“Nem hős akarok lenni, hanem jó.” - Pilinszky programajánló a költő 100. születésnapja alkalmából

borito_pilinszky.jpgIsmerkedés, emlékezés és költészet - Pilinszky János életműve idén egy egész éven átívelő eseménysorozatban. A Kult köz kulturális ajánló különkiadásában a jövő hétvégi 100. Pilinszky évfordulóhoz kapcsolódóan ajánlunk programokat.

Írta: Orosz Petra / Borítókép forrás: Fortepan

“A mindenség szívszorongatóan teljes, tartózkodó, valóságos, telített, gazdag és csendes. Ennyit tudok már” - írta Pilinszky János egyik utolsó levelében. 

100 éve született, 40 éve hunyt el, máig a magyar irodalmi élet egyik főszereplője. Írt verset, cikket, operatervet, regénytervet. Beszélt szerelemről, szeretetről, hitről, sebezhetőségről, önvizsgálatról. “A legbámulatosabb az volt benne, hogy itt, ezen a helyen mert és tudott szeretni” - mondta róla Vasadi Péter, költő, Pilinszky kortársa. 

A Petőfi Irodalom Múzeum, a Petőfi Irodalmi Ügynökség és a Juhász Anna Irodalmi Szalon együttműködésében 2021 a költő bemutatásáról, munkájának elemzéséről és hatásáról szól. Az egész éves programsorozatban kéthetente, összesen húsz eseményen öt-öt szót járnak körül írók, alkotók, művészek, irodalomtörténészek. Az év végére így összeáll  a száz szavas Pilinszky szószedet. 

Sokat elmond munkásságának jelentőségéről, hogy az idei évben nem is tudnánk elkerülni a Pilinszky-eseményeket. A Kertész Imre Intézet féléves programsorozata keretein belül középiskolásoknak indítottak képzőművészeti, videó- és fotóművészeti alkotásokra pályázatot, irodalmi foglalkozásokat tartottak, és vándorkiállítást szerveztek az ország számos pontjára. A programok mellett emléktáblát is avattak a költő tiszteletére lakóhelyén, az Izabella utca 52-ben, Budapesten.  

Munkáját életében ritkán jutalmazták, és művei jelentős részét csak halála után fedezték fel. A Kertész Imre Intézet továbbra is a teljes hagyaték feltárásán dolgozik. Pilinszky második felesége és egyben legnagyobb szerelme, Jutta Scherrer a kutatóintézet igazgatójára, Hafner Zoltánra bízta egy közel ezer tételt számláló kézirat-együttes kezelését. Ez körülbelül hatszázötven egymásnak írt levelet tartalmaz: amikor a pár nem volt együtt, akkor naponta leveleztek. Az ötéves szerelmük által ihletett írások a költő életművének kiemelkedő részét képezik. “De az igazi szeretet igazi próbája mégis, hogy nem fél a másik ember szeretetétől, hogy elegendő benne a szelídség, a türelem és az alázat ahhoz, hogy elfogadja azt.” - Pilinszky János: A Szentírás margójára (részlet)

 piliesjutta.jpg

Pilinszky és Jutta / Forrás: Magyar Nemzeti Galéria

Kevésbé ismert Pilinszky fotózás iránti szenvedélye. ‘Az esetlegesség részletei’ fotókiállítás a költő saját alkotásait mutatja be a Műcsarnok Kamaratermében. A hatvanhat kép 1965 után készült, fókuszában épületek, műemlékek, utcai pillanatképek és szerelem áll. A fotókiállítás 2021. november 28-ig látogatható. 

A centenáriumhoz kapcsolódó programsorozatot egy piknik zárja november 26-27-én a Petőfi Irodalmi Múzeumban, pontosan Pilinszky János 100. születésnapján. Az egy éven át tartó események méltó megkoronázása a kétnapos rendezvény, ahol több művész több művészeti ágban alkotott előadással idézi fel Pilinszky mai emberre gyakorolt hatását. Rendhagyó irodalomórával, POKET könyvbemutatóval, filmvetítéssel és felolvasásokkal emlékezhetünk meg a költő munkásságáról. Regisztráció és részletes program a múzeum oldalán

Ezzel a hétvégével még nem ér véget az emlékezés: Mészöly Miklós és Pilinszky János születésének 100. évfordulója alkalmából egy közös kiállításban emlékeznek meg a huszadik század két kiemelkedő személyiségéről. A Petőfi Irodalmi Múzeum KÉT PORTRÉ - Mészöly-Pilinszky 100 ikerkiállítása 2022. január 2-ig látogatható. 

 ketportre.jpg

Forrás: Petőfi Irodalmi Múzeum  

“Először is, az ember nem azért él, hogy kerek életművet alkosson. Nincs is kerek életmű. Én nem építek életművet: akkor lépek, amikor úgy érzem, hogy ennek a lépésnek az én összefüggésemen belül értelme van. [...] Tulajdonképpen egy-egy költő úgy marad meg bennünk, mint egy nagy sakkjátszmának az emléke. Olyan szinte, mintha egy új szótár, egy új szellemi szótár alakulna ki. [...] S tulajdonképpen egy költészet sikere vagy sikertelensége ezen múlik. Hogy ilyen tagjává tud-e válni végül is ennek a szótárnak.”  

süti beállítások módosítása