Keleti Éva, Jane Goodall, David Hockney - Generációkat meghatározó személyiségek a heti kulturális ajánlóban 
Kult köz, 48. hét (november 29 - december 05.)

 

nevtelen_terv_10.pngHogyan inspirálhat egyetlen ember története további ezer újabb és újabb sztorit? Kulturális ajánló fotózással, digitalizációval, környezetvédelemmel és drámával.

2021.11.28. Borító: Kovács Máté

irodalmi_aj_1.png

David Hockney & Martin Gayford: A képek története - Orosz Petra

Hogyan és miért készítenek több ezer éve képeket az emberek? Egy egész könyvön átívelő beszélgetésben keresi a választ egy kortárs festő és egy műkritikus. David Hockney több művészeti ágban is kipróbálta már magát, alkotásai milliárdokért kelnek el. Martin Gayford a Spectator műkritikusa, önéletrajzíró, könyvet írt már Van Goghról és Michelangelóról is. Kettejük párbeszéd végigkísér a történelmi korok népszerű és kevésbé ismert alkotásain. Erre a válogatásra időt kell szánni, hiszen minden egyes szava egy új perspektívát szeretne adni képekről alkotott világunkról. A művészetkedvelőknek kötelező olvasmány. 

microsoftteams-image_4_1.png

Saját lifttel a pokolba - Kércz Dorci 

Daniel Brühl nemcsak főszereplőként, hanem elsőfilmes rendezőként is jegyzi a Saját lifttel a pokolba című filmet, melynek forgatókönyvét az ő ötlete alapján Daniel Kehlmann írta. Daniel (Daniel Brühl) sikeres berlini színész, aki egy fontos meghallgatásra indul Londonba: a repülőtérre menet beugrik a Zur Burst nevű törzshelyére egy kávéra. Itt találkozik Brunoval (Peter Kurth), akivel egyre meglepőbb és feszültebb párbeszédbe elegyednek.  Kiderül, hogy a különös férfi a szomszédja, és sokkal többet tud Daniel életéről, mint azt ő gondolná. 

A film kamaraszínpadi darabként is helytállna, hiszen nagyrészt egy térben játszódik, két szereplővel, az ő  dialógusukból alakul ki a cselekmény. Elgondolkodtató, keserédes lélektani dráma, ami komoly önvizsgálatra késztet - az legalábbis biztos, hogy a bankszámlánk tranzakciótörténetére utána más szemmel fogunk tekinteni, mint addig. 

197121661_386728772717078_6476113839347015328_n_1_1.png

Budapest Fashion & Tech Summit - Szentkirályi Lili

A Budapest Fashion & Tech Summitet idén negyedik alkalommal rendezik meg, a koronavírusra tekintettel online. Az esemény ismét kiemelt figyelmet fordít a hazai és a V4-es országok divattervezőire és designereire, ezzel népszerűsítve a lokális vásárlást és a hazai alkotók támogatását. Az előadások többek között a fenntarthatóság, a tudásmegosztás, a kulturális örökség, az e-kereskedelem, a digitalizáció és a megváltozott fogyasztói szokások témáit fogják körbejárni. A programok ingyenesek, és a Budapest Fashion & Tech Summit Facebook oldalán lesznek követhetőek a kétnapos konferencia alatt.  

kiall_aj_1.png

Keleti Éva 90! - Tóth Franciska

Kiállítás nyílt Keleti Éva fotóiból a 90. születésnapja alkalmából. Portréiból megismerhetjük a magyar művészvilág, elsősorban a színház- és filmtörténet legnagyobb alakjait. Szociofotói nemcsak a huszadik század hangulatát és korszakait adják vissza, de sokszor rendkívüli történeteket mesélnek el, például a Csordás négyes ikrekét, akiknek megörökítette hazatérését, miután Rákosi Mátyás állami gondozásba küldte őket. 

Keleti pár évvel ezelőtt, 30 év kihagyás után tért vissza a fotózáshoz, így külön érdekes összehasonlítani a korábbiakkal az új képeit. A nem túl nagy, de annál tartalmasabb tárlat az Eötvös10 Művelődési Házban december végéig ingyenesen megtekinthető. 

197282036_1378018535925942_8137932546078645855_n_1_1.png

Jane Goodall a The New Yorker Radio Hour-ban - Kovács Máté

Jane Goodall neve az évtizedek alatt összeforrt a környezetvédelemmel, a természet szeretetével és a tudomány iránti alázattal. A The New Yorker magazin újságírója, Andy Borowitz készített vele interjút a kezdeti évekről, például arról, hogyan élte meg egy fiatal lány az első kapcsolatfelvételt a csimpánzokkal Afrika szívében, vagy arról, hogyan utasították el az addigi elképzelést teljesen felforgató eredményeit az egyetemi professzorok.

Az adás végén a klímaválság kapcsán az is szóba került, Goodall szerint még most sem késő cselekedni, van remény. Hiszen mi másért csinálnánk tovább?

süti beállítások módosítása