,,A Corvinus egy olyan közeg, ahol érdemes a fenntarthatóságról beszélni’’–a Greenspire főszervezői társadalmi felelősségvállalásról és motivációkról

gs_cover.png

Lendületes, nagyratörő, innovatív. Három kulcsszó, amelyek bizonyítják: a Greenspire Fenntarthatósági Fesztivál főszervezői magasra tették a lécet. Mit jelent a fenntarthatóság az egyetemi közeg és a vállalati szféra számára? Hogyan lesz maga a fesztivál is fenntartható? Ezekre kerestük a választ Brándisz Ádámmal és Pléli Csanáddal.

2021.11.19. Írta: Tepfenhart Beatrix. Borítókép: Dudás Norbert, Corvinus HÖK

Brándisz Ádám és Pléli Csanád egyaránt a Corvinus Hallgatói Önkormányzat aktív tagjai, és egyben a Greenspire - Sustainability Festival koncepcióalkotói és megvalósítói. Közös bennük, hogy a különféle zöld témák már évek óta foglalkoztatják őket, így nem volt kérdés, hogy szervezői lesznek a projektnek. Csanád például már gimnáziumi évei alatt beleásta magát a témakörbe: Erasmussal különböző zöld témájú konferenciákon vett részt, és úgy érezte, további tapasztalatot szeretne gyűjteni a témában.

unknown.jpeg

Kép: Csani és Ádám

A Corvinus HÖK, az Ethics, Responsibility and Sustainability (ERS) HUB és a Nemzetközi, Politikai és Regionális Tanulmányok Intézet idén november 23-24. között először szervezi meg Greenspire néven futó fenntarthatósági fesztiválját.

A Greenspire a fenntarthatóság széles spektrumának megismertetését tűzte zászlajára. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a műanyag-felhasználás csökkentése és a szelektív hulladékgyűjtés kimerítik e téma tartalmát, azonban a fenntarthatósághoz a társadalmi felelősségvállalás vagy a zöldülő vállalati szféra kérdésköre legalább ennyire kapcsolódik.

Ádám és Csanád egyik fő célja, hogy a kétnapos fesztivál végére a fenntarthatóság jól hangzó szlogen helyett egy testközeli, konkrét fogalom legyen a Corvinusos hallgatók fejében. Emellett a szervezőknek hosszú távú víziójuk is van:

,,Idén szeretnénk valami nagyot elindítani, először kicsiben. Azt akarjuk, hogy néhány éven belül a Greenspire egy olyan fenntarthatósági rendezvény legyen itt a Corvinuson, amely egész Magyarországon, vagy akár Közép-Európában is ismert a szakmában’’ – mondja Ádám. 

Szerinte a Corvinus egy remek közeg az ilyesfajta kezdeményezésekhez: ,,mind az egyetem vezetősége, mind a hallgatók szemszögéből csak nyitottságot tapasztaltunk a téma iránt’’. Ilyen környezetben a belső indíttatás mellett a külső környezet is megadta a fiúknak a kezdő löketet a rendezvényszervezéshez. Ezt követően már csak fel kellett tölteni a Greenspire-t tartalommal.

Az esemény gerincét egy kerekasztal-beszélgetés-sorozat adja. A beszélgetéseken a vállalati és az egyetemi szféra vezetői is képviseltetik magukat, a beszélgetések fókuszában mindig az lesz, hogy egy adott környezet, intézmény, vagy épp egy adott pozíció teremtette lehetőségeket hogyan lehet úgy kihasználni, hogy az környezeti és társadalmi megközelítésben is fenntartható legyen. 

Arra is kitérnek majd a résztvevők, hogy egyetemi hallgatóként ebben milyen szerepünk van, illetve milyen olyan területei vannak az életünknek, ahol alternatív, zöld megoldásokat is választhatunk, mint például a gasztronómia vagy a divatipar. 

Emellett a fesztivál fontos elemei még a nagyvállalati kitelepülések, amelyek révén a hallgatók beleláthatnak különböző, fenntarthatósággal kapcsolatos vállalati stratégiákba és törekvésekbe. ,,Ezen kívül vannak még olyan apróbb elemek, amelyek szerintünk tovább színesítik a nagy palettát.’’ Ilyen elem lesz például a Corvinus kaktuszvadászat, ahol a résztvevők kincskereséshez hasonló feladatok után vihetnek haza magukkal növényeket.

Bár leírva egyszerűnek tűnhet a felvázolt koncepció, a megvalósításon egy közel húsz fős csapat dolgozik.  Kihívások és nehézségek azonban még így is felmerülhetnek, például nem tartozik a legegyszerűbb dolgok közé, hogy maga a fesztivál is fenntartható legyen. Csökkenteni kell például a hulladéktermelést, figyelni a brand-és fesztiválelemek fenntartható mivoltát és erre a résztvevőket is motiválni kell. 

,,Nem csináltunk még ilyet, nem is igazán tudjuk, milyen egy fenntartható fesztivál, hiszen kevés példa van rá. De olyan apró törekvésekkel, mint például a papírkarszalagok textilre váltása, vagy épp különböző anyagok későbbi újrahasznosítása, igyekszünk a fenntarthatóság jegyében alkotni és szervezni.’’  - mondják a szervezők. 

Csanád emellett az idővel való versenyfutást emelte ki: ,,Egy rendezvény szervezését sosem lehet időben elkezdeni. Mi is hallgatók vagyunk, és nehéz úgy átadni egy teljes fesztiválélményt, hogy közben az egyetemen vagy épp a Hallgatói Önkormányzatnál is megállás nélkül pörögnek a feladatok.’

Egy rendezvény lebonyolítása a projektbeli nehézségek mellett személyes kihívásokkal és fejlődéssel is együtt jár, ezt Ádám is tapasztalja így néhány nappal a Greenspire előtt.

,,Számomra a legnagyobb kihívás és egyben fejlődési lehetőség az, hogy a koncepció, amit elképzeltem és megálmodtam, az a gyakorlatban is megvalósuljon."

Ha felkeltette az érdeklődéseteket a Greenspire, itt találtok több információt a programról.

süti beállítások módosítása