Mi a közös a magyar civil szervezetekben? - Kilenc szervezet mutatkozott be a Visszhang Expon

expo_rusko_richard.jpg

Egy egyetemi projekt civil szervezetek népszerűsítését tűzte ki célul a fiatal korosztályban. A corvinusos hallgatókból álló csapat létrehozta a Visszhang Expot, egy pódiumbeszélgetésekkel kiegészülő civil szervezeti találkozót. 

2021.11.29. Írta: Cziniel Regina /Fotók: Ruskó Richárd és Kelemen Dóra

Gyermekvédelem, fenntarthatóság, hulladékcsökkentés, kisebbségben élők felkarolása, társadalmi tabuk - néhány téma azok közül, melyek a Visszhang expo-n is megjelentek. A Corvinus végzős Kommunikáció- és médiatudomány alapszakos hallgatói a megszokottól eltérő módon mutatták be a magyar civil szférát: társadalmi ügyeket felkaroló szervezeteket hoztak össze, hogy egymással és az egyetemi hallgatókkal is megismertethessék céljaikat.

csapatkep.jpg

A szervezőcsapat tagjai: Bognár Bálint György, Cziniel Regina, Kocsis Gréta, Soós Fanni, Szabó Kristóf és Vörös Eszter 

A rendezvényre látogatók sok témával találkozhattak: gyermek- és környezetvédelemmel, fenntarthatósággal, hulladékcsökkentéssel, társadalmi tabuk döntögetésével, közterületek fejlesztésével és hátrányos helyzetűek, valamint kisebbségben élők felkarolásával. 

szervezetek_infografika.png

Kilenc szervezet képviselte ezeket az ügyeket:

  • A Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány a humor erejével segít gyermekeket és felnőtteket egyaránt. Hisznek abban, hogy a barátságos, pozitív légkör megteremtése elősegíti a gyógyulást, a nevetés pedig hozzájárul egy egészségesebb és emberségesebb világ kialakulásához.
  • A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány a bajba jutott gyermekeknek, fiatal felnőtteknek és családjuknak nyújt segítséget. Telefonos lelkisegély-vonalat és online konzultációs felületet is biztosítanak, hogy a segítségre szorulók a számukra legkomfortosabb módon tudják felvenni velük a kapcsolatot.
  • A Vegán Állatvédelem Egyesület a vegán életmóddal kapcsolatos tévhitek eloszlatásán dolgozik. Szerintük ez nem egy lemondásokkal teli küszködés, hanem a lehetőségek tárháza, egy élhetőbb világ megteremtésének eszköze a bolygó egészségéért.
  • A Magyar Természetvédők Szövetségének küldetése, hogy felhívja a figyelmet napjaink környezeti helyzetére, fenntarthatósági problémákra. A tájékoztatáson túl pedig kampányokkal küzdenek a természeti értékek megóvásáért, valamint a környezeti terhelések megelőzéséért.
  • A Humusz Szövetség a hulladékcsökkentés úttörője. A túlfogyasztás elleni harcban a tárgyak felhalmozása helyett a közös élményeken keresztül próbálják a fókuszt a társas kapcsolatokra helyezni, egymáshoz közel hozni az embereket. Workshopjaikon a szemét csökkentésével, újrahasznosítással, komposztálással kapcsolatos tippeket osztanak meg, elérhetővé teszik a környezettudatos életmódot, hogy elindulhasson a világ a hulladékmentesség irányába.
  • A Csendtörő Alapítvány nevéből fakadóan a társadalmi párbeszéd elindítását szorgalmazza. A tabuk döntögetésével egy együttérzőbb, szolidárisabb és ítélkezésmentes társadalmat hivatott teremteni. Kiscsoportos foglalkozásaik során a bántalmazásról, áldozattá válásról, online és offline valóságról, halálról, pénzről és ehhez hasonló témákról elindult beszélgetések segítik a traumák feldolgozását, csökkentik a szorongást és tudatosabb életre nevelnek.
  • Járókelő Közhasznú Egyesület a közterületek különböző problémáinak megoldásával foglalkozik. Weboldalukon keresztül bárki bejelentheti a környezetében tapasztalt eseteket: összetört megállókat, megrongált kukákat, felrepedezett járdákat, amelyeket a Járókelő csapata hatékonyan közvetít az illetékesek felé. Ezzel megszűnik a bejelentéssel kapcsolatban felmerülő visszatartó erő, több problémára derül fény és gördülékenyebbé válik az elhárításuk.
  • Az AdniJóga Alapítvány célja eljuttatni a jóga jótékony hatásait mindenkihez, hogy a hátrányos helyzetűek is megtapasztalhassák a testi és lelki harmónia varázsát. Hisznek benne, hogy a jóga erejével egy elfogadó, nyitott és biztonságos közösséget tudnak létrehozni, ezzel elindítva egy pozitív társadalmi változást.
  • BAGázs Közhasznú Egyesület telepeken élő romák segítésével foglalkozik. Többszintű megközelítéssel dolgoznak annak érdekében, hogy a telepek lakosai képesek legyenek megfogalmazni és elérni céljaikat. Ehhez jogi tanácsadással és adósságkezeléssel is hozzájárulnak, legújabb programjuk fókuszában pedig az álláskeresők segítése áll.

Kövessétek figyelemmel a Visszhang Expo Facebook-oldalát, ahol a szervezetek rögzített előadásai hamarosan visszanézhetőek lesznek.

stand_kelemen_dora.jpg

A rendezvény 2021. november 19-én a Budapest Music Centerben volt. A szervezők célja a fiatalok szociális érzékenyítése, a civil szervezetek munkásságának ismertetése, illetve népszerűsítése volt. Ezt a szervezetek rövid előadásaival és a standoknál zajló személyes beszélgetésekkel szerették volna elérni, hogy a látogatók a saját szempontjaik alapján is megismerhessék a szervezeteket. A közvetlen beszélgetések kezdeményezésére tombolajegyek osztásával ösztönözték a résztvevőket, amiket a standoknál gyűjthettek be egy tartalmas beszélgetésért cserébe. A civil szervezetek képviselőit is biztatták erre, ők is meg tudták látogatni a standokat, hogy megismerkedjenek egymással, és esélyt adjanak jövőbeli összefogásoknak vagy közös kampányoknak.

„Külön kiemelnénk, hogy hatalmas ötlet volt a tombola, és hogy arra ösztönözték ezzel a kiállítókat, hogy egymással is beszélgessenek, egymást is ismerjék meg” – fogalmazott Váry Krisztina, a Vegán Állatvédelem Egyesület elnöke. 

tombola_rusko_richard.jpg

„Korábban olyan rendezvényeken vettünk részt, ahol különböző pszichológiai előadások voltak. Pár civil szervezet is jelen volt, de az emberek az előadásokra jöttek, a standok mellett pedig a legtöbbször csak elsétáltak. Az a megoldás, hogy a standos beszélgetések ekkora szerepet kaptak, nagyon szuper volt” – mondták a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány képviselői.

beszelgetes_rusko_richard.jpg

Útravalóként ezt üzeni Vörös Eszter, a Visszhang Expo egyik szervezője:

„Járjunk nyitott szemmel, vegyük észre a környezetünkben a problémákat, és tegyünk a megoldásukért. Igyekezzünk meglátni a megoldásokat nyújtó, értékes civil kezdeményezéseket, és adjunk nekik hangot, mert a társadalom csak összefogással tehető jobbá.”

süti beállítások módosítása