázsolni a Mozgásjavító Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény falai közé. 

A Városliget szomszédságában bő 100 éve tanulnak, sportolnak és készülnek a felnőtt életre, valamint a társadalmi integrációra a mozgáskorlátozott fiatalok. Az intézmény a kezdetektől elkötelezett a komplex fejlesztés iránt, céljuk biztosítani a legkorszerűbb sérülésspecifikus nevelést és oktatást, a különböző terápiákat, egész napos mozgásnevelést, gondozást és egészségügyi és kollégiumi ellátást óvodás kortól a középiskola befejezéséig.

mozgasjavito_iskolaban_-34.jpeg

Mivel a projekt fő célja, hogy felhívja a figyelmet a sajátos nevelési igényű fiatalok által választható karrierlehetőségekre, a Kidspire csapata – melynek tagjai Sonkoly Anna, Túri Noémi, Gacheri Rose Mburugu, Kalmár Melitta, Polina Avramenko és Sipos Mirtill - reméli, hogy rendezvénye pozitívan hozzájárul a fiatalok szakmai esélyegyenlőségéhez. 

„Hiszem, hogy a Kidspire egy valódi segítséget jelenthet sok rászoruló gyermek számára. Úgy gondolom, hogy a megfelelő mentorokkal, és intézményekkel együttműködve projektünk valódi nyomot hagyhat az érintett fiatalok életében"

- foglalta össze a projekt célját az egyik szervező, Gacheri Mburugu.

süti beállítások módosítása