Maradjon-e a hibrid oktatás a járvány után? - Több témában mondhatnak véleményt a hallgatók

fsh_8135-min.jpg

Mikor legyen az intenzív hét a tavaszi félév során? Maradjon-e a hibrid oktatás a járvány ,,utáni’’ időszakban is? Hányszor legyen hiányzási lehetőség a szemináriumok esetén? A Corvinus Hallgatói Önkormányzat ezekre, és ehhez kapcsolódó kérdésekre kíváncsi a hallgatók szemszögéből.

Írta: Tepfenhart Beatrix; Borítókép: Pintér Kristóf, Corvinus Hallgatói Önkormányzat

Egyetemi hallgatóként gyakran érezhetjük úgy, hogy nincs valódi ráhatásunk és beleszólásunk a felsőoktatási intézmények működésébe és mindennapi alakulásába. A szabálymódosítások, sőt, az egyetemi legfontosabb szabályzatok, mint például a Tanulmányi és Vizsgaszabályzat (TVSZ), illetve a Hallgatói Térítési és Juttatási Szabályzat (HTJSZ) a jogi szöveg miatt sok esetben nehezen értelmezhetőek. Emellett néhány esetben azt sem tudjuk, hogy az aktuális kérdéseinkre hol kereshetnénk a választ.

A Tanulmányi és Vizsgaszabályzat, illetve a Hallgatói Térítési és Juttatási szabályzat elérhető a Corvinus weboldalán. Előbbi minden, tanulmányainkra vonatkozó kérdésre választ ad, mint például arra, hogy hány munkanap áll az oktatók rendelkezésére egy jegy beírására, utóbbi pedig leginkább az ,,anyagiakkal’’ kapcsolatos információkat hivatott átadni, legyen szó ösztöndíjakról, térítési díjakról vagy befizetési kötelezettségről.

,,Szeretnénk, ha a hallgatók minél többen elmondanák a véleményüket, amiből mi építkezni tudunk a tavaszi szabálymódosítások előtt’’ - mondja Schwemmer Martin, a Corvinus HÖK Oktatási területének egyik koordinátora. Martin érdekképviseleti koordinátorként kiemelten fontos szerepet tölt be a hallgatói életben és a tanulmányi ügyek megoldásában. ,,Olyan esetekre kell gondolni, amikor egy hallgató azt tapasztalja, hogy egy oktató nem járt el szabályszerűen, vagy a hallgatók nem tudnak kiigazodni a különböző szabályzatok között, legyen szó hiányzások számáról vagy egy szakdolgozat leadási határidejéről’’.

schwemmer_martin.jpg

Kép: Schwemmer Martin, érdekképviseleti koordinátor

Az érdekképviseleti feladatkör kétpólúsú: egyrészt a feladatok fontos részét képezi a különböző hallgatói megkeresések megválaszolása, megoldása, másrészt jelen van egy felfelé irányuló kommunikáció is, amikor a hallgatói véleményt kell közvetíteni az egyetemi felsővezetők, döntéshozók felé.

Ehhez szorosan kapcsolódik a cikkünk címét is adó Hallgatói Fórum is. Ahogy a neve is sugallja, ez a kezdeményezés lehetőséget ad a corvinusos hallgatóknak arra, hogy közvetlenül a HÖK-nek fejtsék ki véleményüket az egyetemi mindennapokkal kapcsolatban. Erre egy ötpontos kérdőív teremt lehetőséget, amely március 1 és 15 között online és papíron is kitölthető. A személyesen kitöltött kérdőíveket az E17-es HÖK irodában van lehetőség leadni, ahol a Hallgatói Önkormányzat tagjai szívesen fogadnak bármilyen hallgatói javaslatot, megjegyzést, kritikát is.

Hogyan továbbítja a Hallgatói Önkormányzat a hallgatók észrevételeit?

A járvány az egész életünket átformálta, és ez nem volt másképp a tanulmányaink terén sem. Az őszi félév is rendhagyó módon indult a Corvinuson, azonban az előző féléveket jellemző online vizsgaalkalmakat felváltották a személyes számonkérések. Mindeközben a vírus nem tűnt el, így számos olyan eset akadt, amikor a hallgatók fertőzés miatt nem tudtak órákon, vizsgákon részt venni. ,,Januárban rengeteg olyan panasz érkezett hozzánk, hogy az oktatók, intézetek nem biztosítanak új vizsgaalkalmat azok számára, akik (igazoltan) a fertőzés miatt nem jelentek meg’’ - meséli Martin. A TVSZ nem tért ki ezekre a speciális esetekre, hisz eddig nem volt példa hasonlóra, nem volt felkészültség ebből az aspektusból.

,,Az, hogy rengetegen betegen kényszerültek vizsgázni menni, nagyban hozzájárult az egész Hallgatói Fórum ötletéhez’’ - magyarázza Martin.

Világossá vált, hogy ki kell dolgozni egy javaslatot az ehhez hasonló szituációkra is, amely jelenleg is folyamatban van, ehhez azonban elengedhetetlen a hallgatói vélemények, tapasztalatok minél mélyebb ismerete.

A kész javaslatot a szokásos, éves szabálymódosítási fórumon vitatják meg. Jellemzően ez tavasszal, április-május környékén zajlik, amikor a Hallgatói Önkormányzat képviselői és az akadémiai felsővezetők közösen döntenek a szabályzatok felülvizsgálatáról és módosításáról. 

,,Ez egy hosszabb folyamat, több tárgyalásról van szó, amelyre mi is és az oktatók, vezetők is érkeznek különféle javaslatokkal’’ - meséli Martin, aki maga is részt vesz hasonló üléseken, illetve tagja a Felülbírálati és a Fegyelmi Bizottságnak is. ,,Minél többen osztják meg velünk álláspontjaikat a Hallgatói Fórum révén, annál több érvvel tudunk előállni tárgyaláskor’’. A TVSZ és HTJSZ szabálymódosításai kapcsán a hallgatói önkormányzatoknak vétójoga van, így végsősoron bármilyen döntést lehetőség van hallgatói oldalról megvétózni.

süti beállítások módosítása