Nemzetközi szintre lépett a Danube Cup – a bécsi WU lízingelte a vállalkozói ötletversenyt

Első alkalommal szervezték meg külföldön a Danube Cup versenyt. A Budapesti Corvinus Egyetem és a Budapesti Műszaki Egyetem kooperációjából született megmérettetés döntőjének idén a bécsi WU adott otthont, ahol a Charitask képviselte a Corvinust.

20220530180751_img_5961_v1.jpg

Írta: Weller-Petrás Hanna; borítókép: Huszák Loretta

A Danube Cup története hét évvel ezelőtt kezdődött a Duna két oldalán lévő intézmények, a Budapesti Corvinus Egyetem és a Budapesti Műszaki Egyetem összefogásában. A hallgatói vállalkozásindítási verseny alulról jövő kezdeményezésként indult az intézmények oktatói, Dr. Vecsenyi János és dr. Danyi Pál mentorálásával.

Huszák Loretta, a Danube Cup projekt egyetemi vezetője elmondta, hogy a megmérettetés 2019-ben lépett nemzetközi színtérre: elsőként a belgrádi és a bécsi egyetem vett részt a verseny döntőjében egy-egy csapattal. Ugyanebben az évben európai uniós védjegyet kapott a rendezvény, ezáltal vált lehetővé, hogy a versenyt más, akár külföldi egyetemek is megszervezhessék. Első alkalommal a Wirtschaftsuniversität Wien lízingelte a szervezés jogát.

„Nagyon nagy megtiszteltetés volt, hogy a bécsi egyetem a mi védjegyünk alatt szervezte meg a döntőt. Sokat tanultunk tőlük.”

- mondta Huszák Loretta, aki arról is beszélt, hogy jelenleg hét intézmény tagja a Danube Cup networknek, továbbá idén jelezte csatlakozási szándékát a német Universität Regensburg és az ukrán Izmail State University of Humanities is. A bővülő kapcsolatok lehetővé tették, hogy a tanárok között is együttműködés alakuljon ki, minden évben konferenciát szerveznek szakmai eszmecsere céljából. A soron következő találkozó Belgrádban lesz.

„A Danube Cup célja, hogy növekedési lehetőséget biztosítson az induló vállalkozásoknak. A megmérettetés egyben esély is, hogy a csapatok nemzetközi dimenzióban próbálhassák ki a vállalkozásalapítást” - részletezte Huszák Loretta.

A megmérettetésre validált, tehát már korábban tesztelt ötlettel lehet nevezni. Minden egyetem két csapatot indíthat a selejtezőn, közülük egy képviselheti az intézményt a döntőben. Bár van pénzjutalom is, a Danube Cup elsősorban a nemzetközi kapcsolatokkal, mentorálással szeretné segíteni a vállalkozások elindítását. Az üzleti ötlet bemutatására három perc állt a csapatok rendelkezésére, azt követően pedig a zsűri vette át a szót és háromperces diszkusszió következett.

_dsc8171.jpgFotó: Emanuel Schi

A bécsi döntőn a Charitask képviselte a Corvinust. A vállalkozást alapító tagok a városmajori gimnázium után a Corvinuson végezték el az alapszakos képzést, majd valamennyien külföldön folytatták a tanulmányaikat. A Charitask ötlete egy nyári szünet során merült fel Benyó Barnabásban, aki szerette volna hasznosan eltölteni a szabadidejét. Az internetet böngészve azzal a problémával szembesült, hogy nem létezik olyan online felület, amely a jótékonysági eseményeket – mint például szemétszedés, pizzaest, kerítésfestés vagy akár egy túra – összegyűjtené egyetlen helyen. Innen jött az ötlet, hogy barátai, Szalóky Márton és Augusztini Krisztián segítségével létrehozzanak egy platformot, ahol a szervezetek és önkéntesek egymásra találhatnak. Az ötletüket az orosz-ukrán háború kitörése után, tavasszal validálták, ekkor indították el a hogysegits.hu weboldalt. Ezen a platformon regisztrálhattak az önkéntesek, anélkül hogy egy adott szervezet tagjává kellett volna válniuk. Az első héten több, mint 80 000 ember látogatta meg az oldalt, és több mint 1200 személy iratkozott fel az adatbázisba. Ezek a számok mind bizonyítják, hogy a vállalkozásra van kereslet.

20220531155014_img_6034_v1.jpgFotó: Weller-Petrás Hanna

A Charistask csapatát a zsűri is megnyerőnek találta, azonban nem lett dobogós. A Danube Cup 2022-es eredményeit és a friss híreket a közösségi oldalukon vagy weboldalukon követhetitek. A megmérettetést jövőre a passaui és két regensburgi egyetem közösen szervezi meg Bajorországban.

_dsc8341.jpgFotó: Emanuel Schi

süti beállítások módosítása