A világ legrosszabb embere, önfelfedezés és vintage lemezvásár a kulturális ajánlóban

3dggjomjd188ln4v24kw7iclkbt.jpegFélévkezdéskor különösen fontos észben tartani, hogy foglalkozzunk önmagunkkal is. Februári kulturális ajánló önmegismeréssel és zenei kalandokkal.

Borító: TMDb.com

microsoftteams-image_4_1_1.png

A világ legrosszabb embere - Kércz Dorci 

Joachim Trier Oslo-trilógiájának záró darabja A világ legrosszabb embere: főszereplője egy húszas évei végén, harmincas évei elején járó nő, Julie (a Cannes-ban díjazott Renate Reinsve alakításában), aki az útját keresi. Ki ő valójában? Orvos legyen, pszichológus, vagy fotós? Vajon az idősebb, sikeres Aksel vagy a fiatal és bohém Elvind mellett boldogabb? Jó anya lenne? Körülbelül négy éven keresztül nyerhetünk betekintést Julie életébe különböző vicces és megrázó hétköznapi eseményeken keresztül: a történet 12 fejezetből áll prológussal és epilógussal. 

A norvég rendező kifejezetten azoknak ajánlja a filmet, akik nem szeretik a romantikus vígjátékokat, és egyet kell értenem vele: bár az alapkoncepció bármelyik romkomba illene, Trier formanyelvi megoldásai és a felvetett társadalmi kérdések alapjaiban fordítják ki a műfaj kliséit. A művészmozikban eredeti (norvég) hanggal, magyar felirattal vetítik – mindenképp így javaslom megnézni. 

197121661_386728772717078_6476113839347015328_n_1_1_1.png

Februári LemezPiac - Szentkirályi Lili

Ismét megrendezésre kerül az ország legnagyobb lemezpiaca Budapesten: február 13-án széles kínálat várja az érdeklődőket az ELTE Gömb Aulájában. Bár a főszerepben a bakelitlemezek állnak, CD-k, DVD-k, ruhadarabok, ékszerek, illetve poszterek is válogathatunk. A termékek nagy része használt vagy vintage, így viszonylag olcsón lehet szert tenni egy-egy darabra. Egészen február 11-ig lehetőség van asztalfoglalásra is eladók számára. Így ha valaki próbára tenné a szerencséjét a nagyszülei által felhalmozott bakelitgyűjteménnyel, a +36706065000-es számon tud asztalt foglalni.

197908187_398772954655484_7697285083831397350_n_1_1_1.png

Дeva: Csillag - Taxner Tünde

Érzékeny kapcsolódás a természethez és a magyar népzenei gyökerekhez – Takács Dorina első, Csillag című albumának számtalan rétege van. Ez éteri és érzékeny zene, ami ötvözi a folk és az elektro alapokat. Nagyon nyugis, mégis sok benne a rejtett feszültség és a lappangó, de erőteljes érzelem. Ajánlom mindenkinek, aki szeretne kapcsolódni a gyökereihez, és nyitott a magyar alter egyik legújabb szereplőjére.

de szeretnék az erdõbe fa lenni

hogyha engem meggyújtana valaki

elégetném ezt a cudar világot

ne teremjen egyebet csak virágot

 

 - a Fa lenni című dal szövege

Ha szeretnéd még jobban megismerni az előadót, ezt a videót ajánljuk.

irodalmi_aj_1_1.png

Emily Nagoski: Úgy, ahogy vagy - Orosz Petra

Nagoski szexuálpszichológus 1995 óta tart előadásokat szexedukációs témákban: célja, hogy mindenki megszeresse és elfogadja a saját testét. Első könyvével szeretné felhívni a figyelmet a téma fontosságára, és ledönteni a tabukat a szexuális kérdések körében, koncentrálva a női szexualitásra. Több évtizedes kutatómunkája során több száz emberrel beszélgetett, ezekből a kérdésekből és kételyekből állított össze egy átfogó tanulmányt, ami a tudományos ismeretterjesztés mellett irodalmi regényként is élvezetes. Minden ember és test más, de ez így normális. Az egyetemen szervezett Szex-ed kezdőknek és haladóknak eseményen pedig felteheted kérdéseidet a témában, a könyv elolvasása előtt és után is.

 

süti beállítások módosítása