Hangolódás a karácsonyra: vegán vásár, óriási koripálya és szokatlan téli film
Kult köz, 49. hét (december 06-12.)

illuminated-g01661bde2_1920_1.jpgAz adventi időszakhoz illő könyvet, filmet, valamint olyan kulturális programokat hoztunk nektek, amiket nemcsak a karácsony, hanem a környezettudatosság jegyében rendeznek meg. Kulturális ajánló a december 6-ai hétre.

2021.12.04. Borító: Unsplash

irodalmi_aj_1.png

Henryk Sienkiewicz: Quo Vadis - Taxner Tünde

“Azt olvassuk ma, hogy a vatikáni körök indexre akarták vetni a nagy lengyel könyvét. Ám elolvasta pápa őszentsége, s index helyett hálalevelet, jutalmat, valóságos pápai himnuszt kapott a lengyel…” - Ady Endre, Nagyváradi Napló, 1901

A karácsonyi készülődésben és az adventben az európai kultúrkörben élők számára még akkor is ott bujkál Jézus, ha nem vallásosak, vagy nem tudnak róla sokat. Ezért azoknak is érdemes akár szépirodalmi alkotások segítségével többet megtudni a tanításairól és a kereszténység gyökereiről, akik nem vallásosak. 

A Nobel-díjas lengyel író regénye érzékenyen és rendkívül spirituálisan meséli el Péter apostol és a korai kereszténység történetét, ami részben egy apokrif iratban, vagyis egy olyan szövegben maradt ránk, amit nem tartalmaz a Biblia. A történet Néró, az őrült római császár uralkodása és az első keresztényüldözések ideje alatt játszódik, de csak részben alapszik a történelmi tényeken, hiszen a kalandos szerelmi szál fikció.

A regény címadó jelenete az, amikor Péter menekül Rómából, a kereszthalál elől, és az úton Jézussal találkozik. Péter azt kérdezi tőle: “Domine, quo vadis?”, vagyis „Uram, hová mész?”. Ezt a kérdést az évvége és a karácsony közeledtével érdemes feltenni magunknak egy olyan könyv fölött, ami a mai napig töretlen népszerűségnek örvend. 

197121661_386728772717078_6476113839347015328_n_1_1.png

Vegan Sunday Christmas Market - Szentkirályi Lili

December 12-én újra nyitja kapuit a Vegan Sunday Market, ezúttal a Teréz körúti Radisson Blu Hotelben. A havi rendszerességgel működő termelői vegán piac most karácsonyi kiadásban tér vissza: a szokásos vegán termékek mellett lehetőség lesz tipikus karácsonyi ételek “vegánosított” változatának megkóstolására, illetve a karácsonyi ajándékok beszerzésére. Emellett karácsonyi desszertek és díszek, valamint ezerféle ünnepi illatú kozmetikum színesíti a kínálatot. 

A Vegan Sunday Market 2018 óta működik, Magyarország első, és a mai napig egyedüli közösségi vegán piacaként. A piacon árult termékek mindegyike vegán és cruelty-free. A szervezők arra is nagy hangsúlyt fektetnek, hogy minél több zero, illetve low waste termék legyen elérhető.

Érdemes figyelni a Vegan Sunday Market Facebook oldalát, hiszen itt előzetesen tájékozódhatunk a kiállítókról és portékáikról, valamint a potenciális nyereményjátékokról.

Környezettudatos Karácsony - Kalánová Barbara

Hogyan csomagoljunk környezettudatosan, milyen karácsonyi díszítést válasszunk és hogyan ne essünk túlzásba a karácsonyi ételek készítésénél? A Környezettudatos Karácsonyon megtudhatjátok!

Az olcsóbb és környezetbarát karácsony megvalósításához ad tippeket Cseh Zsófia, a Humusz szövetség tagja december 7-én. Előadásában többek között azt is elárulja, hogyan vásárolhatunk költséghatékonyan az ünnepek előtt és alatt, milyen környezetkímélő csomagolási alternatívák állnak rendelkezésünkre. Ötleteket javasol az ajándékválasztással, a hulladékcsökkentéssel kapcsolatban, valamint megtanítja, hogyan állhatunk ellen  a vásárlásra ösztönző reklámoknak.

Ha neked is fontos a fenntarthatóság, látogass el a Szegletbe, ugyanis 18:00-tól sok hasznos információval gazdagodhatsz.

Budapest Park Jégvilág - Kércz Dorci 

A Budapest Park tánctere decembertől koripályává változik, ahol közel 1300 m2-es területen csúszkálhatunk kedvünkre a hét minden napján. Minden korizni vágyót vár a hatalmas jégfolyosó, a kisebbeknek pedig egy a bejárathoz közel eső, külön rész is ki lett alakítva. Kilencven perces időtartamokra lehet jegyet váltani elővételben online, valamint a helyszínen -  fontos, hogy a belépéshez védettségi igazolvány szükséges. Ahhoz, hogy teljes legyen a kori-élmény, az elmaradhatatlan téli italok (pl. tea, forralt bor, grog) mellett meleg ételek (pl. melegszendvics, leves, hotdog) közül is válogathatunk. Van öltöző, értékmegőrző, valamint korcsolyakölcsönzési lehetőség, sőt, még jégpingvinekre is lecsaphatunk. Kezdőknek jó hír, hogy december 10-től a Hoffmann Korcsolya Akadémia csoportos oktatást biztosít a helyszínen. 

microsoftteams-image_4_1.png

Az igazság bajnokai - Tóth Franciska

Az igazság bajnokai az Oscar-díjas dán rendező, Anders Thomas Jensen legújabb alkotása. Olyan filmeket köszönhetünk neki, mint az Ádám almái vagy a Zöld hentesek, valamint az összeszokott színészgárdát is, amellyel a korábbiakhoz hasonlóan most is együtt dolgozott. A történet főszereplője Markus, akit az idei Oscar-díjas Még egy kört mindenkinek című filmből megismert Mads Mikkelsen alakít. Markust felkeresi egy statisztikus azzal a feltevéssel, hogy felesége nem vonatbaleset, hanem merénylet áldozata lett, amely mögött az Igazság bajnokai nevű szervezet állhat, és arra kéri, hogy járjanak utána a történteknek.

Az igazság bajnokai egyszerre dráma és akció, nem egy szokásos karácsonyi film, habár karácsonyi jelenettel kezdődik és zárul. A filmre a rendező korábbi alkotásaihoz hasonlóan jellemző az esetlen, megtört karakterek ábrázolása, valamint a nagyon egyedi és sajátos, fanyar humor. A film azt a kérdést boncolgatja, hogy a főszereplők maguk is az igazság bajnokaivá válnak-e, valamint, hogy érdemes-e úgy élni, hogy megrögzötten keressük minden esemény okát, vagy jobb elfogadni a véletlenek létezését és azt, hogy nincs mindenre magyarázat.

süti beállítások módosítása